Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 15 /18:31

O.Scholzas: saugumas Europoje neįmanomas nedalyvaujant Rusijai

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį per vizitą Maskvoje pareiškė, jog stabilus saugumas Europoje neįmanomas be Rusijos įsitraukimo, o dabartinė situacija, kad ir kokia būtų sudėtinga, nėra beviltiška.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Vokiečiams ir visiems europiečiams visiškai aišku, kad stabilaus saugumo negalima kurti prieš Rusiją – [jį galima užtikrinti] tik su Rusija“, – sakė O.Scholzas spaudos konferencijoje po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Todėl turi būti galimybė surasti sprendimą; kad ir kokia sudėtinga būtų dabartinė situacija, aš nepasirengęs apibūdinti jos kaip beviltiškos“, – nurodė Vokietijos kancleris.

„Mano kartai karas Europoje tapo neįsivaizduojamas. Mums reikia padaryti, kad taip ir liktų. Mūsų, kaip valstybių ir vyriausybių vadovų, pareiga – užkirsti kelią karinės eskalacijos Europoje atsiradimui“, – pridūrė jis.

Ukrainos separatistų darinių pripažinimas būtų katastrofa

Vokietijos kancleris per vizitą Maskvoje sakė, kad Rusijos sprendimas pripažinti Ukrainos separatistų darinius būtų Minsko susitarimų pažeidimas ir politinė katastrofa.

„Jei parlamentas priims tai, kas buvo pasiūlyta, ir [pasiūlymas] taps realybe, tai bus Minsko susitarimų pažeidimas, tai reikš, kad procesas nutrūks, tai bus politinė katastrofa“, – sakė O.Scholzas spaudos konferencijoje po derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Vokietijos kancleris taip pakomentavo Rusijos Valstybės Dūmos anksčiau antradienį balsavimu priimtą sprendimą paraginti prezidentą V.Putiną pripažinti Ukrainos separatistinių darinių – apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ – nepriklausomybę.

Reikia ryžto

Olafas Scholzas sakė, kad, jo nuomone, diplomatinės galimybės deeskaluoti padėtį Europoje dar nėra išnaudotos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „per mūsų derybas pasakojo apie savo konsultacijas su užsienio reikalų ministru ir gynybos ministru“, sakė O.Scholzas.

„Aš su tuo sutinku – diplomatinės galimybės dar neišnaudotos, dabar reikia kalbėti apie ryžtingą ir drąsų darbą siekiant taikiai išspręsti šią krizę“, – sakė kancleris spaudos konferencijoje po derybų su V. Putinu.

O.Scholzas geru ženklu pavadino tai, kad kai kurie Rusijos pajėgų daliniai atitraukiami nuo Ukrainos sienų. „Girdime, kad tam tikri daliniai atitraukiami, ir tai geras ženklas, mes tikimės, kad ši tendencija tęsis. Mes pasirengę drauge su mūsų partnerėmis ir sąjungininkėmis Europos Sąjungoje, NATO ir Rusija kalbėti apie abipusio, tiksliau, bendro saugumo konkrečius stiprinimo žingsnius“, – sakė jis.

Vokietijos kancleris atkreipė dėmesį, kad Aljansas jau pasiūlė konkrečias derybas per Rusijos ir NATO susitikimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO).

Šiais metais ESBO pirmininkaujanti Lenkija „pradėjo naują dialogo procesą aukščiausiu lygiu“, sakė O.Scholzas ir pridūrė: „Dialogas vyks tarpusavio supratimo ir principų, kuriuos drauge suderinome ESBO, abipusio pripažinimo dvasia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas