Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 22 /20:49

Netikėtas vizitas: princas Williamas aplankė karius netoli Lenkijos-Ukrainos sienos

Trečiadienį Didžiosios Britanijos princas Williamas iš anksto nepranešęs atvyko į Lenkiją, kur susitiko su britų ir lenkų kariais, dislokuotais prie Ukrainos ir Lenkijos sienos, ir gyrė jų „bendradarbiavimą remiant Ukrainos žmones ir jų laisvę“, rašo CNN.
Princas Williamas Lenkijoje
Princas Williamas Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Velso princas pirmiausia apsilankė 3-iosios brigados teritorinės gynybos pajėgų bazėje Žešuve, kur susitiko su Lenkijos gynybos ministru Mariuszu Blaszczaku ir apžiūrėjo karinės technikos ekspoziciją.

Ten jis kalbėjosi su britų ir lenkų kariais apie tvirtą bičiulystę, kuri susiformavo nuo tada, kai jie pradėjo dirbti kartu.

Po to 40-metis princas susitiko su Didžiosios Britanijos ginkluotųjų pajėgų nariais, kad sužinotų daugiau apie tai, kaip jie bendradarbiauja su Lenkijos kolegomis, vykdančiais paramos Ukrainai operacijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas Lenkijoje

Nusileidęs Lenkijos sostinėje Varšuvoje, Williamas pareiškime sakė, kad jam „fantastiška“ grįžti į Lenkiją.

„Mūsų tautas sieja stiprūs ryšiai. Bendradarbiaudami, kad paremtume Ukrainos žmones ir jų laisvę, kuri taip pat yra mūsų ir jūsų laisvė, šiuos ryšius dar labiau sustiprinome“, – sakė Didžiosios Britanijos sosto įpėdinis.

„Esu čia, nes noriu asmeniškai padėkoti Lenkijos ir Didžiosios Britanijos kariams, dirbantiems glaudžioje ir itin svarbioje partnerystėje. Taip pat noriu atiduoti pagarbą įkvepiančiam lenkų tautos žmogiškumui. Jūs atvėrėte savo širdis ne mažiau nei namus“, – tęsė jis.

„Todėl šią popietę apsilankiau Žešuve, kad išgirsčiau jų istorijas ir pripažinau jų pareigą. Mane pribloškė jų aistra ir bendras ryžtas ginti mūsų bendras laisves“, – pridūrė Williamas.

Tai pirmoji Williamo kelionė į Lenkiją po 2017 m. vizito su žmona Velso princese Catherine, todėl princas taip pat nori geriau suprasti, kaip ši šalis parodė užuojautą savo kaimynams ukrainiečiams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas Lenkijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas Lenkijoje

Po netikėto karių vizito Viljamas išvyko į Varšuvą, kur apsilankys apgyvendinimo centre, „kad iš pirmų lūpų pamatytų humanitarinį atsaką ir pamatytų, kokia gyvybiškai svarbi yra parama, kurią bendruomenės visoje Lenkijoje teikia nuo karo bėgantiems ukrainiečiams“.

Jis taip pat susitiks su savanoriais, padedančiais dėl konflikto perkeltiems žmonėms.

Ketvirtadienį princas padės vainiką prie Nežinomo kareivio kapo – paminklo žuvusiems kariams Pilsudskio aikštėje Lenkijos sostinės centre. Beveik prieš 27 metus, 1996 m., karalienė Elžbieta II ir princas Philipas, lankydamiesi šalyje su valstybiniu vizitu, padėjo vainiką prie karo memorialo.

Palikęs kapą, Williamas turėtų atvykti į Prezidento rūmus susitikti su Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda, per kurį „dar kartą pakartos mūsų abiejų tautų gilius santykius ir pabrėš mano nuolatinę paramą bei dėkingumą Lenkijos žmonėms“.

Vizitą jis užbaigs susitikimu su jaunais ukrainiečiais, kurie pasidalys savo patirtimi apie persikėlimą į Lenkiją po karo.

Per pastaruosius metus karališkoji šeima neįprastai atvirai kalbėjo apie karą ir ne kartą siūlė savo paramą Ukrainai.

Kitaip nei jo motina, kuri visą savo valdymo laikotarpį vengė tiesioginių pastabų politiniais klausimais, karalius Karolis III buvo daug atviresnis Ukrainos klausimu.

„Pasaulis su siaubu stebėjo visas bereikalingas ukrainiečių kančias, - sakė karalius praėjusį mėnesį pranešime, kuriuo pažymėjo metus nuo Rusijos invazijos. - Galiu tik tikėtis, kad iš viso pasaulio plūstantis solidarumas gali atnešti ne tik praktinės pagalbos, bet ir stiprybės, kurią suteikia žinojimas, kad kartu esame vieningi.“

Karolis III anksčiau dar kartą patvirtino savo paramą tiesiogiai Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kai jiedu vasario pradžioje susitiko Bakingemo rūmuose. Kartu su karaliene konsorte jis, kaip ir Williamas bei Kate, į savo dienotvarkę įtraukė susitikimus su Jungtinės Karalystės ukrainiečių bendruomene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas