Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Kaip autokratai kuria sau ateitį? Jie perrašo istoriją

Rusijoje organizacijai, kurios tikslas – išsaugoti sovietmečio neteisybių priminimus, valstybės įsakymu gresia likvidavimas, nes Kremlius nori primesti visuomenei išgrynintą nacionalinę istoriją.
Žemėlapis, sudėliotas pagal V.Putino logiką
Žemėlapis, sudėliotas pagal V.Putino logiką / „Facebook“ paviešintas „The Economist“ žemėlapis

Vengrijoje vyriausybė smarkiai kišasi arba visiškai perima švietimo ir kultūros įstaigų valdymą ir naudoja jas ksenofobiško nacionalinio paveldo, suderinto su jos etnonacionalistine politika, kūrimui.

Kinijoje valdančioji komunistų partija atvirai pasitelkia mokyklinius vadovėlius, filmus, televizijos laidas ir socialinius tinklus, kad sukurtų naują Kinijos istorijos versiją, geriau atitinkančią partijos poreikius.

Tuo tarpu Jungtinėse Valstijose Donaldas Trumpas ir jo sąjungininkai ir toliau stumia visuomenę klaidinančią savo 2020 metų rinkimų interpretaciją – kad demokratai pavogė balsus, o sausio 6-osios riaušės, kuriomis buvo sutrikdytas prezidento Joe Bideno sertifikavimas, iš esmės buvo taikios arba jas surengė D.Trumpo oponentai.

Istorija perrašoma nuolatos, dėl įvairių priežasčių – mokslininkai atnaujina savo hipotezes, aktyvistai paskatina į praeitį pažvelgti kitaip, arba politikai nusprendžia pakrutinti kolektyvinę atmintį, kai tai naudinga jų tikslams.

Tačiau demokratinių ir autokratinių vyriausybių įžūliai melagingų ar klaidinančių istorijos peržiūrų banga gali kelti grėsmę ir taip susilpnėjusiam bendram, iki šiol visų priimtam pasakojimui apie pasaulio raidą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito