Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

NYT: Rusijos agentai įtariami vadovavę kraštutinių dešiniųjų grupei, kuri Ispanijoje išsiuntinėjo bombas

JAV ir Europos pareigūnai mano, kad Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai nurodė Rusijoje įsikūrusios baltųjų viršenybės kovotojų grupuotės bendrininkams neseniai Ispanijoje surengti laiškų-bombų kampaniją, kurios svarbiausi taikiniai buvo ministras pirmininkas, gynybos ministras ir užsienio diplomatai, teigia JAV pareigūnai.
Ispanijos policija apsupo teritoriją aplink Ukrainos ambasadą Madride
Ispanijos policija apsupo teritoriją aplink Ukrainos ambasadą Madride / „AP“/„Scanpix“

Ispanijos ir užsienio tyrėjai aiškinasi, kas lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje išsiuntė šešias laiškų bombas į objektus, daugiausia esančius Madride, įskaitant oficialią ministro pirmininko Pedro Sánchezo rezidenciją, kuri taip pat yra ir jo biuras, Amerikos ir Ukrainos ambasadas bei Gynybos ministeriją.

Per šiuos išpuolius, kuriuos JAV pareigūnai laiko terorizmu, niekas nežuvo. Sprogus vienam iš paketų buvo sužeistas Ukrainos ambasados darbuotojas.

Pastarosiomis savaitėmis tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė Rusijos imperijos judėjimui – radikaliai grupuotei, turinčiai narių ir bendraminčių visoje Europoje bei karinio pobūdžio mokymo centrų Sankt Peterburge, sakė pareigūnai. Jie pridūrė, kad manoma, jog ši grupuotė, kurią JAV valstybės departamentas yra įtraukęs į pasaulinės teroristų organizacijos sąrašą, yra susijusi su Rusijos žvalgybos agentūromis. Svarbūs grupuotės nariai yra buvę Ispanijoje, o šios šalies policija stebėjo jos ryšius su kraštutinių dešiniųjų ispanų organizacijomis, rašo „The New York Times“.

JAV pareigūnai teigia, kad kampanijai vadovavę Rusijos pareigūnai, regis, siekė išlaikyti Europos vyriausybes nepasiruošusias ir galbūt bandė tarpines grupes tam atvejui, jei Maskva nuspręstų eskaluoti konfliktą.

Šios kampanijos akivaizdus tikslas buvo duoti suprasti, kad Rusija ir jos įgaliotiniai gali vykdyti teroristinius smūgius visoje Europoje, įskaitant NATO, padedančios ginti Ukrainą nuo Rusijos invazijos, valstybių narių sostines, teigė JAV pareigūnai, kurie kalbėjo laikydamiesi anonimiškumo sąlygos dėl jautrių su tyrimu susijusių aplinkybių. Ispanija yra NATO narė ir yra suteikusi Ukrainai karinę ir humanitarinę pagalbą, taip pat diplomatinę paramą.

Viena iš laiškų bombų buvo išsiųsta į Saragosoje esančią ginklų gamintoją „Instalaza“, kuri gamina granatsvaidžius, kuriuos Ispanija perduoda Ukrainai, o kita buvo išsiųsta į Torrejón de Ardoz oro pajėgų bazę netoli Madrido.

Pasak JAV ir sąjungininkų pareigūnų, nėra jokių požymių, kad Maskva yra pasirengusi imtis plataus masto slaptų išpuolių ar sabotažo Europoje, nes, Rusijos pareigūnų nuomone, tai galėtų išprovokuoti NATO atsaką ir, galbūt, brangiai kainuojantį platesnį konfliktą. Dėl tos pačios priežasties Rusijos prezidentas Vladimiras V.Putinas ir jo generolai nėra davę įsakymo surengti konvencinę ataką prieš NATO šalį.

V.Putino skaičiavimai dėl teroristinių išpuolių gali pasikeisti, jei Rusija ir toliau patirs didelių nesėkmių Ukrainoje, teigia JAV pareigūnai. Jų teigimu, V.Putinas suteikė savo karinei žvalgybai plačią veiksmų laisvę rengti ir vykdyti slaptas operacijas Europoje, tačiau neaišku, kokiu mastu Kremlius dalyvavo laiško bombos operacijoje.

Už bombardavimo kampaniją atsakingi Rusijos pareigūnai dirba Vyriausiojoje valdyboje, paprastai vadinamoje G.R.U., vienoje iš agresyvesnių Maskvos žvalgybos tarnybų, teigia JAV pareigūnai. Pastaraisiais metais ši grupė nebaudžiamai vykdė drąsius ir mirtinus slaptus veiksmus.

Pasak JAV pareigūnų, agentūros nariai dalyvavo įvairioje šešėlinėje veikloje – nuo kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus iki Malaizijos civilinio lėktuvo numušimo virš Ukrainos 2014 m.

Pasak JAV ir Europos saugumo pareigūnų, viena konkreti agentūros dalis, 29155 padalinys, bandė destabilizuoti padėtį Europoje, vykdydama bandymus įvykdyti perversmus ir žmogžudystes. Tarp jos agentų yra Rusijos karo veteranų, ir ji buvo tokia slapta, kad dauguma G.R.U. agentų tikriausiai nežinojo apie jos egzistavimą. Amerikos ir sąjungininkų pareigūnai apie šį padalinį sužinojo tik pastaraisiais metais.

JAV pareigūnai įtaria, kad Ispanijoje vykusioje akcijoje dalyvavę rusų karininkai priklauso 161-ajam specialiosios paskirties specialistų rengimo centrui, kurio būstinėje Maskvos rytuose, be kitų grupių, įsikūręs ir 29155-asis dalinys, teigia JAV pareigūnai.

Ispanijos tyrėjai nustatė „dominančius asmenis“, kurie, jų manymu, dalyvavo išpuoliuose, sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

Ispanijos ambasados Vašingtone atstovė spaudai atsisakė komentuoti, remdamasi tuo, kad tyrimas tebesitęsia.

Amerikiečių ir britų žvalgybos pareigūnai tyrime bendradarbiauja su Ispanijos nacionaline policija ir kontržvalgybos pareigūnais. Jų įtarimai dėl Rusijos imperinio judėjimo ir G.R.U. kilo praėjusių metų pabaigoje, netrukus po to, kai buvo aptiktos bombos, teigia JAV pareigūnai.

Ši radikali grupuotė tik iš dalies susijusi su Rusijos vyriausybe. Judėjimo vadovybė kritikavo Rusijos vadovybės nekompetenciją Ukrainos kare ir kaltino V.Putiną korupcija. Tačiau kadangi grupuotė pritaria Maskvos tikslams pakenkti Vakarų vyriausybėms ir sėti chaosą Europoje, amerikiečių pareigūnų teigimu, Rusijos žvalgyba galėjo daryti įtaką jos veiklai.

Galimybė naudoti Rusijos imperinį judėjimą kaip tam tikrą laiko tarpinę jėgą yra naudinga Rusijos žvalgybai, visų pirma todėl, kad dėl to konkuruojančioms šalims sunkiau priskirti veiksmus Rusijos vyriausybei.

Valstybės departamentas 2020 m. balandį grupę ir jos vadovybę paskelbė pasauliniais teroristais – tai buvo pirmas kartas, kai baltųjų viršenybės šalininkų grupei buvo pritaikyta tokia etiketė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius