Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Otava pareikalavo nedelsiant paleisti du Kinijos sulaikytus kanadiečius

Otava penktadienį paragino Pekiną paleisti du Kanados piliečius, sulaikytus, kaip manoma, reaguojant į vienos svarbios Kinijos technologijų pareigūnės sulaikymą Vankuveryje pagal JAV išduotą arešto orderį.
Michaelas Kovrigas
Michaelas Kovrigas

Europos Sąjunga ir išreiškė palaikymą Kanadai dėl ginčijamų areštų.

„Esame giliai susirūpinę dėl Kinijos tarnybų anksčiau šį mėnesį įvykdyto dviejų kanadiečių nepagrįsto sulaikymo ir raginame juos nedelsiant paleisti“, – sakoma Kanados užsienio reikalų ministrės Chrystios Freeland pareiškime.

JAV Valstybės departamento atstovas Robertas Palladino irgi paragino paleisti šiuos du asmenis. Tuo metu ES diplomatijos vadovės Federicos Mogherini atstovė sakė: „ES palaiko Kanados vyriausybės pastangas.“

Kinija gruodžio 10-ąją sulaikė buvusį Kanados diplomatą Michaelą Kovrigą ir verslo konsultantą Michaelą Spavorą. Manoma, kad šis žingsnis yra atsakas į gruodžio 1-ąją Kanados įvykdytą kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ finansų direktorės Meng Wanzhou areštą, kai ši Vankuveryje ruošėsi persėsti į kitą lėktuvą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meng Wanzhou
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meng Wanzhou

Meng Wanzhou vėliau buvo paleista už užstatą, kol bus išnagrinėtas JAV prašymas ją išduoti. Jungtinės Valstijos, įsitraukusios į prekybos karą su Pekinu, kaltina šią pareigūnę sankcijų Iranui pažeidimais.

„Huawei“ finansų direktorė dabar yra laikoma viename prabangiame name Vankuveryje ir privalo nešioti elektroninę apyrankę. Tačiau Meng Wanzhou gali kasdien priimti lankytojų ir rašyti tinklaraštį. Tuo metu M.Kovrigui ir M.Spavorui, laikomiems griežtesnėmis sąlygomis, nebuvo leista susitikti su advokatais.

„Kanada nesukels pavojaus ir įstatymų viršenybės bei teisinio procesui ir jo nepolitizuos“, – pabrėžė Ch.Freeland.

„Kanada Meng Wanzhou atžvilgiu vykdo sąžiningą, nešališką ir skaidrų teisinį procesą“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad jos šalis „gerbia savo tarptautinius teisinius įsipareigojimus, įskaitant ekstradicijos sutartį su Jungtinėmis Valstijomis“.

F.Mogherini atstovė Maja Kocijančič savo ruožtu sakė, kad Kinijos paskelbtas kanadiečių arešto pagrindimas „kelia susirūpinimą dėl teisėtos tyrimų ir verslo praktikos Kinijoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito