Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nusilpę rusai netveria pykčiu: tariamai susprogdino NATO bunkerį Ukrainoje

Rusų kariams patiriant vis daugiau pralaimėjimų, propagandininkams tenka išgalvoti tariamas pergales. Viena tokių – neva Ukrainoje susprogdintas bunkeris, kuriame esą buvo kaupiama visa NATO šalių siunčiama karinė pagalba.
Gaisras Aramco gamykloje po sukilėlių atakos, vos už 10 km nuo F1 trasos
Sprogimas (asociatyvi nuotr.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Propagandinė Rusijos žiniasklaida pastaruoju metu itin aktyviai skleidžia dezinformaciją, kad Rusijos kariuomenė, panaudodama hipergarsinę raketą „Kinžal“, neva sunaikino slaptą bunkerį 130 metrų gylyje, kuriame, jų tvirtinimu, buvo „200 Šiaurės Atlanto aljanso ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pareigūnų“.

Skirtinguose šaltiniuose teigiama, kad minėtame bunkeryje taip pat neva buvo saugoma didžioji dalis karinės Vakarų paramos Ukrainai, tad šalis „neabejotinai pralaimės“.

Tačiau visa tai tėra pramanai.

Kaip viskas prasidėjo?

Šių metų kovo 9 dieną Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie „atsakomąjį smūgį“.

Kalbėta apie kerštą už ukrainiečių būrio apsilankymą Rusijos Briansko apylinkėse.

Plačiau skaitykite: Rusijos savanorių korpusas skelbia įžengęs į Briansko sritį, ragina sukilti prieš V.Putiną.

Ukrainos valdžios atstovai šį žygį pavadino „provokacija“, o atsakomybę už šį reidą prisiėmė Rusijos savanorių korpusas – dalinys, sudarytas iš Rusijos piliečių, kovojančių Ukrainos pusėje.

Rusijos gynybos ministerijos pareiškime rašoma: „Didelio tikslumo tolimojo nuotolio oro, jūrų ir antžeminiai ginklai, įskaitant hipergarsinę raketų sistemą „Kinžal“, smogė pagrindiniams Ukrainos karinės infrastruktūros elementams, gynybos ir pramonės komplekso įmonėms, taip pat jas aptarnaujantiems energetikos objektams. Smūgio tikslas buvo pasiektas. Buvo smogta visiems nurodytiems objektams.“

Apie vykdytus antskrydžius kalbėjo ir Ukrainos valdžios institucijos.

Buvo pranešta apie 6 raketas ir jų padarytą žalą.

Pasak Ukrainos karinių oro pajėgų atstovo spaudai Jurijaus Ignato, Rusija paleido šešias raketas.

Viena jų iš tiesų pataikė į objektą Vakarų Ukrainoje – tačiau ne į „slaptą NATO bunkerį“, o į kelis privačius namus Lvivo srityje.

Apie tai pranešė srities administracijos vadovas Maksimas Kozyckis. Antskrydžio metu žuvo penki žmonės.

M.Kozyckis sakė, kad kitas raketas virš Lvivo srities numušė oro gynybos pajėgos.

Abejotini šaltiniai

Rusijos žiniasklaida savo publikacijose pagrindiniu šaltiniu nurodo Graikijos naujienų portalo „Pronews“ publikaciją.

Straipsnio antraštė skelbia: „Siaubingas Rusijos viršgarsinės raketos „Kinžal“ smūgis 130 metrų gylyje į NATO vadavietę Ukrainoje!“.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad „Pronews“ informaciją apie smūgį gavo iš šaltinio vyriausybėje.

Tačiau pačiame „Pronews“ portale rašoma, kad apie smūgį į „Ukrainos ir NATO vadovavimo ir ryšių centrą, įrengtą 130 metrų gylyje“, rašo patys rusai.

Tai ne pirmas kartas, kuomet rusų propagandininkai naudojasi tokiomis priemonėmis – galimai rusų finansuojamuose užsienio tinklaraščiuose ar nišiniuose naujienų portaluose atsiranda žinutė, kuria remdamiesi rusai ima tiražuoti melagienas. Toks metodas net turi savo pavadinimą – „karuselė“.

Ji veikia paprastai – svetainė įsideda „Russia Today“, tarkime, išgalvotą istoriją apie „NATO karių išprievartautą mergaitę“, tuomet šią informaciją perima Rusijos oficialūs kanalai ir nurodo, kad cituoja „autoritetingą“ šaltinį pavadinimu „Europos Parlamentas šiandien“, tada „Russia Today“ percituoja Rusijos žiniasklaidą ir t. t. – melo karuselė užsisuka.

Melo šaknys ir Australijoje

Nors Rusijos žiniasklaida masiškai cituoja „Pronews“ straipsnį, Australijos interneto svetainė „Cairns Daily“ dar kovo 1 d. pirmoji pranešė apie tariamą „Rusijos viršgarsinės raketos „Kinžal“ smūgį NATO vadavietei“.

Tiesa, australai bunkerį šiek tiek „paaukštino“ – jų teigimu, šis buvo 80 metrų gylyje.

Tekstą Australijos portalui parašė „kazokų pulkininku“ prisistatęs Jurijus Kominenko.

Tekste rašoma, neva „Vakarų Ukrainoje rusų „Kinžal“ raketos pataikė į 80 metrų gylio bunkerį.

Rusijos Federacija mano, kad šis bunkeris netoli Lvivo buvo strateginė NATO vadavietė, naudojama priešlėktuvinėms sistemoms valdyti“.

Įdomu tai, kad Lvivo srities apšaudymas „Kinžal“ raketomis įvyko tik kovo 9 dieną, tai yra, apie tariamai sunaikintą NATO vadavietę buvo pranešta gerokai prieš paleidžiant raketas.

Prieš tai Rusija sausio 26 d. bombardavo Ukrainą „Dinkal“ raketomis, tačiau smūgiai buvo suduoti Kyjivo ir Zaporižios vietovėse.

Kovo 9 d. pas australus pasirodžiusi „kazokų pulkininko“ publikacija buvo perspausdinta interneto svetainėje „The Intel Drop“, kurioje skleidžiama Rusijos propaganda ir įvairios sąmokslo teorijos.

Kovo 14 d. toje pačioje interneto svetainėje buvo paskelbtas dar vienas straipsnis ta pačia tema „Siaubingos skerdynės: Rusija pagaliau prisipažino sunaikinusi gilų požeminį NATO vadavietės bunkerį Kyjive“.

Tiesa, perspausdinus tekstą tariamo NATO bunkerio gylis buvo padidintas iki 120 metrų, o žuvusiųjų skaičius išaugo nuo 40 iki 300 NATO ir Ukrainos karininkų.

Neaiški organizacija be įgaliojimų

Kaip 15min paaiškino šiuo metu Latvijoje gyvenantis Rusijos politinis pabėgėlis, istorikas ir politologas Dmitrijus Savinas, „kazokų pulkininkas“ yra labai slidus apibūdinimas.

„Griūvant Sovietų Sąjungai, Rusijoje prasidėjo kazokų judėjimas. Kad jį kažkaip suvaldytų, dar Boriso Jelcino laikų vyriausybė įkūrė kazokų registrą.

Kazokų pulkininkus tvirtina Rusijos prezidentas įsakymu. Tačiau didžioji dauguma kazokų nepripažįsta šio registro ir į jį įrašytus žvelgia kaip į valdžios pakalikus“, – aiškino istorikas.

D.Savinas akcentavo, kad Rusijoje yra daugybė valstybės registro nepripažįstančių kazokų sanbūrių, kurių kiekvienas gali paskelbti savo atamanus, pulkininkus, taip pat dalyti kitus „paaukštinimus“, kurie realiai nieko nereiškia.

„Formaliai jie negali daryti nieko – nei sulaikyti įtariamųjų, nei kovoti, nieko. Nors kartais jie policijos pareigūnų pasitelkiami kaip draugovininkai. Tačiau net ir tuomet viskas, ką jie gali, tai vaikščioti pasipuošę kazokų uniformomis ir mojuoti kardais.

Jie neturi jokių specialių teisių ar pareigų, išskyrus tai, kad gali vilkėti pačių sukurtą uniformą“, – pasakojo Rusijos ekspertas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas