Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Įdomus meno klastočių gyvenimas – muziejai, aukcionai ir mafija

Visiems manantiems, kad tariami meno kūriniai, kurie pasirodo esantys klastotės, tiesiog gėdingai dingsta arba būna sunaikinami, reikėtų pasikalbėti su austrų tapytojo Egono Schiele darbų katalogo autore Jane Kallir. Ji pasakojo, kad ta pati netikra E.Schiele akvarelė buvo pateikta autentiškumo įvertinimui net dešimt kartų – ir tai padarė dešimt skirtingų kolekcininkų.
Tapyba
Tapyba / 123RF.com nuotr.

Įdomių istorijų galėtų papasakoti ir Davidas L.Hallas, buvęs federalinis prokuroras, kuris anksčiau dirbdavo su JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) meno nusikaltimų tyrimų komandos bylomis.

Pavyzdžiui, jis prisimena akvarelę, priskirtą Andrewui Wyethui, kuri buvo pasirodžiusi rinkoje tris kartus po to, kai pats A.Wyethas patvirtino ją esant klastote.

Vienas prekiautojas už ją sumokėjo 20 tūkstančių JAV dolerių, o kai 2008 metais jis pabandė parduoti ją aukcione, A.Wyetho kolekcijos kuratorius atpažino klastotę ir susisiekė su FTB, kuris ją konfiskavo.

FTB galiausiai padovanojo ją D.L.Hallui kaip padėkos ženklą už visus tuos metus, praleistus narpliojant bylas.

„Dabar ji stovi mano biuro lentynoje“, – interviu sakė D.L.Hallas, dabar besiverčiantis privačia praktika. – Ją gavęs, ant nugarėlės rašalu užrašiau „klastotė“.

Tačiau, nors žinojimas, kad dažniausiai teisėjai įsako sunaikinti klastotes arba jos yra aiškiai pažymėtos kaip padirbiniai, realybėje viskas kur kas sudėtingiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas