Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nužudymai, maištai ir kariniai pralaimėjimai – prasideda IS galas?

Praėjo beveik metai nuo paskutinės rimtos „Islamo valstybės“ (IS) pergalės mūšio lauke. Dabar IS vien tik praranda teritoriją. Nepatenkinti gyventojai maištauja prieš IS – džihadistų vadai net nužudomi. Teroristus Irake spaudžia ir vyriausybės pajėgos, „The Telegraph“ rašo Richardas Spenceris.
„Islamo valstybės“ vėliava
„Islamo valstybės“ vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Faludža kadaise buvo vienas iš prodžihadiškiausių miestų Irake. Tačiau dabar IS ten turėjo gesinti sukilimą – nuo eilėje prie duonos kilusio ginčo neramumai išsiplėtė į tris rajonus. Jie buvo numalšinti tik įvykdžius daug egzekucijų.

Hito mieste vietos genties vadas „The Telegraph“ sakė, kad jo giminaitis dabar slapstosi – už asmeninį įžeidimą jis atkeršijo nužudydamas šešis vietos IS vadeivas.

Tokias istorijas sunku patvirtinti, nes IS neleidžia žmonėms išvykti iš miestų, trukdo jiems susisiekti su likusiu pasauliu. Tačiau žinios apie IS patiriamus sunkumus plinta per pabėgėlius, kuriems šiaip ne taip pavyksta ištrūkti iš siaubo zonų.

Išžudė vietos IS vadeivas

Pasak iš Sirijos ir Irako ištrūkusių žmonių, gyventojai vis labiau nepatenkinti IS – teroristai griežtai reguliuoja kasdienius gyvenimus iki menkiausių smulkmenų. Dar daugiau – auga IS poreikis užverbuoti vietinių naujokų, o tai kelia dar didesnį pasipiktinimą.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybė“
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybė“

„Jie žlugdo šeimas ir priekabiauja prie moterų, – sakė genties šeichas iš Hito, kurio vyrai kartu su JAV ir Irako pajėgomis kaunasi su IS. – Bet kurią moterį, kuri jiems patiko, jie nori pasiimti ir vesti.“

Vienas genties narys galiausiai neapsikentė. „Jis nužudė šešis vietos IS vadus – visus atvykusius iš kitų šalių, – pasakojo šeichas. – Jam pavyko pabėgti ir susisiekti su mumis. Jis vis dar slapstosi.“

Maištauja net anksčiau džihadistų laukę

Faludža laikoma vienu ištikimiausių IS miestų. Miesto gyventojai 2004 m. sukilo prieš amerikiečius ir britus, neslėpė savo simpatijų džihadui. Tai buvo pirmasis miestas, kuris su džiaugsmu priėmė IS džihadistus 2014 m. pradžioje.

Netrukus miesto gyventojai iš slaptaviečių ištraukė ginklus ir išėjo į gatves, puolė IS kovotojus.

Tačiau per dvejus metus daug kas pasikeitė – dabar net Faludža atsisuka prieš IS, tvirtina miesto meras Issa al Essawi, kuris dabar gyvena Bagdade. „Dabar IS vyrams reikia po miestą vaikščioti su ginklais, – sakė jis. – Anksčiau jie jausdavosi saugūs ir be jų.“

Miestas yra apsuptas iš visų pusių. Gyventojams nuolat trūksta maisto – dalis jų net miršta iš bado. Tačiau IS neleidžia nė vienam iš 70 tūkst. gyventojų palikti miesto, net kai jiems reikia gydymo.

Faludžoje kilo ir neramumai. Eilėje prie duonos stovėjęs vyras susiginčijo su dviem IS kovotojais, kurie kontroliavo kepyklą, ir juos padūrė peiliu. Jie tuomet jį nušovė. Netrukus miesto gyventojai iš slaptaviečių ištraukė ginklus ir išėjo į gatves, puolė IS kovotojus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

Informacija apie žuvusius ir sužeistuosius labai skiriasi – vieni teigia, kad buvo nukauti 25 IS nariai, kiti – kad niekas nežuvo, buvo tik sužeistųjų. 

Tačiau net keli šaltiniai „The Telegraph“ patvirtino, kad neramumai išsiplėtė į kelis miesto rajonus. IS situaciją suvaldyti pavyko tik atsiuntus dideles pajėgas. I.al Essawi teigimu, buvo sulaikyta apie 100 vyrų. 8 jų įvykdytos egzekucijos.

Tokių istorijų detales sunku patvirtinti, pripažįsta „The Telegraph“ žurnalistas. Tačiau vis daugiau šaltinių kalba apie tai, kad IS slysta iš rankų valdžia. Ypač – šiaurės Sirijoje, kur džihadistai sėkmingai stumiami iš kurdų teritorijų, ir vakarų Irake.

Pergalių nebepasiekia, kovotojų mažėja

Nuo praėjusių metų gegužės mėnesio, kai užėmė Ramadį ir Palmyrą Sirijoje, IS nematė jokių reikšmingų pergalių mūšio lauke. Nuo to laiko džihadistų organizacija tik praranda teritoriją, patiria milžiniškų finansinių ir žmogiškųjų nuostolių. Daugiausiai žalos jiems daro rengiami antskrydžiai.

JAV pasiuntinys koalicijoje prieš IS Brettas McGurkas teigia, kad praėjusią savaitę bendras IS kovotojų skaičius pirmą kartą sumažėjo – t.y., prie organizacijos nespėja prisijungti tiek naujokų, kiek yra nukaunama IS narių. Skaičiuojama, kad Sirijoje ir Irake yra 19-25 tūkst. IS narių.

Mažėjantį IS narių skaičių patvirtina ir pabėgėlių pasakojimai, kad džihadistai desperatiškai verbuoja vietos gyventojus iš užimtų teritorijų. 

Greitos pergalės nereikia laukti

Įkvėpti IS nuosmukio Irako pareigūnai net svarsto apie Faludžos puolimą – iki šiol miestas buvo laikomas beveik neįkandamu riešutu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Liaudies mobilizacijos“ pajėgos Irake
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Liaudies mobilizacijos“ pajėgos Irake

Tačiau Vakarų karininkai teigia, kad labiau tinka ilgalaikė strategija – nuo IS išvalyti teritorijas aplink Hitą ir toliau mėginti visiškai apsupti Mosulą, kuris yra stipriausia IS tvirtovė. Nors jau pradėta kalbėti ir apie jo puolimą, ekspertai teigia, kad to galima anksčiausiai tikėtis tik metų pabaigoje.

Faludžos nepuola, nes amerikiečiai spaudžia valdžią šiam puolimui naudoti tik reguliariąją armiją ir vietos sunitų gentis.

„Liaudies mobilizacijos“ pajėgų, kurias sudaro Irano remiami šiitų kovotojai, vadovas „The Telegraph“ sakė, kad Faludžą būtų galima lengvai ir greitai užimti – jeigu tik būtų politinis sprendimas to imtis. Šios pajėgos pastarosiomis savaitėmis sėkmingai atkovojo dideles teritorijas kelyje iš Bagdado į Mosulą. 

Tačiau jis patvirtino, kad Faludžos nepuola, nes amerikiečiai spaudžia valdžią šiam puolimui naudoti tik reguliariąją armiją ir vietos sunitų gentis, o tam šios pajėgos dar per silpnos. 

Vakarų koalicija tikisi, kad Faludžą ir kitus miestus pavyks išvaduoti vyriausybės pajėgoms ir vietos kovotojams, o ne šiitams, kurie kaltinami vietos gyventojų engimu. 

Tai reiškia, kad nors IS ir sunkiai sekasi šiuo metu, greitos pergalės prieš šią džihadistų organizaciją nebus. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako pajėgos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas