Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olenos Zelenskos vizito Paryžiuje atgarsiai: ar ji tikrai keliavo išlaidauti?

Socialiniuose tinkluose plinta nuotrauka, kurioje Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska įamžinta privačiame lėktuve, su aukštosios mados namų drabužiais ir brangiais aksesuarais. Tačiau šis vaizdas klaidina – nuotrauka iš orlaivio salono tikra, bet moters veidas į ją buvo įklijuotas pasitelkus redagavimo programą.
Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių už didžiulę sumą
Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių už didžiulę sumą / Ekrano nuotr. iš vandensky.blog

O.Zelenska neseniai iš tiesų lankėsi Paryžiuje, bet ne apsipirkti už 40 tūkst. eurų, kaip aiškina kai kurie internautai. Prabangiame lėktuve su ekstravagantiškais drabužiais fotografavosi ne tik ne Ukrainos prezidentienė, bet ir apskritai ne moteris, – tai buvo vieno iš kriptovaliutų kūrėjo atvaizdas.

Paskaičiavo ir išlaidas

Nuotraukoje, kuri pastarosiomis dienomis žaibiškai išplito socialiniuose tinkluose, užfiksuotas privataus orlaivio salonas. Jame – gana vieniša atrodanti keleivė, mat kitos penkios sėdynės ir net gilumoje matoma sofa tuščios.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių ir aksesuarų už didžiulę sumą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete plinta įrašai, esą Olena Zelenska Paryžiuje prisipirko prabangių drabužių ir aksesuarų už didžiulę sumą

Moterį atpažinti nesunku – tai yra O.Zelenska. Ji vilki neįprasto sau stiliaus drabužius – ne klasikinius ar laisvalaikio, bet vis tiek santūrius, atitinkančius jos statusą, o ekstravagantišką „Gucci“ kelioninį kelnių kostiumą, ant riešo segi „Rolex“ laikrodį. Prie sėdynės iš kairės vienas ant kito sukrauti du „Louis Vuitton“ krepšiai.

Žinant, kad jau daugiau nei 10 mėnesių Ukraina priversta gintis nuo Rusijos plataus masto invazijos ir ypač matant prezidento Volodymyro Zelenskio kariško stiliaus aprangą, kuri stipriai kontrastuoja su šiuo kostiumu, kadras gali priblokšti.

Nuotrauka imta dalytis socialinių tinklų paskyrose ir tinklalapiuose, kur dažnai pasirodo prokremliškų ir antiukrainietiškų įrašų bei melagienų.

Žmonės negaili kritikos O.Zelenskai dėl iššaukiančios aprangos (ir dar peikia prastą skonį), pažymi, kad ji netinkama karo apimtos šalies prezidento, kuris nuolat prašo kitų šalių pagalbos, žmonai.

Taip pat skaitykite: Pirmosios Ukrainos poros nuotraukos melagienų taikinyje: „priklijavo“ net auksinį laikrodį

Kai kurie net paskaičiavo, kiek galėjo kainuoti moters kelionės apranga ir aksesuarai. „O.Zelenska, kaip pranešama, išleido 40 tūkst. eurų per apsipirkimo kelionę Paryžiuje, kai lankėsi šalyje su prašymu skirti daugiau paramos Ukrainai“, – teigiama šiame įraše „Twitter“.

„Širdį sušildo žinia, kad milijardai mūsų sunkiai uždirbtų mokesčių dolerių šį šventinį sezoną keliauja geriems tikslams, – sarkazmo neslėpė slapyvardžiu prisistatantis to paties socialinio tinklo vartotojas. – Kaip, pavyzdžiui, V.Zelenskio žmona Olena, kuri buvo pastebėta su „Gucci“ dizainerių kostiumu ir „Rolex“ laikrodžiu, parduodamu už 25 tūkst. JAV dolerių.“

Kituose įrašuose pateikta daugiau detalių: nurodyta ne tik tariamai išleista suma, bet ir patikslinta, kad tai padaryta per vienos valandos apsilankymą aukštosios mados parduotuvių alėjoje Montaigne. Kaip šios informacijos šaltinis nurodytas parduotuvės, kurioje esą apsipirko O.Zelenska, darbuotojas.

Taip pat skaitykite: Žurnalo fotosesijai pozavę Zelenskiai – rusų propagandos taikinyje: lygino su Hitleriu

Viename tinklaraštyje net priminta, kad Ukrainos pirmoji dama „žinoma dėl savo aistros madai“, priminta, kad jos atvaizdas papuošė žurnalo „Vogue“ viršelį.

Dar viename įraše paaiškinta, esą „ponia Zelenska – jau pakeliui į vilą Italijoje“.

Ekrano nuotr. iš google.com/Internete galima rasti ir daugiau tos pačios nuotraukos variantų
Ekrano nuotr. iš google.com/Internete galima rasti ir daugiau tos pačios nuotraukos variantų

„Twitter“ vartotoja, iš pradžių pasipiktinusi, kad „Olena pasirinko ekscentrišką benamių išvaizdą su oligarcho biudžetu, linksminasi, kai jų žmonės miršta, šlykštu“, kitą dieną prisipažino suklydusi, mat pasirodė, kad „tai nėra, ką ji įsigijo už 40 tūkst. eurų per tris išlaidavimo valandas Montaigne alėjoje“, o „Ukrainos pirmoji ponia neturi tokio baisaus skonio“.

Fotografavosi prabangos mėgėjas

Tačiau šie komentarai yra klaidinantys, o nuotrauka iš lėktuvo salono – netikra. Atvirkštinės nuotraukos paieškos pirmasis pasiūlytas variantas – įrašas „Twitter“. Jame paskelbta tik viena panaši nuotrauka iš lėktuvo salono.

Orlaivio interjeras ir vienintelio keleivio apranga bei poza yra identiški. Abiejų rankos atrodo taip pat, šone matomame buteliuke yra tiek pat vandens. Tačiau žmogaus veidas – visai kitas, be to, tai yra vyras, ne moteris.

Ekrano nuotr. iš google.com/Pirmas atvirkštinės nuotraukos paieškos rezultatas parodo, kas iš tiesų buvo nufotografuota
Ekrano nuotr. iš google.com/Pirmas atvirkštinės nuotraukos paieškos rezultatas parodo, kas iš tiesų buvo nufotografuota

Paskyra priklauso kriptovaliutos HEX kūrėjui Richardui Heartui, kuris ir įamžintas fotografijoje. „Twitter“ nuotrauka buvo paskelbta rugpjūčio 18-ąją su lakonišku paaiškinimu – „Privatus skrydis“. Neužsiminta nei apie kelionę į Paryžių, nei apie apsipirkimą, nei apie O.Zelenską.

Taip pat skaitykite: „Endless Love“ perdainavęs duetas lyginamas su Volodymyru ir Olena Zelenskiais

Ta pati nuotrauka R.Hearto – populiaraus nuomonės apie kriptovaliutas formuotojo ir „YouTube“ besireiškiančio veikėjo – paskyroje „Instagram“ pasirodė dar anksčiau – balandžio 16-ąją. Prie jos apskritai nebuvo jokio komentaro.

R.Hearto tinklalapyje ir paskyrose „Instagram“ bei „Twitter“ teigiama esą jam priklauso didžiausias pasaulyje deimantas „The Enigma“, greičiausias „Ferrari“ ir brangiausias kada nors pagamintas „Rolex“ laikrodis. Vyras mėgsta girtis savo turtais ir juos demonstruoti.

Taip pat skaitykite: Pokalbį su Olena Zelenska nutraukė sirena – rusų žurnalistams ji pasirodė surežisuota

Kai kuriuos pakeista nuotrauka galėjo suklaidinti dėl to, kad O.Zelenska gruodžio 12-14 d. iš tiesų lankėsi Paryžiuje, siekdama sustiprinti dvišalius ryšius ir pademonstruoti Ukrainos atsparumą prieš okupantus.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olena Zelenska į Paryžių atvyko ne privačiu, o valstybiniu lėktuvu
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olena Zelenska į Paryžių atvyko ne privačiu, o valstybiniu lėktuvu

O.Zelenska į Prancūzijos sostinę skrido ne privačiu, o valstybiniu lėktuvu – tai matyti šiame vaizdo įraše, kuriame užfiksuotas išlipimas. Ją atlydėjo kai kurie kiti šalies pareigūnai, įskaitant premjerą Denysą Šmyhalį.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olena Zelenska į Paryžių atvyko ne privačiu, o valstybiniu lėktuvu
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Olena Zelenska į Paryžių atvyko ne privačiu, o valstybiniu lėktuvu

Nyderlandų faktų tikrintojų teigimu, valstybinis lėktuvas „Airbus A319-155X“ su kodu UR-ABA, delegaciją iš Lenkijos į Prancūziją nuskraidino gruodžio 11-ąją, o atgal tuo pačiu maršrutu parskraidino gruodžio 14-ąją.

Ukrainos pirmajai poniai buvo paruošta intensyvi vizito programa. Ji dalyvavo šiai šaliai skirtai tarptautinėje konferencijoje, kurioje apie 70 šalių pažadėjo skirti daugiau 1 mlrd. eurų, kurie turėtų padėti Ukrainai išgyventi žiemą.

Viešnia susitiko su Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žmona Brigitte, kurią pavadino ne tik kolege, bet ir drauge, UNESCO generaline direktore Audrey Azoulay, Prancūzijos kultūros ministre Rima Abdul Malak.

O.Zelenska taip pat apsilankė Prancūzijos nacionalinėje bibliotekoje, Luvre ir mokykloje, bendravo su Prancūzijos žiniasklaida.

Jokiose oficialiose Ukrainos prezidento žmonos paskyrose socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia) nebuvo užsiminta apie apsilankymą parduotuvėse, apie tai nepranešė ir žiniasklaidos priemonės.

Žurnalo „Newsweek“ faktų tikrintojai pranešė, kad „Twitter“ pasipylė melagingi pranešimai apie vizitą. Straipsniai apie tariamą O.Zelenskos išlaidavimą pasirodė ir kraštutinių dešinių tinklalapyje „The Gateway Pundit“ bei tinklalapyje „NewsPunch“, nuolat skelbiančiuose melagienas.

15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai
15min nuotr./Faktų tikrinimo teksto įvertinimo paaiškinimai

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas