Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų vyriausybė nebeprieštarauja Bulgarijos prisijungimui prie Šengeno erdvės

Nyderlandai penktadienį pareiškė, kad Bulgarija, sustiprinusi savo sienas ir pastangas kovoti su nelegalia migracija, įvykdė prisijungimo prie Europos Šengeno erdvės be pasų sąlygas.
Thomas Trutschel / picture alliance / photothek
Thomas Trutschel / picture alliance / photothek

Nyderlandų vyriausybė „padarė išvadą, kad Bulgarija atitinka stojimo į Šengeno erdvę sąlygas, todėl gali pritarti sprendimui, pagal kurį Bulgarija galės visiškai prisijungti prie Šengeno erdvės“, sakė Nyderlandų teisingumo ministro pavaduotojas Ericas van der Burgas (Erikas van der Biurgas).

Šengeno erdvę sudaro 23 iš 27 Europos Sąjungos valstybių narių ir asocijuotos kaimynės Šveicarija, Norvegija, Islandija ir Lichtenšteinas.

Nyderlandai ir Austrija iki šiol trukdė Sofijai prisijungti prie laisvo keliavimo zonos, nes nerimavo, kad išplėtus Šengeno zoną gali padidėti prieglobsčio prašytojų srautas.

Tačiau neseniai Europos Komisijos vadovaujama tolesnių veiksmų misija Bulgarijoje nustatė, kad trūkumų nėra, taip pat ir pasienio kontrolės srityje, sakė E. van der Burgas.

Laiške parlamentui jis teigė, kad ši šalis „toliau tinkamai taikė Šengeno acquis (teisinę bazę)“.

„Vyriausybė palankiai vertina faktų nustatymo misijų rezultatus ir pritaria valstybių narių ir Komisijos ekspertų padarytoms išvadoms“, – sakė E. van der Burgas.

„Tai rodo, kad Bulgarija pastaraisiais metais ir toliau investavo į teisingą viso Šengeno susitarimo taikymą“, – teigė jis.

Tačiau jis pridūrė, kad Bulgarija turi toliau dirbti stiprindama savo sienas.

Parlamento balsavimas

Bulgarijos ministras pirmininkas Nikolajus Denkovas, reaguodamas į šį pranešimą, sakė, kad tikisi teigiamų naujienų iš Nyderlandų jau kitą savaitę, kai Nyderlandų parlamentas gali nuspręsti atšaukti veto sostinės Sofijos paraiškai dėl narystės Šengeno erdvėje.

„Galutinį sprendimą dėl veto atšaukimo turi priimti Nyderlandų parlamentas, o tai įvyks kitą savaitę, jei viskas bus gerai“, – sakė N. Denkovas.

1985 metais įkurtoje Šengeno erdvėje be sienų, kurioje dabar yra 27 šalys, žmonės ir prekės gali keliauti laisvai, paprastai nepateikdami kelionės ar muitinės dokumentų.

Bulgarija ir Rumunija – ES narės nuo 2007-ųjų – daugiau nei 10 metų laukusios, kol bus priimtos į Šengeno zoną, 2022 metų pabaigoje vėl buvo nepriimtos.

Austrija vetavo abi paraiškas, o Nyderlandai iki penktadienio taip pat buvo nepritarę Bulgarijos paraiškai.

Šios savaitės pradžioje Austrija iškėlė vadinamojo oro Šengeno idėją, teigdama, kad yra pasirengusi sušvelninti oro eismo taisykles Bulgarijai ir Rumunijai, jei Briuselis sustiprins savo išorės sienas.

Penktadienį N. Denkovas sakė, kad derybos su Austrija tebevyksta, ir pabrėžė, kad „kol nesusitarta, viskas yra preliminarios derybos“.

Penktadienį sprendimą priėmė kadenciją baigianti Nyderlandų vyriausybė, kuri atsistatydins, kai po lapkričio 22 dieną įvykusių rinkimų bus suformuota nauja vyriausybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito