Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nyderlandų policija įspėja: šalis dėl įsisiautėjusių gaujų virsta „narkovalstybe“

Taip, Nyderlanduose galima legaliai parūkyti marihuanos, tačiau grėsmingame Nyderlandų policijos pranešime kalbama apie kur kas sunkesnius narkotikus. Pareigūnai įspėjo, kad šalis, kurioje nevaldomai siautėja narkotikų prekeivių gaujos, gali virsti „narkovalstybe“, skelbia „The Guardian“.
Nyderlandų policijai vis sunkiau suvaldyti nusikalstamas gaujas
Nyderlandų policijai vis sunkiau suvaldyti nusikalstamas gaujas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tiesą sakant, Nyderlandų policijos asociacija pranešime paskelbė, kad Nyderlandai jau primena „narkovalstybę“, nes pareigūnai nesugeba iškuopti vis didesnės paralelinės šešėlinės ekonomikos.

Oficialūs duomenys rodo, kad nusikalstamumo rodikliai Nyderlanduose mažėja. Bet pareigūnai teigia, kad aukos dažnai nepraneša apie nusikaltimus, o organizuotos gaujos veikia be didesnių suvaržymų.

Didžiulė šešėlinė ekonomika

„Su šiuo metu turimais žmonėmis ir ištekliais įmanoma susidoroti tik su viena iš devynių nusikaltėlių grupuočių“, – rašoma ataskaitoje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nyderlanduose kasmet nepranešama policijai apie milijonus smulkesnių nusikaltimų
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Nyderlanduose kasmet nepranešama policijai apie milijonus smulkesnių nusikaltimų

„Detektyvai stebi, kaip smulkūs nusikaltėliai virsta turtingais verslininkais ir įsitvirtina paslaugų rinkoje, nekilnojamojo turto rinkoje, kelionių agentūrose, – priduriama dokumente, kuris paremtas 400 pokalbių su policijos tyrėjais. – Nyderlandai turi daug narkovalstybės požymių. Formuojasi paralelinė ekonomika.“

Olandiškos „tolerancijos politikos“, vadinamos gedoogbeleid, pagal kurią leidžiama prekiauti kanapėmis specialiose parduotuvėse ir legaliai užsiimti prostitucija, kritikų nestinga jau seniai.

Esą tokia laisva tvarka Nyderlandus pavertė svarbiu prekybos narkotikais ir žmonėmis centru Europoje.

Pavyzdžiui, didžioji dauguma Europoje ir JAV suvartojamų ekstazio tablečių atkeliauja iš laboratorijų Nyderlandų pietuose. Jose šeimininkauja marokiečių gaujos, kurios taip pat pardavimui ruošia kanapes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ekstazio tabletės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ekstazio tabletės

Be to, Europolas skelbia, kad maždaug pusė Europoje už 5,7 mlrd. eurų per metus nuperkamo kokaino į žemyną atvyksta per Roterdamo uostą.

Nyderlandų policijos asociacija pranešime rašo, kad norėtų, jog būtų pasamdyti 2 tūkst. naujų policininkų.

Daug užsakomųjų žmogžudysčių

Dokumente išsakomi pastebėjimai apie augančią organizuoto nusikalstamumo įtaką šalyje kritikų gali būti įvertinti kaip bandymas išsireikalauti daugiau lėšų iš vyriausybės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo policija po gaujų susišaudymo miesto centre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Amsterdamo policija po gaujų susišaudymo miesto centre

Bet anksčiau šiais metais buvo nutekinta dar viena ataskaita, kurioje piešiamas vaizdas ne ką geresnis.

Paaiškėjo, kad nors nusikaltimų per metus įvykdoma 25 proc. mažiau nei prieš devynerius metus, kasmet apie 3,5 mln. nusikaltimų net nėra užregistruojami – aukos arba bijo kreiptis į policiją, arba mano, jog pareigūnai jiems nesugebės padėti.

P.J.Aalbersbergas: „Jauni vyrai nužudymus įvykdo už vos 3 tūkst. eurų. Anksčiau čia atvykdavo profesionalūs samdomi žudikai iš užsienio – už 50 tūkst. eurų.“

Amsterdamo meras, miesto policija ir viešasis prokuroras anksčiau vasarį taip pat įspėjo apie vis grėsmingesnes nusikalstamas grupuotes – esą pereinama prie sunkiau aptinkamų nusikaltimų formų, kontroliuojami ištisi kvartalai.

Amsterdamo policijos vadovo Pieterio-Jaapo Aalbersbergo teigimu, jo vadovaujami pareigūnai 60-70 proc. darbo laiko praleidžia stengdamiesi užkirsti kelią mirtinoms gaujų tarpusavio kovoms užsakomųjų žmogžudysčių pavidalu.

„Jauni vyrai nužudymus įvykdo už vos 3 tūkst. eurų. Praėjusio amžiaus devintajame ir dešimtajame dešimtmetyje čia atvykdavo profesionalūs samdomi žudikai iš užsienio – už 50 tūkst. eurų.

Pastaraisiais metais matome daugiau berniukų iš Amsterdamo“, – tvirtino P.J.Aalbersbergas.

O pareigūnai, kuriems ir taip sunku kovoti su didžiausio atgarsio sulaukiančiais nusikaltimais, kaip manoma, kitų nė nepastebi.

Policijos asociacijos ataskaitoje rašoma, kad nusikaltėliai, kurie taikosi į senolius ir kitus pažeidžiamus visuomenės atstovus, dažnai lieka nenubausti – teigiama, kad tik apie 20 proc. tokių nusikaltimų pranešama policijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas