Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Kelionėms be sienų ateina galas? ES nori grąžinti pasienio patikras

Europos Sąjunga, išvarginta be jokios tvarkos dėl pandemijos įvedamų sienų uždarymų ir tebesitęsiančios migrantų krizės su Baltarusija prie savo rytinės sienos, siūlo pokyčius, galinčius niekais paversti vieną pagrindinių jos laimėjimų – nevaržomą žmonių judėjimą bloke.
Europos Sąjunga
Europos Sąjunga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pagal naujas taisykles, kurias antradienį pasiūlė ES, valstybės narės galės įvesti patikrinimus savo pasienyje bet kada, kai tik to panorės – tiek įvykus nenumatytiems, tiek numatomiems incidentams.

Toks režimas galėtų būti pratęstas beveik neribotam laikui, nors tokie patikrinimai kažkada buvo laikomi kraštutine priemone zonoje, kuri teoriškai turėtų būti be jokių sienų.

Valstybės narės taip pat galėtų panaikinti dalį prieglobsčio prašytojams taikomos apsaugos, jei kaimyninės šalys prie bloko sienų tyčia organizuotų migracijos srautus, kaip Baltarusija pastaraisiais mėnesiais padarė tokioms valstybėms narėms kaip Lenkija, Lietuva ir Latvija.

Visi šie siūlomi pakeitimai – kuriuos dar turi patvirtinti nacionalinės vyriausybės ir Europos Parlamentas, o tai gali užtrukti keletą mėnesių – pakeistų didžiausio pasaulyje regiono be pasų funkcionavimą.

Prognozuojama, kad dėl jų Europos Parlamente užvirs karštos diskusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas