Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netoli Hjustono užsiliepsnojo dujotiekis: gesino net pusę paros

Pirmadienį automobilis pervažiavo tvorą ir trenkėsi į antžeminį vožtuvą, kas sukėlė gaisrą netoli JAV Hjustono miesto esančiame dujotiekyje. Liepsnos išdegino žemę dideliu spinduliu, nutraukė elektros perdavimą ir padegė netoliese buvusius namus. Pasak pareigūnų, niokojanti liepsna buvo užgesinta, skelbia naujienų agentūra „Associated Press“ (AP).

Teigiama, kad policija ir vietos Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai pradėjo tyrimą, tačiau nerado jokių preliminarių duomenų, kurie rodytų koordinuotą ar „teroristinį“ išpuolį, ir kad „panašu, kad tai yra pavienis incidentas“.

Incidentą sukėlusį automobilį pasiglemžė liepsnos, o apie jį vairavusio asmens būklę policija informacijos nepateikė.

VIDEO: Netoli Hjustono kilo didžiulis dujotiekio gaisras

Dėl nevaldomos ugnies paskelbta evakuacija, kurios zona apėmė beveik 1 000 namų, pirmiausia nurodymai slėptis pateikti aplink esančioms mokykloms.

Po incidento operatoriai uždarė gamtinių dujų skysčių srautą dujotiekyje, tačiau kilometrų ilgio vamzdžiuose dujų liko tiek daug, kad ugniagesiai galėjo tik stebėti ir žarnomis gesinti gretimus namus.

Dir Parko meras Jerrry Moutonas jaunesnysis pasakojo apie stiprų karštį, kurį sukėlė daugiau nei 12 valandų liepsnojusi ugnis, kol ugniagesiai nuo kopėčių gesino namus.

„Daugelis greta esančių namų konstrukcijų vis dar liepsnoja, nors mes ant jų pilame daug vandens“, – kalbėjo J.Moutonas pirmadienį popiet surengtoje spaudos konferencijoje.

Iki saulėlydžio ugniagesiams nebuvo pavykę užgesinti liepsnos.

Nurodoma, kad per incidentą sužeisti keturi žmonės, bet informacijos apie jų būklę nepateikiama.

Hariso apygardos teisėja Lina Hidalgo pareiškime teigė, kad 32 km vamzdyno tarp dviejų uždarytų sklendžių dujos turi išdegti, kol gaisras bus sustabdytas.

Anna Lewis, kuri sprogimo metu ėjo į netoliese esančią parduotuvę „Walmart“, AP žurnalistams sakė, kad garsas buvo toks „tarsi sprogtų bomba“. Jos teigimu, visi parduotuvėje buvę žmonės buvo skubiai nugabenti į parduotuvės galą, paskui nuvesti į maisto prekių parduotuvę kitoje gatvės pusėje, o po to autobusu nuvežti į bendruomenės centrą.

„Tai mane išgąsdino, – kalbėjo moteris. – Tikrai nežinai, ką daryti, kai tai vyksta.“

Geselle Melina Guerra prisiminė, kad ji ir jos draugas išgirdo sprogimą, kai pusryčiavo savo mobiliajame namelyje.

„Staiga išgirdome garsų sprogimą ir tada pamačiau kažką ryškaus, panašaus į oranžinę spalvą“, – sakė G.M.Guerra, gyvenanti evakuacijos zonoje.

Jos draugas Jairo Sanchezas, kuris teigė, jog yra pripratęs prie evakuacijų, nes gyvena netoli kitų gamyklų prie greitkelio, tvirtino, kad per 10 gyvenimo metų sprogimo dar nematė.

„Mes tiesiog važiavome, kiek galėjome toliau, nes nežinojome, kas vyksta“, – nurodė vyras.

Hiustonas, didžiausias Teksaso miestas, yra šalies naftos chemijos centras, kuriame yra daugybė naftos perdirbimo gamyklų ir gamyklų bei tūkstančiai kilometrų vamzdynų. Sprogimai ir gaisrai, tarp kurių būta ir mirtinų, yra gerai pažįstamas vaizdas šiame regione, todėl nuolat kyla klausimų dėl pramonės pastangų apsaugoti visuomenę ir aplinką.

Aplinkosaugos požiūriu geriau leisti gaisrui užgesti, nei bandyti gesinti liepsnas putomis ar skysčiu, sakė Hjustono universiteto naftos inžinerijos profesorius Ramananas Krishnamoorti.

„Priešingu atveju į aplinką pateks daug lakiųjų organinių medžiagų“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas