Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Nužudyta Bučos gyventoja atpažinta iš manikiūro pasaulį apskriejusioje nuotraukoje

Iryna Filkina turėjo didelių planų šiems metams. Balandį jai sukako 53 metai ir ji planavo, kad po pastarųjų trijų dešimtmečių, praleistų dirbant ir auginant dvi dukras tarp Bučos ir Irpinės miestų šalia Ukrainos sostinės Kyjivo, pradės skirti daugiau dėmesio sau, rašoma JAV transliuotojo CNN interneto svetainėje. Tačiau I.Filkinos planus sugriovė Rusijos invazija: moters kūnas buvo rastas miestelio gatvėje. Ji buvo atpažinta iš nuotraukos, kurioje buvo matyti tik jos ranka su ypatingu manikiūru.
Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste
Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste / Nuotr. iš M.Podoliako „Telegram“ kanalo

2022 m. pradžioje I.Filkina užsirašė į kosmetikos kursus pas vietinę makiažo meistrę Anastasiją Subačiovą ir įsigijo pirmąjį savo gyvenime skaistalų, akių pieštukų ir šešėlių rinkinį, kurį planavo naudoti puošdamasi artėjančiam koncertui.

Valentino dienos proga ji net pasidarė vyšninės spalvos manikiūrą ir ant piršto nago nupiešė „širdelę, nes pradėjo mylėti save“, CNN pasakojo A.Subačiova.

Tačiau jos planai žlugo vasario pabaigoje, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Jos dukterys nusprendė išvažiuoti į Lenkiją, o I.Filkina nusprendė likti, kad padėtų žmonėms. Pasak jos dukros, ji savaitę praleido Bučos prekybos centre, maitino ten prisiglaudusius žmones ir gamino maistą Ukrainos kariškiams.

Kovo 5 d. I.Filkina bandė įsėsti į vieną iš automobilių, kuriais iš miesto buvo evakuojami žmonės. Tačiau jai neliko vietos, tad moteris išvažiavo namo dviračiu.

Viena iš I.Filkinos dukterų, 26 metų Olga Ščyruk, CNN sakė, kad tą dieną maldavo motinos nevažiuoti namo dviračiu. Ji prašė jos pabandyti iš miesto išvažiuoti traukiniu.

„Pasakiau jai, kad ten nesaugu. Rusija okupavo visą miestelį ir nužudė žmones“, – CNN pasakojo O.Ščyruk.

„Olga, ar tu nepažįsti savo mamos? Aš galiu nuversti kalnus!“ Taip, anot O.Ščyruk, jai atsakė motina.

Tai buvo paskutinis jų pokalbis. Tą dieną I.Filkina taip ir negrįžo namo.
Anot CNN, atrodo, kad šią savaitę paskelbtoje šiurpą keliančioje vaizdo medžiagoje užfiksuota I.Filkinos mirties akimirka.

VIDEO: Ukraine War: Cyclist appears to be shot by Russian armoured vehicles in Bucha

Prieš kovo 10 d. dronu darytame vaizdo įraše matyti, kaip žmogus stumia juodą dviratį į Jablunskos gatvę Bučoje, pasuka už kampo, o gatvėje stovinti Rusijos karinė transporto priemonė pradeda šaudyti.

Antrajame tos pačios gatvės vaizdo įraše, kurį CNN paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ ir nurodė geografinę vietą, matyti, kad šalia juodo dviračio prie suniokoto elektros stulpo guli moters su mėlyna striuke ir šviesiomis kelnėmis kūnas. Viena koja sutraiškyta. Viena jos ranka atmesta į šalį.

Kitose „Reuters“ darytose įvykio vietos nuotraukose moteris mėlyna striuke matoma iš arčiau. Nuotrauka, kurioje matyti ant skeveldromis nusėtos pilkos žemės gulinti ranka su vyšnių raudonumo spalvos nagais bei juoda širdele ant vieno nago, apskriejo visą pasaulį.

Šią savaitę šiai nuotraukai paplitus socialiniuose tinkluose, tiek O.Ščyruk, tiek A.Subačiova iš karto atpažino, kieno tai ranka. „Kaip žmogus gali neatpažinti savo motinos kūno?“ – sakė O.Ščyruk.

O.Subačiova palygino savo darytas I.Filkinos nuotraukas su „Reuters“ nuotrauka. „Supratau, kad tai tas pats žmogus, ir pradėjau verkti“, – sakė O.Subačiova ir pridūrė, kad paskutinį kartą I.Filkiną matė likus dienai iki invazijos pradžios.

I.Filkina visiems dukterų draugams buvo žinoma kaip „Mama Ira“, žmonės žavėjosi jos polinkiu globoti aplinkinius. Prieš dvejus metus per šeimos kelionę į Egiptą I.Filkina pirmą kartą gyvenime pamatė jūrą. „Visi viešbutyje ją įsimylėjo. Jie sakė: „Mama Ira, sugrįžk“, – pasakojo O.Ščyruk.

„Visą savo gyvenimą ji atidavė save kitiems“, – sakė žuvusiosios dukra. Anot jos, po kelionės į Egiptą mama nusprendė daugiau dėmesio skirti sau ir savo troškimams.

O.Ščyruk iki šiol negalėjo patikėti, kad jos motina mirė, nors kovo 5 d. gavo pranešimą apie jos mirtį iš Ukrainos kariškių. Kariai tuomet teigė, kad jos mamos kūno neįmanoma paimti, nes netoliese stovėjo rusų tankas. CNN kreipėsi į Rusijos gynybos ministeriją dėl komentarų.

O.Ščyruk vylėsi, kad jos motina buvo tik sužeista. Visą kovo mėnesį ji klausinėjo tinklaraštininkų ir bandė susisiekti su kaimynais, gal jie ką nors girdėjo.

„Įsivaizdavau, kad ji tiesiog pasislėpė rūsyje, kad pamatė okupantus ir liko kažkur laukti“, – lūžtančiu balsu CNN pasakojo ji.

Tačiau jos motina iš tiesų gulėjo Jablunskos gatvėje, kur per mėnesį trukusią rusų okupaciją Bučoje žuvo ir liko gulėti dar mažiausiai 20 civilių gyventojų kūnų. Balandžio mėnesį po Rusijos skuboto pasitraukimo pasirodžiusi filmuota medžiaga ir gatvės vaizdai patvirtino didžiausias O.Ščyruk baimes.

„Kai antrą kartą sužinojau, kad mano motina nužudyta, gulėjau ir verkiau iš bejėgiškumo“, – sakė ji.

O.Ščyruk nežino, kada pamatys motinos kūną. Vietos pareigūnai pastarąją savaitę praleido rinkdami žuvusiųjų kūnus ir išminuodami miestą.

Bučos meras mano, kad per Rusijos okupaciją žuvo apie 300 žmonių, o dėl pranešimų apie vykdytas civilių egzekucijas, žiaurumą ir beatodairišką apšaudymą visame pasaulyje kilo pasipiktinimas ir Maskvai buvo paskelbtos naujos sankcijos.

O.Ščyruk sako, kad jos mama nenorėtų, jog ji pasiduotų. Ji dabar steigia I.Filkinos vardo fondą, kuris padės nuo karo nukentėjusiems jauniems ukrainiečiams.

„Noriu, kad jos rankos nuotrauka būtų naujos pradžios simbolis, – sakė ji. Šis simbolis sako okupantams, kad jie gali mums padaryti bet ką, bet jie negali atimti svarbiausio dalyko – meilės. Meilės žmonėms, kurios jie neturi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite
15min naujienlaiškius