Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Nord Stream“ sprogdinimo tyrimas: užfiksuotas specialus Rusijos laivas

Danijos kariuomenės surinkti įrodymai rodo, kad prie dujotiekio „Nord Stream“ susprogdinimo Baltijos jūroje galėjo prisididėti Rusija, kuri iki šiol tuo kaltino Vakarus, o Europos šalių specialiosios tarnybos kalbėjo ir apie ukrainietišką sprogdintojų pėdsaką.
Rusijos specialusis laivas SS-750
Rusijos specialusis laivas SS-750 / Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

Rusijos specialusis laivas SS-750 buvo Baltijos jūroje netoli „Nord Stream“ dujotiekio likus keturioms dienoms iki vamzdžių susprogdinimo praėjusių metų rugsėjo 26 d.

Šią informaciją patvirtino Danijos ginkluotosios pajėgos, praneša Danijos leidinys „Information“.

Danijos ginkluotosios pajėgos patvirtino, kad danų patrulinis laivas, 2022 m. rugsėjo 22 d. buvęs rajone į rytus nuo Bornholmo salos, užfiksavo Rusijos laivą ir padarė 26 jo nuotraukas.

Šis specialusis laivas skirtas povandeninėms operacijoms, jame yra AS-26 tipo mini povandeninis laivas „Priz“.

Nord Stream sprogimų vieta
Nord Stream sprogimų vieta

Anksčiau buvo pranešta, kad Danijos gynybos ministerija turi 112 nuotraukų, kuriose užfiksuoti tame rajone esantys Rusijos laivai. Tačiau pirmą kartą gynybos ministerija patvirtino, kad tai buvo konkretus Rusijos laivas SS-750 su mini povandeniniu laivu.

Kartu ministerija atsisakė leisti susipažinti su Rusijos specialiojo laivo nuotraukomis, nes jos yra „žvalgybinio pobūdžio“ ir „žvalgybos darbo dalis“.

„AFP“/„Scanpix“/Dujotiekis „Nord Stream 2“
„AFP“/„Scanpix“/Dujotiekis „Nord Stream 2“

Anksčiau vokiečių leidinys „T-Online“ ir atvirų šaltinių žvalgybos analitikas Oliveris Alexanderis rašė, kad specialusis laivas SS-750 buvo vienas iš šešių Rusijos karinių jūrų pajėgų laivų, galėjusių būti tame rajone kelios dienos prieš dujotiekio sprogimą.

Jie iš dalies rėmėsi anoniminių šaltinių informacija ir palydovinėmis nuotraukomis, iš kurių matyti, kad SS-750 išplaukė iš Kaliningrado uosto tuo pačiu metu kaip ir „Aleksandras Frolovas“ bei SB-123.

„Nors Stream“ dujotiekio pažeidimas
„Nors Stream“ dujotiekio pažeidimas

Anksčiau laikraštis „The New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame citavo šaltinius ir žvalgybos bendruomenės duomenis. Jame buvo teigiama, kad už „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje sprogdinimo galėjo stovėti nevyriausybinės grupės, kurioms galėjo priklausyti rusai ir ukrainiečiai. Taip pat teigta, jog slaptą misiją galėjo finansuoti neįvardijamas oligarchas. Buvo paskelbta, kad surasta ir jachta, kuria galėjo būti gabenami sprogmenys.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina su sprogimais nesusijusi.

Rusija dėl dujotiekio sprogdinimo kaltina Vakarus, tačiau nepateikia jokių įrodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai