Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nutekinti Pentagono dokumentai: Rusija gali finansuoti karą Ukrainoje dar vienerius metus

Balandžio mėnesį nutekinti slaptumo žyma paženklinti Pentagono dokumentai atskleidė itin reikšmingos informacijos, susijusios su karu Ukrainoje. Viename iš dokumentų teigiama, jog Rusija galės finansuoti karą Ukrainoje dar bent metus, nepaisant vis didesnių jai taikomų sankcijų, pranešė leidinys „The Washington Post“.
Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto
Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Leidinio žurnalistai, susipažinę su anksčiau nepublikuotais Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgybos dokumentais, tvirtino, jog išslaptinta informacija atskleidė, jog dalis Rusijos aukšto rango pareigūnų, agentūrų, oligarchų nerimauja dėl ekonominių apribojimų, sankcijų jų verslui, tačiau prie jų prisitaiko.

Teigiama, kad kovo mėn. pradžioje atliktas žvalgybos vertinimas nurodo, jog, nors kai kurie Rusijos ekonominio elito atstovai gali ir nepritarti šalies kursui Ukrainoje, tačiau mažai tikėtina, kad jie nutrauks paramą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Maskva pasikliauja padidintais įmonių mokesčiais, savo valstybės turto fondu, importo padidinimu ir verslo prisitaikymu, kad padėtų sušvelninti ekonominį spaudimą“, – rašoma dalyje vertinimo, kuris pažymėtas aukščiausio lygio slaptumo žyma „visiškai slaptai“.

Nuo praėjusių metų, kai prasidėjo invazija į Ukrainą, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės su Kremliumi susijusiems asmenims ir įmonėms pritaikė aibę sankcijų, uždrausdamos įmonėms su jomis bendradarbiauti, kartu su eksporto kontrole ir kitomis prekybos priemonėmis, kuriomis siekiama prispausti Rusijos ekonomiką ir nubausti jos elitą.

Nutekintame vertinime teigiama, kad tas elitas „greičiausiai ir toliau palaikys Kremliaus tikslus Ukrainoje“ ir „padės Maskvai apeiti sankcijas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uždarytos parduotuvės Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uždarytos parduotuvės Rusijoje

Tačiau, ekspertų teigimu, sankcijų veiksmingumas – ne tik pakenkti Rusijos ekonomikai, bet ir atgrasyti, nubausti ir pasiųsti žinią – priklauso nuo veiksnių, kurie yra sudėtingesni nei tie, į kuriuos galima atsižvelgti viename vertinime.

Dokumente nenagrinėjamas naujai įvestų sankcijų poveikis ar ilgalaikis naftos kainų lubų Europoje poveikis. Rusijos pajamos iš naftos smarkiai sumažėjo.

Net jei teoriškai Rusija galėtų finansuoti karą dar vienerius metus, nutekintame vertinime nenagrinėjami kiti veiksniai, galintys turėti įtakos Rusijos gebėjimui kariauti, pavyzdžiui, išlaidos šaudmenims ir poreikis verbuoti ar šaukti naujus karius.

Vašingtone įsikūręs Strateginių ir tarptautinių studijų centras šį mėnesį paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad Rusija vis dar pasižymi „nepaprastu gebėjimu prisitaikyti prie Vakarų sankcijų“, nors jos ir sulėtino Maskvos kampanijos, kuria siekiama užgrobti Ukrainą, tempą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uždarytos parduotuvės Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uždarytos parduotuvės Rusijoje

Sausį V.Putinas viešai gyrė Rusijos ekonomikos atsparumą, teigdamas, kad ji pranoko augimo lūkesčius ir 2022 m. susitraukė tik apie 2,5 proc. Faktinė ekonomikos dinamika pasirodė esanti geresnė už daugelio ekspertų prognozes, sakė jis per virtualų susitikimą dėl ekonomikos.

Tuo tarpu Ukrainos ekonomika susitraukė daugiau nei 30 proc.

„Manau, kad bet kokius argumentus, jog sankcijos nedaro poveikio Rusijai ar tiems, kuriems jos taikomos, paneigia faktas, kad kadaise pasaulinio lygio bendrovės buvo ištuštintos, o tie patys žmonės, kurie tvirtina, kad sankcijos jų nepaveikė, garsiai skundžiasi dėl patiriamos neteisybės“, – „The Washington Post“ sakė Adamas Smithas, advokatų kontoros „Gibson Dunn“ partneris ir buvęs Baracko Obamos administracijos pareigūnas, atsakingas už sankcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas