Neramumai Lisabonoje: liepsnojo užgrobtas autobusas, šiukšliadėžės, teko įsikišti prezidentui

Portugalijos sostinėje Lisabonoje jau antrą naktį iki ryto vyko riaušės, kurias sukėlė sekmadienio vėlų vakarą policijos pareigūno pašauto vyro mirtis. Miesto gaujos taip reagavo į tai, kad policija nušovė dviejų vaikų tėvą Odairą Monizą iš Žaliojo Kyšulio.

Neramumai vėl kilo Amadoros vietovėse netoli Lisabonos, kur buvo padegtos šiukšliadėžės ir autobusas. „Šiandien, deja, vėl stebėjome neramumus Zambužalio rajone... kai buvo pagrobtas „Carris“ autobusas, kuris vėliau buvo padegtas“, – sakoma Portugalijos policijos pajėgų (PSP) pareiškime, kurį cituoja „Euronews“.

„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Lisabonoje
„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Lisabonoje

Neramumų židinyje Kova da Moroje, Amadoroje, kur buvo nušautas O.Monizas, riaušininkai mėtė akmenis ir kitus daiktus į skubančius greitojo reagavimo policijos pareigūnus.

Pranešama, kad buvo pasitelkti visų septynių rajone esančių policijos nuovadų agentai, kuriems talkino specialieji padaliniai.

Bandė padegti degalinę

Kelyje, jungiančiame Alfražidę su Damaja, viena riaušininkų grupė čiužiniu bandė padegti degalinę.

Kiti smurto protrūkiai kilo Karnidėje, Kampo de Ourikėje, Lorese ir Karnasidėje – pastarojoje vietovėje grupė „užgrobė“ „Carris“ autobusą, liepė iš jo išlipti vairuotojui ir keleiviams, o po išlaipinimo jį padegė, skelbia leidinys „Portugal resident“.

Kitose vietovėse buvo padegtos šiukšlių dėžės. Lorese šalia Lisabonos buvo padegtas automobilis.

Anksti ryte gautuose pranešimuose taip pat buvo aprašytas dar vienas autobusas, kurį grupė jaunuolių padegė Zambužalyje.

Skelbiama, kad buvo sulaikyti trys asmenys – du už padegimą ir policijos pareigūnų užpuolimą, dar vienas – taip pat už padegimą ir degių medžiagų laikymą.

Vidaus reikalų ministrė Margarida Blasco pasmerkė smurtą kaip „visiškai nepriimtiną“.

VIDEO: Neramumai Lisabonoje: liepsnojo užgrobtas autobusas, šiukšliadėžės, teko įsikišti prezidentui

Prezidentas per televiziją ragino nutraukti smurtą

Portugalijos prezidentas tiesiogiai kalbėjo keliems televizijos kanalams, ragindamas vengti bet kokio smurto eskalavimo Lisabonos metropolinėje zonoje ir ieškoti taikių sprendimų.

Marcelo Rebelo de Sousa išreiškė „įsitikinimą, kad didžioji visuomenės dalis žino, jog taikūs sprendimai visada yra priimtinesni už smurtinius susirėmimus“, ir įspėjo, kad „smurtas reiškia eskalaciją“.

„Man nerimą kelia tai, kad žodžiu, žodžiais, kalbomis, iniciatyvomis, kurių imamasi, kuriama, skatinama ar kurstoma vis didėjančio smurto atmosfera, o tai brangiai kainuoja didžiajai daugumai portugalų, o šiuo atveju – didžiajai daugumai čia gyvenančių žmonių.“

Valstybės vadovas pridūrė, kad „akivaizdu, jog yra daugiau kritinių situacijų ir daugiau kritinių momentų, turime juos spręsti ieškodami sprendimų, ir niekada nėra sprendimas skatinti smurtą, ypač fizinį smurtą“, primygtinai tvirtindamas, kad „reikia atsispirti smurto pagundai“.

Dėl nušauto Odairo Monizo tebevyksta tyrimas, o iš policijos pareigūno jau atimtas ginklas ir jis pripažintas oficialiu įtariamuoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento