Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 30 /19:35

Nicolas Maduro: į Kolumbiją dezertyravę kariai rengia perversmą Venesueloje

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro trečiadienį apkaltino į Kolumbiją dezertyravusius karius tapus „samdiniais“ ir rengiant valstybės perversmą Venesueloje.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

N.Maduro apkaltino kaimyninės Kolumbijos „oligarchiją“ kurstant Venesuelos armijos dezertyrų mėginimus įvaryti pleištą tarp jo ir jam ištikimų pajėgų, kurių parama yra gyvybiškai svarbi spaudžiamam lyderiui, stojusiam į dvikovą su laikinuoju prezidentu pasiskelbusiu Juanu Guiado, sulaukiančiu vis daugiau šalių palaikymo.

„Kariuomenės dezertyrai tapo Kolumbijos oligarchijos samdiniais ir Kolumbijoje slapta planuoja suskaldyti Venesuelos ginkluotąsias pajėgas“, – nedetalizuodamas pareiškė N.Maduro vadovaudamas 2 500 tūkst. kariškių eitynėms Karakase tą pačią dieną, kai opozicija paskelbė naują demonstraciją.

Šešios galingos Vakarų Europos šalys perspėjo, kad pripažins J.Guaido šalies prezidentu, jei N.Maduro vyriausybė per savaitę nepaskelbs pirmalaikių rinkimų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido

JAV prezidentas Donaldas Trumpas telefonu pasveikino J.Guaido su „istoriniu prezidento pareigų perėmimu“ ir suteikė jam naujo teisėtumo, pranešė Baltieji rūmai.

Kalbėdamas per paradą, kuriame dalyvavo 2 500 karių, Karakase N.Maduro pareiškė: „Ten, kur yra išdavikai samdiniai, yra ir teisingumas!“

Paradas buvo surengtas likus vos kelioms valandoms iki vidurdienį numatyto mitingo, paskelbto opozicijos lyderio J.Guaido.

Šia protesto akcija siekiama „pareikalauti, kad ginkluotosios pajėgos paremtų liaudį“, praėjusią savaitę protestams peraugus į kruvinus susirėmimus, per kuriuos žuvo per 40 žmonių, o dar 850 buvo suimti.

Naftos turtinga Venesuela patyrė ekonomikos krachą, pasižymintį hiperinfliacija bei pagrindinių prekių stygiumi ir privertusį milijonus gyventojų pabėgti iš šalies ar gyventi pusbadžiu.

Vašingtonas anksčiau šią savaitę įvedė sankcijas Venesuelos naftos sektoriui, mėgindamas sustabdyti įplaukas į vyriausybės biudžetą.

„Venesuela sukilo svajodama tapti šalimi, kurios norime, – pareiškė J.Guaido. – Turime išeiti į gatves.“

Interviu vokiečių dienraščiui „Bild“ jis paragino ES valstybes paskelbti daugiau sankcijų N.Maduro vyriausybei.

Vašingtonas anksčiau šią savaitę įvedė sankcijas Venesuelos naftos sektoriui, mėgindamas sustabdyti įplaukas į vyriausybės biudžetą.

Dar viena masinė protesto akcija Venesueloje planuojama šeštadienį. Nacionaliniam Susirinkimui vadovaujantis J.Guaido spaudžia N.Maduro atsistatydinti, kad galėtų prieš naujus prezidento rinkimus suformuoti laikinąją vyriausybę.

Tuo metu N.Maduro duodamas interviu Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti pareiškė esąs pasirengęs derėtis su savo šalies opozicija ir pašaipiai siūlė paankstinti parlamento rinkimus.

„Esu pasiruošęs susėsti derybų su opozicija vardan Venesuelos taikos ir ateities“, – nurodė 56 metų N.Maduro.

„Būtų labai gerai anksčiau surengti parlamento rinkimus. Tai būtų gera politinės diskusijos forma“, – sakė jis.

Vis tik Prancūzija teigia, kad N.Maduro nesureagavo į ES reikalavimus surengti balsavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas