Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 22 /15:05

Nušalintasis Nigerio prezidentas yra su šeima ir jaučiasi gerai, sako giminaitis

Nušalintasis Nigerio prezidentas Mohamedas Bazoumas (Mohamedas Bazumas) yra su šeima ir jaučiasi gerai, sekmadienį naujienų agentūrai AFP teigė jo giminaitis, po to, kai kariškiai šią savaitę pareiškė, kad jis bandė pabėgti.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Nigeris

„Jis yra prezidento rezidencijoje (Niamėjuje) su žmona ir sūnumi ir jaučiasi gerai“, – sakė jis ir pridūrė, kad jam buvo leista vieną kartą paskambinti telefonu, ir pranešė, kad jį buvo aplankęs gydytojas.

M. Bazoumo giminaitis pridūrė, kad nušalintą prezidentą galėjo apžiūrėti gydytojai ir atnešti maisto.

Ketvirtadienį karinis režimas, kuris liepos 26 dieną nušalino demokratiškai išrinktą prezidentą, pranešė, kad sužlugdė jo bandymą pabėgti iš areštinės.

Nigerio karinės valdžios atstovas spaudai teigė, kad pagal pabėgimo planą M. Bazoumas turėjo nuvykti į slėptuvę sostinės apylinkėse, o paskui „užsienio jėgos“ sraigtasparniais išskristi į Nigeriją.

Jis pridūrė, kad pagrindiniai veikėjai ir jų bendrininkai buvo sulaikyti. 

Nušalintam prezidentui atstovaujantis advokatų kolektyvas atmetė „sufabrikuotus kaltinimus“ ir teigė, kad M. Bazoumas „yra laikomas izoliacijoje“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) penktadienį išreiškė „susirūpinimą dėl neaiškios padėties“ ir paragino „nedelsiant paleisti M. Bazoumą ir jo žmoną bei sūnų“.

Perversmas prieš M. Bazoumą buvo trečias toks pučas regione per daugelį metų, po panašių veiksmų Malyje ir Burkina Fase 2021 ir 2022 metais, dėl kurių taip pat buvo priversti pasitraukti Prancūzijos kariai.

Tačiau perversmas Nigeryje yra ypač skaudus E. Macronui, nes jis siekė paversti Niamėjų ypatingu sąjungininku ir Prancūzijos buvimo regione centru po Malio perversmo. Šalyje taip pat dislokuota daugiau kaip tūkstantis JAV karių.

E. Macronas reguliariai kalbasi telefonu su M. Bazoumu, kuriam tebėra taikomas namų areštas prezidento rezidencijoje.

Prancūzijos prezidentas nekart yra kalbėjęs apie istorinius pokyčius, kurių siekiama Prancūzijos pokolonijiniam pėdsakui Afrikoje, tačiau analitikai teigia, kad Paryžius praranda įtaką visame žemyne, ypač didėjant Kinijos, Turkijos ir Rusijos įtakai.

Vakarų Afrikos valstybių ekonominė bendrija (ECOWAS) grasino imtis karinių veiksmų, kad būtų atstatyta M. Bazoumo valdžia, tačiau kol kas jos perspėjimai, kuriuos tvirtai palaikė Prancūzija, nevirto veiksmais.

Prancūzija Nigeryje turi apie 1,5 tūkst. karių, kurie yra dislokuoti Sachelio regione kovai su džihadistais. E. Macronas sakė, kad po perversmo valdžia nebenorinti kovoti su terorizmu.

Prancūzija sutiko su perversmo vyriausybės reikalavimais ir iki šių metų pabaigos išves visus savo karius iš Nigerio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas