Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nobelio premijų šiemet gali tikėtis Arabų pavasario veikėjai

Šiais metais, kuriuos pažymėjo Arabų pavasario įvykiai, daugelis prognozuojam, kad vienas Sirijos poetas ir tinklaraštininkė iš Tuniso gali pelnyti prestižines Nobelio literatūros ir taikos premijas.
Ceremonijos akimrika
Ceremonijos akimrika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šių metų Nobelio premijų teikimo sezonas prasidės pirmadienį. Daugelis Nobelio komitetų nominuotųjų vardus laiko paslaptyje, tačiau kasmet gausiai sklando gandai, kam gali atitekti apdovanojimai už pasiekimus medicinos, fizikos, chemijos, ekonomikos, literatūros ir taikos srityse.

Norvegijos Nobelio komitetas, teikiantis Nobelio taikos premiją, patvirtino, kad šiemet nominuotųjų buvo rekordiškai daug – net 241. Pernai ši premija buvo skirta Kinijos disidentui Liu Xiaobo.

Istorikas Asle Sveenas sakė naujienų agentūrai AFP manantis, kad penkių narių komitetas spalio 7 dieną gali nuspręsti pagerbti Arabų pavasario aktyvistus, kurių pastangomis buvo nuversti autokratiniai režimai Tunise, Egipte ir Libijoje.

Jeigu taip nutiktų, ekspertas prognozuoja, kad Nobelio taikos premija gali atitekti tunisietei tinklaraštininkei Linai Ben Mhenni, kuri savo svetainėje skelbė revoliucijos savo šalyje kroniką.

„Ji yra nuosaiki musulmonė, o šis apdovanojimas taptų pripažinimu socialiniams tinklams (už indėlį liaudies revoliucijose) ir Arabų pavasariui“, – mano A.Sveenas.

„Man tai atrodo puikus sumanymas“, – pridūrė jis ir pažymėjo, kad paskutinį kartą Nobelio taikos premija buvo įteikta 2004 metais Kenijos aplinkosaugos aktyvistei Wangari Maathai, kuri neseniai mirė.

Tuo tarpu Oslo taikos tyrimų instituto vadovas Kristianas Bergas Harpvikenas sakė, jog jo favoritas yra Egipto aktyvistas Israa Abdel Fattah, vienas iš Balandžio 6-osios jaunimo judėjimo įkūrėjų.

Šis judėjimas „atliko esminį vaidmenį palaikant sukilimo Egipte kryptį ir nesmurtinį pobūdį“, mano K.B.Harpvikenas.

Jis įvardijo iš kitą tikėtina kandidatą – vieną iš interneto milžinės „Google“ vadovų Waelį Ghonimą, „principingą prieš smurtą nusistačiusį aktyvistą“, kuris buvo vienas iš pagrindinių veikėjų, suteikusių egiptiečiams ryžto rengti protestus Tahriro aikštėje Kaire. Žurnalas „Time“ jį yra pripažinęs vienu iš 100 įtakingiausių žmonių šiais metais.

Tarp galimų Nobelio taikos premijos kandidatų minima ir Afganistano žmogaus teisių aktyvistė Sima Samar, Rusijos žmonių teisių organizacija „Memorial“, Liberijos aktyvistė Leymah Gbowee, Zimbabvės premjeras Morganas Tsvangirai, buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis ir Europos Sąjunga (ES).

Kai kurie Stokholmo literatų sluoksnio atstovai mano, jog Karališkosios Švedijos mokslų akademijos sprendimą, kam skirti Nobelio literatūros premiją, taip pat gali nulemti įvykiai Artimuosiuose Rytuose. Vienu iš pagrindinių kandidatų laikomas Sirijos poetas Adonis.

Prancūzijoje gyvenantis Adonis, kurio tikrasis vardas – Ali Ahmedas Saidas, birželį pelnė prestižinę Goethe premiją.

Tą patį mėnesį jis viename Libano laikraštyje paskelbė atvirą laišką Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, ragindamas nutraukti kruvinas represijas prieš demokratijos reikalaujančius protestuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas