Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
06 08 /13:58

Okupacinė valdžia: per smūgius Rusijos kontroliuojamoje Ukrainos regionuose žuvo 27 žmonės

Per Ukrainos smūgius Rusijos kontroliuojamuose Luhansko ir Chersono regionuose penktadienį žuvo 27 žmonės, dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė okupacinė valdžia.
Luhanskas / Alexander Ermochenko / REUTERS
Luhanskas / Alexander Ermochenko / REUTERS

Abu Ukrainos regionai – vieni iš keturių, kuriuos Rusija teigė aneksavusi 2022-ųjų rugsėjį, nors po tų metų vasarį pradėtos plataus masto karinės kampanijos visiškai nekontroliavo nė vieno iš jų.

Pietinėje Chersono srityje esančiame Sadovės kaime „buvo sunaikinta parduotuvė, kurioje buvo daug lankytojų ir darbuotojų“, platformoje „Telegram“ rašė Rusijos okupacinės valdžios Chersone vadovas Vladimiras Saldo.

Netrukus po to, kai kaimyninių namų gyventojai puolė padėti nukentėjusiesiems, į juos pataikė raketa HIMARS, V. Saldo sakė Rusijos žiniasklaidai, teigdamas, kad iš viso žuvo 22 žmonės ir 15 buvo sužeista.

V. Saldo pasmerkė „žiaurų civilių žudymą“, kuris tapo įmanomas dėl Vakarų ginklų tiekimo Ukrainai.

Anksčiau penktadienį Rusijos paskirti pareigūnai Luhanske pranešė, kad per Ukrainos raketų smūgį į daugiabučių kvartalą to paties pavadinimo pagrindiniame rytinio regiono mieste žuvo keturi žmonės ir daugiau kaip 40 buvo sužeista. 

Rusijos primestas Luhansko regiono vadovas Leonidas Pasečnikas vėlesniame pranešime šeštadienį nurodė, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki penkių, o per ataką buvo sužeista 60 žmonių.

Jis teigė, kad srities administracinis centras Luhanskas buvo apšaudytas per masinę raketų ataką penktadienio rytą.

„46 žmonėms buvo suteikta medicininė pagalba“, – sakė Luhansko liaudies respublika (LLR) pasiskelbusio separatistų darinio sveikatos apsaugos ministrė Natalija Paščenko ir pridūrė, kad tarp jų yra aštuonerių metų berniukas ir trys paaugliai.

N. Paščenko informavo, kad dešimties sužeistųjų būklė yra sunki.

Rusijos pozicijos

Per smūgį buvo apgadinti 33 daugiabučiai miesto rytuose, taip pat dvi mokyklos, trys vaikų darželiai ir aukštoji mokykla, teigė L. Pasečnikas.

Rusijos gynybos ministerija apkaltino Ukrainą, kad ji taikosi į civilius rajonus, sakydama, kad „Kyjivo režimas [...] tyčia paleido penkias JAV gamybos raketas ATACMS į Luhansko miesto gyvenamuosius rajonus“.

„Rusijos priešlėktuvinė gynyba numušė keturias amerikiečių raketas. Viena raketa pataikė į du daugiabučius“, – nurodė ministerija.

Ukraina išpuolių Luhanske ir Chersone nekomentavo.

Išpuoliai surengti tuo metu, kai Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad rusai pasiekė naujų laimėjimų.

Per pastarąją savaitę Rusijos kariai „pagerino savo pozicijas palei fronto liniją ir išvadavo Paraskovijivkos gyvenvietę“, teigė ministerija.

Kaimas yra maždaug už 25 km į pietvakarius nuo Donecko miesto, regiono, kurį Maskva teigia aneksavusi 2022 metais, sostinės.

Prezidento Vladimiro Putino teigimu, po kelis mėnesius trukusio strigimo Rusija vis labiau įsitvirtina rytuose – nuo šių metų pradžios iš viso užėmė 47 Ukrainos miestus ir kaimus.

Tolesnės atakos

Pernakt Rusija ir Ukraina toliau vykdė dronų atakas.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Ukraina paleido dronų per Rusijos teritoriją, šeštadienį pranešė Rusijos gynybos ministerija. Pranešama, kad virš Rusijos pietinių Kubanės ir Astrachanės sričių, vakarinės Tulos srities ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio buvo sunaikinti 25 dronai.

Šeštadienio rytą pareigūnai pranešė, kad oro gynyba pirmą kartą numušė ukrainiečių dronus virš Šiaurės Osetijos regiono Šiaurės Kaukaze, maždaug už 900 km nuo fronto linijos iš dalies okupuotame Zaporižios regione Ukrainoje.

Ukrainos oro gynyba per naktį numušė devynis iš 13 Rusijos dronų virš centrinės Poltavos srities, pietryčių Zaporižios ir Dnipropetrovsko sričių bei Charkivo srities šiaurės rytuose, šeštadienį pranešė Ukrainos oro pajėgos.

Dniepropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas sakė, kad per naktinę dronų ataką buvo apgadinti komerciniai ir gyvenamieji pastatai.

Srities Nikopolio mieste per Rusijos apšaudymą žuvo 71 metų moteris, pranešė regiono valdžia.

Miestas yra prie Dnipro upės, o Rusijos pajėgos kontroliuoja priešingą krantą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi