Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„NY Times“: Tūkstančiai Amerikai talkinusių afganistaniečių – pavojuje: kas jiems padės?

Dešimtys tūkstančių Afganistano piliečių rizikavo savo gyvybėmis, kad padėtų JAV kariuomenei Afganistane, daugelis jų dirbo vertėjais kartu su JAV kariais kovos lauke. Dabar, Talibanui perėmus šalies valdymą, jie labiau nei bet kada anksčiau nori išvykti svetur, tačiau greitai ir saugiai pasiekti JAV gali pasirodyti sunku.
Afganų pabėgėliai
Afganistano pabėgėliai / „The New York Times“/Kiana Hayeri nuotr.

Tarptautinio gelbėjimo komiteto duomenimis, daugiau nei 300 tūkst. civilių Afganistano gyventojų yra susiję su du dešimtmečius šalyje vykdyta Amerikos misija, tačiau tik mažuma jų turi teisę į JAV pabėgėliams skiriamą apsaugą.

Tarp jų yra ir tokių, kurie dirbo su JAV kariuomene, – jiems ir jų šeimoms suteikiamos specialios imigrantų vizos. Tačiau tūkstančiai afganistaniečių yra įstrigę ilgus metus trunkančiuose biurokratiniuose procesuose, kurie darosi tik painesni, nes, išvedus JAV karius, padėtis šalyje blogėja.

Maždaug du tūkstančiai tokių asmenų, kurių prašymai jau buvo patenkinti, atvyko į JAV liepos mėnesį pradėtais evakuaciniais reisais iš sostinės Kabulo.

Pasak pabėgėlių perkėlimo agentūrų, naujausi atvykėliai nusileido Amerikoje vėlų sekmadienio vakarą ir buvo priimti karinėje bazėje Virdžinijoje.

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį kreipdamasis į tautą sakė, kad „artimiausiomis dienomis“ planuojama į JAV atgabenti daugiau afganų šeimų, nors nepateikė jokių detalių.

VIDEO: J.Bidenas: Neprašysiu mūsų karių kovoti kitos šalies pilietiniame kare ir palikti gedinčias šeimas

Pabėgėlių gynėjai sako, kad baiminasi, jog tūkstančiai pažeidžiamų žmonių greičiausiai bus palikti pavojuje, nes talibų kovotojai sugriežtino savo kontrolę Afganistano teritorijoje. Talibanas uždarė sienos kirtimo punktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas