Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Nyderlandų dilema – saugoti ar pamiršti šalį skaldantį istorinį paveldą?

1896 metais Amsterdamo miestas nusprendė sukonstruoti ypatingą dovaną karalienei Vilhelminai: karietą, padengtą auksu. „Auksinė karieta“ buvo sumanyta taip, kad reprezentuotų visą karalystę ir jos išteklius – jai naudota oda iš Brabanto, pagalvėlės buvo prikimštos lino pluošto iš Zelandijos, o tiko mediena atkeliavo iš Nyderlandų kolonijos Javos.
„Auksinė karieta“
„Auksinė karieta“ / „Scanpix“ nuotr.

Žymiam to meto olandų menininkui Nicolaasui van der Waay buvo pavesta papuošti visas keturias karietos puses tapyba. Viename iš paveikslų vaizduojama soste sėdinti mergelė. Kairėje jai lenkiasi afrikiečiai, prisidengę tik strėnjuostėmis.

Dešinėje – pietryčių Azijos gyventojai, vilkintys spalvingais batikos raštais dekoruotus drabužius, teikia jai dovanas – taip primenama, kad Olandija turi kolonijų ir Rytuose.

Visus šiuos imperiją šlovinančius dekoratyviuosius elementus dauguma to meto olandų būtų įvertinę palankiai. Tačiau būtent šie elementai – priminimai apie vergiją ir kolonijinę priespaudą – šiandien Nyderlanduose paverčia senovinę karietą tikru skauduliu, ypač anksčiau kolonizuotų žmonių palikuonių akyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas