Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Norvegija automatiškai nebesuteiks prieglobsčio Ukrainos karo pabėgėliams

Norvegija automatiškai nebesuteiks prieglobsčio visiems ukrainiečiams, penktadienį pranešė vyriausybė. Anot jos, kiekvienas iš Vakarų Ukrainos atvykstančio asmens prašymas bus nagrinėjamas atskirai.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios 2022 metų vasarį norvegų pareigūnai nusprendė užtikrinti kolektyvinę apsaugą visiems Ukrainos karo pabėgėliams ir automatiškai suteikti prieglobstį.

Per pastaruosius dvejus su puse metų 5,6 mln. gyventojų turinti Norvegija priėmė apie 85 tūkst. ukrainiečių, o tai, Oslo duomenimis, yra daugiau nei priėmė kaimyninės Šiaurės Europos šalys.

„Negalime priimti neproporcingai daug perkeltųjų asmenų, palyginti su panašiomis šalimis, pavyzdžiui, Skandinavijos valstybėmis“, – spaudos konferencijoje pareiškė teisingumo ministrė Emilie Enger Mehl (Emili Enger Mel).

Už imigraciją atsakingi pareigūnai nuo šiol atskirai nagrinės kiekvieną gyventojo iš šešių Vakarų Ukrainos sričių, kurios laikomos saugiomis, nes yra toli nuo fronto linijos, prieglobsčio prašymą.

Tai Lvivo, Voluinės, Užkarpatės, Ivano-Frankivsko, Ternopilio ir Rivnės sritys.

Vyriausybė teigė, kad toks sprendimas priimtas, nes dėl didelio pabėgėlių skaičiaus kai kuriuose miestuose jaučiama įtampa būsto, sveikatos priežiūros ir mokyklų sektoriuose.

E. Enger Mehl taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad vis dažniau prieglobsčio prašo vyrai, įskaitant tuos, kurie yra šaukiamojo amžiaus, nepaisant to, kad Ukrainai labai trūksta karių, galinčių kovoti su rusų pajėgomis.

Per pastaruosius dvejus metus Norvegija palaipsniui sugriežtino prieglobsčio suteikimo sąlygas, siekdama apriboti atvykstančiųjų skaičių ir paskatinti ukrainiečius susirasti darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas