Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„NY Times“: Bėgti mėginusių ukrainiečių šeima tapo Rusijos pajėgų taikiniu – žuvo visi

Tai, kas buvo likę iš tilto, tebuvo senosios konstrukcijos liekanos – šią struktūrą prieš keletą dienų buvo susprogdinę Ukrainos kareiviai, norėdami sulėtinti Rusijos veržimąsi į sostinę Kyjivą, tačiau, nors ir sugadintas, jis buvo gelbėjimosi ratas nuo karo bėgantiems civiliams.
Per evakuaciją rusų pajėgos apšaudė bėgančius civilius
Per evakuaciją rusų pajėgos apšaudė bėgančius civilius / „The New York Times“/Lindsay Addario nuotr.

Sekmadienį, Ukrainos pabėgėliams šurmuliuojant prie įėjimo į statinį ir svarstant savo galimybes saugiai pereiti Irpino upę, kuprinėmis ir mėlynu lagaminu apsikrovusi šeima nusprendė bandyti laimę.

Vos jiems pasiekus Kyjivo pusę, smogė Rusijos minosvaidžiai.

Į ryto orą pakilo betono dulkių debesis. Jam nusėdus, buvo matyti, kaip iš įvykio vietos bėga ukrainiečiai. Tik ne toji šeima. Motina ir du jos vaikai kartu su šeimos draugu gulėjo ant kelio.

Igno Miškinio iliustr./Situacija Irpinėje prie Kijevo
Igno Miškinio iliustr./Situacija Irpinėje prie Kijevo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą neigė, kad jo pajėgos taikosi į civilius, bėgančius iš mūšio zonų. Jis dar kartą tai padarė sekmadienį, praėjus dienai po to, kai buvo apšaudytas geležinkelio kelias, kuriuo buvo evakuojami ukrainiečiai.

Tačiau kai prie tilto pradėjo lyti minosvaidžio sviediniais, šalia buvo tik keletas Ukrainos karių. Jie ten dalyvavo ne mūšyje, o padėjo pabėgėliams nešti vaikus ir bagažą.

„Kariuomenė yra kariuomenė, ir tai yra vienas dalykas, – karčiai kalbėjo vienas kareivis. – Bet čia – civiliai, žmonės, kurie laukė iki paskutinės akimirkos.“

Išpuolį prie tilto matė „The New York Times“ komanda, įskaitant fotožurnalistę Lynsey Addario, saugumo patarėją ir sceną užfiksavusį laisvai samdomą žurnalistą Andrijų Dubčiaką.

„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Rusų pajėgos tęsia apšaudimus per evakuaciją
„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Rusų pajėgos tęsia apšaudimus per evakuaciją

Nuo šeštadienio šimtai ukrainiečių, bėgančių nuo mūšių trijuose miestuose, prie vakarinio sostinės pakraščio būriuojasi aplink tiltą, kad galėtų keliauti į Kyjivą, kuris taip pat yra Maskvos taikinyje.

Civiliai, einantys tiltu į Kyjivą, susiburia į mažas grupes ir kartu nubėga kelis šimtus metrų, kol neprapliumpa rusų ugnis. Ukrainos kariai bėga kartu su civiliais, kad jiems padėtų, o paskui grįžta slėptis už barikadų.

Tačiau ankstyvą sekmadienio rytą regiono gubernatorius paskelbė, kad maršrutai iš Irpino tapo tokie nesaugūs, kad iš esmės yra užblokuoti.

„Deja, niekam nepavyks palikti vietovės, nebent būtų sudarytos paliaubos“, – sakė jis.

Tačiau žmonės vis tiek bandė – jei ėjo apgadintu tiltu ir bėgo per atvirą gatvę.

Pradėjus kristi minosvaidžio sviediniams, Ukrainos pajėgos dalyvavo susirėmimuose netoliese, bet ne ten, kur civiliai judėjo gatve tilto link.

Iš ukrainiečių pozicijų, pakankamai toli nuo tilto, buvo girdėti minosvaidžio šūviai, be to, buvo galima numanyti, kad rusai tikslingai taikosi į evakuacijos kelią arba neatsižvelgia į pavojų, jog bus civilių aukų.

„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Rusų pajėgos tęsia apšaudimus per evakuaciją
„The New York Times“/Lindsay Addario nuotr./Rusų pajėgos tęsia apšaudimus per evakuaciją

Iš pradžių minosvaidžio sviediniai krito maždaug 90 metrų nuo tilto, o paskui pasiekė ir tą gatvės atkarpą, kuria bėgo žmonės.

Ugniai artėjant prie civilių srauto, žmonės skubėjo, tempdami vaikus ir bandydami rasti saugų prieglobstį. Tačiau nebuvo už ko slėptis.

Kai ant žemės buvo pastebėta šeima – motina, jos paauglys sūnus ir maždaug 8 metų dukra – kareiviai atskubėjo į pagalbą, bet mažai ką begalėjo padaryti. Žuvo ir vyras, įvardytas kaip šeimos draugas, padėjęs šeimai bėgti.

Aplink grupelę mėtėsi jų daiktai. Netoliese gulėjo ir mažas žalias naminiams gyvūnėliams gabenti skirtas narvelis. Buvo girdėti šunelio amsėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius