Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo dešrainių verslo iki karinio perversmo organizavimo: kas yra J.Prigožinas?

Rusijos karinę vadovybę nuversti sumanęs „Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas atsidūrė pasaulio dėmesio centre. Kelis mėnesius viešai reiškęs nepasitenkinimą gynybos ministerija ir raginęs padėti tašką „specialiojoje karinėje operacijoje“, šiąnakt jis griebėsi veiksmų, kuriuos ekspertai vadina ėjimu link pilietinio karo. Kaip J.Prigožinui pavyko sutelkti tokią įtaką?
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas / „AP“/„Scanpix“

Privačiai karo samdinių grupuotei vadovaujantis J.Prigožinas tapo viena iš kertinių invazijos figūrų.

Pats sėdėjęs Rusijos kalėjimuose, jis „Wagner“ grupuotėje įdarbino tūkstančius nuteistų asmenų, kad ir kokie sunkūs būtų jų nusižengimai, jei tik jie sutiko stoti į kovą prieš Ukrainą.

Kodėl J.Prigožinas yra svarbus ir kaip jam pavyko sutelkti tokią įtaką?

Sėdėjo kalėjimuose, įkūrė dešrainių kioskų verslą

J.Prigožinas kilęs iš Sankt Peterburgo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtojo miesto.

Pirmą kartą už vagystę jis buvo nuteistas 1979 m., būdamas vos 18 metų, rašo BBC. Atlikęs lygtinę dvejų su pusės metų laisvės atėmimo bausmę, jis vėliau už plėšimus ir vagystę buvo nuteistas 13 metų kalėjimo. Iš jų už grotų praleido devynerius metus.

Jevgenijaus Prigožino spaudos tarnyba/„Telegram“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
Jevgenijaus Prigožino spaudos tarnyba/„Telegram“/„Wagner“ pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

Išėjęs iš kalėjimo J.Prigožinas Sant Peterburge įkūrė dešrainių kioskų tinklą. Verslas sekėsi gerai ir po kelerių metų, 1990-aisiais, jis Sankt Peterburge atidarė kelis brangius restoranus.

Tai leido jam priartėti prie Sant Peterburgo, o vėliau ir visos Rusijos aukštuomenės atstovų.

Viename iš jo restoranų „Naujoji sala“, kuris buvo įkurtas Nevos upe plaukiojančiame laive, pamėgo lankytis Rusijos prezidentu neseniai tapęs V.Putinas. Jis į restoraną atsivesdavo užsienio svečių, valstybių vadovų. Greičiausiai ten pirmą kartą J.Prigožinas ir susitiko su V.Putinu.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

„V.Putinas pamatė, kad man nekyla problemų asmeniškai aptarnauti aukšto rango asmenis. Susipažinome, kai jis atvyko su Japonijos ministru pirmininku Yoshiro Mori“, - viename interviu prisiminė J.Prigožinas.

Po metų J.Prigožino įmonė „Concord“ buvo pasamdyta tiekti maistą Kremliui, todėl jis pelnė „Putino virėjo“ pravardę. Su J.Prigožinu susijusios įmonės taip pat gavo pelningų maitinimo sutarčių iš kariuomenės ir valstybinių mokyklų.

Kovojo Kryme, kišosi į JAV rinkimus

Rusijai 2014 m. aneksavus Krymą, J.Prigožinui atsivėrė naujų galimybių. Būtent tada ir paaiškėjo, kad jis nėra paprastas verslininkas, kai buvo pranešta, kad su juo susijusi privati karinė bendrovė „Wagner“ kovoja su Ukrainos pajėgomis rytiniame Donbaso regione.

Savo „veiklumą“ J.Prigožinas pademonstravo ir per JAV prezidento rinkimus 2016 m., kai buvo nustatyta, jog jis vadovavo trolių armijai, reiškusiai palaikymą Donaldui Trumpui „Facebook“ ir „Twitter“ socialiniuose tinkluose, rašo „The Guardian“.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Pernai lapkritį paklaustas apie JAV įtarimus dėl kišimosi į rinkimus, J.Prigožinas, regis, juos pripažino pasitelkdamas jam būdingą šiurpią metaforą.

„Ponai, mes kišomės, kišamės ir kišimės. Atsargiai, tiksliai, chirurgiškai ir savaip, kaip išmanome. Preziciškai operuodami mes pašalinsime abu inkstus ir kepenis iš karto“, – pareiškė jis.

Vaidmuo kare Ukrainoje

Iki plataus masto Rusijos invazijos Ukrainoje prožektorių šviesos nuo J.Prigožino buvo nusisukusios, tačiau rusų kariams Ukrainoje ėmus strigti, J.Prigožino paslaugų vėl prireikė.

Neigusi, kad „Wagner“ apskritai egzistuoja, 2022 m. liepos 27 d. Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida staiga pripažino, kad jis kovoja Rytų Ukrainoje. Be to, J.Prigožinas socialinėje žiniasklaidoje ėmė skelbti vaizdo įrašus – matyt, nufilmuotus okupuotose Ukrainos dalyse, kuriuose gyrėsi „Wagner“ laimėjimais.

Pasak BBC, iki tol laiko jokia kita privati karinė bendrovė pasaulyje neturėjo prieigos prie tiek daug karinės įrangos, įskaitant naikintuvus, sraigtasparnius ir tankus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukraina
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukraina

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad J.Prigožino santykiai su Rusijos kariuomenės vadovybe buvo labai įtempti. Jis ne kartą kritikavo Rusijos aukščiausiąją vadovybę, teigė, kad gynybos ministerija neleidžia „Wagner“ gauti amunicijos, o vienu metu net apkaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą išdavyste.

Karius „Wagner“ vadas verbuodavo kalėjimuose, pažadėdamas, kad jei po šešių mėnesių jie vis dar bus gyvi, galės grįžti namo laisvi ir su panaikintais teistumais.

Jungtinės Karalystės žvalgybos duomenimis, maždaug pusė „Wagner“ į Ukrainą atsiųstų kalinių buvo sužeisti arba nužudyti.

Tačiau pablogėjus J.Prigožino santykiams su Gynybos ministerija, 2023 m. pradžioje jam buvo uždrausta verbuoti daugiau kalinių.

Šių metų balandį J.Prigožinas viename savo vaizdų įraše taip pat paragino padėti tašką „specialiojoje karinėje operacijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas