Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olena Zelenska: pirmoji ponia traukiasi iš šešėlio su humanitarine diplomatija

„Priešas mane paskelbė taikiniu Nr. 1, o mano šeimą – takiniu Nr. 2“. Tai pareiškė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Rusijos kariuomenei įžengus į Ukrainą, kai kostiumą pakeitė į rusvai žalsvą karinio stiliaus aprangą. Jis liko Kyjive, nuo kurio kariuomenė atstūmė rusų tanko kolonas. Olena Zelenska išvyko iš su dviem savo vaikais Oleksandra ir Kyrylo, kuriems tada buvo 17 ir 8 metai.
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska
Volodymyras Zelenskis ir Olena Zelenska / Vida Press nuotr.

Apie jos priverstinį pasitraukimą buvo beveik nieko nežinoma, išskyrus tai, kad Olena Zelenska pasitraukė į vakarus Rusijos smūgiams nepasiekiamoje zonoje. Dabar karo fone ji atlieka stiprų diplomatinį vaidmenį.

Gegužės 8 dieną Olena Zelenska pasirodė netoli Slovakijos sienos, kur pasveikino savo kolegę iš JAV Jill Biden. Abi pirmosios ponios apsilankė mokykloje, kurioje mokosi savo vaikus palikę ukrainiečių vaikai.

Jill Biden susitiko su Olena Zelenska / „Scanpix“ nuotr.
Jill Biden susitiko su Olena Zelenska / „Scanpix“ nuotr.

„Šis siužetas parodė, kokį vaidmenį nuo šiol atliks Olena Zelenska: ji yra rūpestinga motina tiems, kurie dėl karo tapo pažeidžiami, ypač vaikams. Kos prioritetas – įspėti žmones apie humanitarines tragedijas ir psichologines kančias, kurias sukelia konfliktas“, – rašo Prancūzijos didžiausias laikraštis „Le Figaro“.

Birželį ji nuotoliu kreipėsi į lietuvius, sveikindama sostinėje Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje atidarytą Ukrainos kultūros centrą.

„Lietuviai, jūs grąžinate ukrainiečiams namų jausmą. Tikiu, kad tarp šių sienų vyraus lietuviškas svetingumas ir kilni Vytauto Didžiojo universiteto dvasia“, – per nuotolį sakė Ukrainos pirmoji ponia.

Liepos mėnesį ji Vašingtone susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu apie humanitarinę Vladimiro Putino karo kainą, o po to dar kartą susitiko su Joe Bideno žmona. Kitą dieną ji kreipėsi į JAV Kongresą, prašydama suteikti daugiau JAV karinės pagalbos. Per jos kalbą buvo rodomos skaidrių nuotraukos su per karą žuvusiais ar sužeistais vaikais.

Olena Zelenska ir Diana Nausėdienė / Pauliaus Peleckio nuotr.
Olena Zelenska ir Diana Nausėdienė / Pauliaus Peleckio nuotr.

Galiausiai šią savaitę Paryžiuje ji susitiko su Brigitte Macron ir dalyvavo konferencijoje dėl skubios pagalbos Ukrainai, Prancūzijos verslo paramos ir pagalbos ligoninėms rytų Ukrainoje atstatyti.

Pasak „Le Figaro“, iš prigimties santūresnė už savo temperamentingą vyrą, Olena Zelenska ilgą laiką mieliau laikėsi nuošalyje. Abu gimė tais pačiais metais ir užaugo Kryvyj Rihe, pramoniniame mieste vakarų Ukrainoje, kur jų šeimos gyveno viename name.

Jų istorija prasidėjo universiteto suoluose. Jis studijavo teisę, ji – architektūrą. Nė vienas netapo teisininku ar architektu. Tačiau Olena pradėjo rašyti skečus su „Kvartal 95“ – Zelenskio vadovaujama humoristų grupe, kuri dalyvavo populiariame televizijos žaidimų šou „KVN“.

Jie susituokė 2003 metais, kai Volodymyras Zelenskis įkūrė bendrovę „Studio 95“. Olena ten dirbo scenariste.

Asmeninio albumo nuotr./Volodymyro Zelenskio ir Olenos Zelenskos vestuvių akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Volodymyro Zelenskio ir Olenos Zelenskos vestuvių akimirka

„Studio 95“ sukurtame seriale „Tautos tarnas“ prasidėjo poros politinis nuotykis: V.Zelenskis atliko pagrindinį naivaus istorijos mokytojo, kuris galiausiai tampa Ukrainos prezidentu, vaidmenį. 2018 m. gruodžio 31 d. V.Zelenskis pagaliau paskelbė apie savo kandidatūrą prezidento rinkimuose. Jo politinė partija vadinosi „Tautos tarnas“.

2019 metų balandį jos vyras buvo išrinktas Ukrainos prezidentu. Olena Zelenska buvo priversta palikti šešėlį. Rusijos invazija tapo paskutiniu žingsniu šioje kelionėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas