Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: JAV meta iššūkį Vladimirui Putinui jo paties ginklu – bando laimėti informacinį karą

Kelis dešimtmečius stebėjusios, kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vykdo informacinį karą, šiandien JAV bando įveikti meistrą jo paties žaidime.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis Joe Bideno administracija detalizavo Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų judėjimą prie Ukrainos sienų, atskleidė Rusijos planą sukurti suklastotą vaizdo įrašą kaip pretekstą invazijai, nupasakojo Maskvos karo planus, perspėjo, kad invazija įvyks ir nulems galbūt tūkstančius mirčių. Be to, užsiminė, esą Rusijos karininkai abejoja V.Putinu.

Tada penktadienį prezidento J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas Baltuosiuose rūmuose žurnalistams pareiškė, kad Jungtinės Valstijos mato Rusijos eskalavimo požymių ir kad yra „reali grėsmė“, jog prasidės kariniai veiksmai.

Kiti pareigūnai teigė, kad paskelbti nauji žvalgybos duomenys, rodantys, jog invazija gali prasidėti jau trečiadienį.

Pasak dabartinių ir buvusių pareigūnų, tokia labai svarbių atskleidimų serija, kai informacija platinama beveik taip pat greitai, kaip ir surenkama ir iškart po to, kai būna įvertinama, yra viena agresyviausių JAV žvalgybos duomenų skelbimo operacijų nuo Kubos raketų krizės.

Tai neįprastas žingsnis iš dalies dėl to, kad J.Bidenas ne kartą aiškiai pareiškė, jog neketina siųsti JAV karių ginti Ukrainos.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Taigi atrodo, kad administracija perspėja pasaulį apie neatidėliotiną grėsmę ne skatindama karą, o bandydama jam užkirsti kelią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas