Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Novičiok“ nuodų kūrėjas: „Tai – teroro ginklas“

Sovietų Sąjungoje sukurtos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ vienas kūrėjų Vilas Mirzajanovas interviu „Radio Svoboda“ pareiškė, kad prieš šiuo metu Vokietijoje gydomą Rusijos opozicijos lyderį Aleksejų Navalną panaudota „Novičiok“ grupės medžiaga gali būti daug pavojingesnė nei ta, kuria 2018 m. Didžiosios Britanijos Solsberio mieste buvo apnuodyti Sergejus ir Julija Skripaliai.
Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę
Aleksejus Navalnas išgabenamas į Omsko ligoninę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietija trečiadienį paskelbė, kad oficialiai nustatyta, jog Rusijos opozicijos veikėjas A.Navalnas buvo apnuodytas medžiaga iš tos pačios grupės, kuriai priklauso nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“.

Vokietijos kariškių cheminių ginklų laboratorijoje atlikti medicininiai testai pateikė „aiškių įrodymų“, kad A.Navalnas buvo paveiktas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga iš „Novičiok“ grupės.

Medikai pranešė, kad A.Navalnas vis dar yra medikamentais sukeltoje komoje, jam prijungtas dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatas, tačiau pavojaus gyvybei nėra, apsinuodijimo požymiai mažėja. Tačiau medikai įspėja, kad A.Navalno atsigavimas bus ilgas, o pasekmes jo sveikatai kol kas labai sunku prognozuoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusų chemikas Vilas Mirzajanovas, kuris pirmasis atskleidė nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ egzistavimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusų chemikas Vilas Mirzajanovas, kuris pirmasis atskleidė nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“ egzistavimą

V.Mirzajanovas nuo 1965 m. iki 1992 m. dirbo Valstybiniame organinės chemijos ir technologijos moksliniame tyrimų institute, kurį kuravo Sovietų Sąjungos karinės pramonės ministerija ir KGB. Jo teigimu, medžiaga А-230, tapusi pirmąja „Novičiok“ grupės medžiaga, buvo sukurta 8-ojo dešimtmečio pradžioje. Apie tai, kad Sovietų Sąjungoje buvo sukurtos „Novičiok“ grupe pavadintos nuodingos medžiagos, V.Mirzajanovas pirmąkart prabilo dar 1992 m.

Interviu „Radio Svoboda“ V.Mirzajanovas papasakojo, kuo skiriasi A.Navalno ir Skripalių apnuodijimai, kodėl šįkart nenukentėjo kiti žmonės ir koks likimas gali laukti A.Navalno, jei jis atgaus sąmonę.

Kodėl nukentėjo tik A.Navalnas?

„Radio Svoboda“ primena, kad 2018 m. Didžiojoje Britanijoje panaudojus „Novičiok“, kuriuo buvo bandoma nunuodyti Sergejų ir Juliją Skripalius, buvo padaryta daug žalos aplinkai ir žmonėms. Skripaliai išgyveno, bet žuvo viena britė, radusi parke ir atidariusi išmestą kvepalų buteliuką, kuriame buvo nuodai. Taip pat buvo dezinfekuojamas Skripalių namas ir aplinkiniai būstai. Kodėl A.Navalno apnuodijimo atveju nieko panašaus nebuvo?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnai Solsberyje, kur buvo pasikėsinta į Skripalių gyvybes
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pareigūnai Solsberyje, kur buvo pasikėsinta į Skripalių gyvybes

Pasak V.Mirzajanovo, jei nuodai į A.Navalno organizmą pateko per skrandį, jie galėjo būti nepavojingi šalia buvusiems žmonėms

„Svarbu, kaip šie nuodai panaudoti. Sergejus ir Julija Skripaliai buvo apnuodyti per odą, kai medžiaga, kuria buvo ištepta durų rankena, pateko ant jų rankų.

VIDEO: Томск в плену у депутатской мафии

A.Navalno atveju „Novičiok“ tikriausiai pateko į virškinimo traktą. Man atrodo, kad šį kartą buvo panaudota kita „Novičiok“ versija – А-261. Vietoj amidinės grupės medžiagos jie prie „Novičiok“ molekulės prijungė guanidiną. Tai darė dar „Novičiok“ autorius Piotras Kirpičiovas. Pirma, dėl to medžiagos toksiškumas padidėjo beveik 10 kartų, lyginant su ta, kuri buvo panaudota Solsberyje. Antra, tai jau kieta medžiaga. Ją galima sumaišyti su cukrumi, įterpti į arbatos pakelį. Užtenka kelių miligramų, kad šia medžiaga apnuodytas žmogus mirtų“, –sakė mokslininkas.

Tai jau kieta medžiaga. Ją galima sumaišyti su cukrumi, įterpti į arbatos pakelį. Užtenka kelių miligramų, kad šia medžiaga apnuodytas žmogus mirtų

Gali niekada nebebūti toks, koks buvo

Paklaustas, kodėl tuomet A.Navalnas išgyveno, jis svarstė: „Galbūt buvo panaudota tiek medžiagos, kad nenumirtų. Gali būti, kad tikslas buvo ne nužudyti, o sugadinti sveikatą visam likusiam gyvenimui“.

V.Mirzajanovas sakė nežinąs nė vieno atvejo, kad žmogus po apsinuodijimo fosforo organinėmis kovinėmis nuodingomis medžiagomis visiškai pasveiktų: „Žmonės, kurie sovietiniais laikais patirdavo šių medžiagų poveikį, jau niekada nebedirbdavo savo ankstesnio darbo“.

Mokslininkas abejoja, ar gydytojams vėl pavyks A.Navalną sugrąžinti į tą gyvenimą, kurį jis gyveno iki šiol. Acetilcholinas (parasimpatinės nervų sistemos mediatorius yra atsakingas už galvos smegenų impulsų perdavimą organams. Dėl to žmogus mato, virškina maistą, juda jo raumenys ir t.t. Tuo tarpu nuodai, nuo kurių nukentėjo A.Navalnas, sugriauna šį organinį junginį. Tai reiškia, kad kai kurie šių ryšių gali būti negrįžtamai sunaikinti arba sunaikinti iš dalies.

Kaip ta medžiaga atrodo?

V.Mirzajanovas teigė, kad jei jo spėjimas, kokia medžiaga buvo apnuodytas A.Navalnas, teisingas, ji buvo visiškai nepavojinga aplinkiniams.

„Ši medžiaga neprasiskverbtų net per popierių. Jei jos buvo įdėta į arbatos pakelį (A.Navalno bendražygiai tvirtino, kad tą rytą, kai jį lėktuve ištiko koma, jis gėrė tik arbatą oro uosto kavinėje, – red. past.), to pakako. Niekas to nepastebės. Tam, kuris tai padarė, ši medžiaga taip pat nepavojinga. Jis galėjo ją ištraukti ir įdėti į arbatos pakelį plikomis rankomis“, – sakė mokslininkas.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

Tiesa, jis teigė, kad nėra matęs, kaip atrodo А-261 medžiaga. Tačiau spėja, kad ji gali atrodyti kaip milteliai.

Iki šiol jaučia kaltę

„Radio Svoboda“ mokslininko paklausė, ką jis pajuto, kai, praėjus dviems metams po Skripalių apnuodijimo, sužinojo, kad A.Navalnas taip pat apnuodytas „Novičiok“ grupės medžiaga.

VIDEO: Naujausis A.Navano kovos su korupcija fondo tyrimas apie korupciją Novosibirske

„Kaip žmogus, prisidėjęs prie „Novičiok“ sukūrimo, aš visada tokiais atvejais jaučiu, kad yra ir mano kaltės dalis. Man dėl to būna labai negera. Aš niekada nemaniau, kad tai, ką mes kūrėme, kam aukojome savo laiką ir sugebėjimus, kada nors taps teroro ginklu. Mes vis dėlto galvojome, kad to reikia šalies gynybai. Vėliau aš jau supratau, kad tai tiesiog masinio naikinimo ginklas, kuriuo žudomi apsisaugoti negalintys žmonės. Ne kariai, o taikūs žmonės. Kariai visuomet gali užsidėti dujokaukes ar apsauginius kostiumus ir nieko nebus net po „Novičiok“ atakos. Bet net tuomet, kai aš tai supratau, aš nemaniau, kad bus iki to prieita. Tai labai žema“, – sakė V.Mirzajanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento