Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
10:09 /11:21

Pietų Korėjos prezidentas: Šiaurės Korėjos kariai Rusijoje – provokacija

Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) ketvirtadienį pareiškė, kad Seulas „nesėdės ramiai“ dėl tūkstančių Pchenjano karių, pasiųstų į Rusiją, ir pavadino tai provokacija.
Yoon Suk-yeolas ir Andrzejus Duda / Jeon Heon-Kyun / AP
Yoon Suk-yeolas ir Andrzejus Duda / Jeon Heon-Kyun / AP

„Pietų Korėja nesėdės ramiai“, – sakė Yoon Suk-yeolas po derybų su atvykusiu Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) ir pridūrė, kad abi šalys sutarė, kad Šiaurės Korėjos dislokavimas yra „provokacija, kelianti grėsmę pasauliniam saugumui už Korėjos pusiasalio ir Europos ribų“.

Seulo žvalgybos agentūra teigė, kad šiuo metu Rusijoje apmokymuose dalyvauja apie 3 tūkst. Šiaurės Korėjos karių, kurie, tikėtina, netrukus bus dislokuoti fronte prieš Ukrainą, o dar tūkstančiai karių bus pasiųsti iki gruodžio.

NATO ir Vašingtonas patvirtino, kad Pchenjano kariai šiuo metu treniruojasi Rusijoje, ir perspėjo, kad jei jie įsitrauktų į kovą prieš Kyjivą, tai galėtų reikšti pavojingą karo eskalaciją.

Ketvirtadienį A. Duda kalbėjosi su Yoon Suk-yeolu ir abu lyderiai „griežtai pasmerkė Šiaurės Korėjos branduolinių ir raketų kūrimą ir provokacijas, taip pat jos neteisėtą karinį bendradarbiavimą su Rusija“.

Pietų Korėja, viena iš dešimties didžiausių ginklų eksportuotojų pasaulyje, ilgą laiką nepaisė savo sąjungininkų, įskaitant Vašingtoną, raginimų tiekti ginklus Kyjivui, remdamasi ilgalaike vidaus politika, draudžiančia Seului parduoti ginklus aktyviuose konfliktuose dalyvaujantiems subjektams.

Neseniai Seulas užsiminė, kad, atsižvelgdamas į Šiaurės Korėjos veiksmus, galėtų persvarstyti šią politiką, o Yoon Suk-yeolas ketvirtadienį sakė, kad Seulas, „bendradarbiaudamas su tarptautine bendruomene, imsis būtinų atsakomųjų veiksmų“.

Tankai į Lenkiją

Seulas taip pat už milijardus dolerių (eurų) pardavė tankų, haubicų, atakos lėktuvų ir raketų paleidimo įrenginių Lenkijai, svarbiai Ukrainos sąjungininkei.

Birželį Pietų Korėja sutiko perduoti Lenkijai žinias, reikalingas tankų K2 gamybai, o tai, ekspertų teigimu, gali būti esminis žingsnis link jų gamybos Ukrainos teritorijoje.

Abi šalys pareiškė, kad „aktyviai rems sėkmingą Korėjos ir Lenkijos bendradarbiavimo gynybos srityje pažangą“, sakė Yoon Suk-yeolas.

Be to, jis pridūrė, kad iki metų pabaigos bus pasirašyta antroji sutartis dėl Pietų Korėjos tankų K2.

Jie taip pat paskelbė, kad „stiprins bendras pastangas dėl taikos atkūrimo ir Ukrainos atstatymo“ ir „toliau plės paramą Ukrainos žmonėms bei glaudžiai bendradarbiaus su Lenkija šiame procese“.

Prezidento A. Dudos keturių dienų vizitas baigsis penktadienį, kai jis užsuks į bendrovę Hyundai Rotem“, gaminančią tankus K2, ir „Hanwha Aerospace“, didžiausią Pietų Korėjos gynybos rangovę. „Hanwha Aerospace“ yra pasirašiusi 1,64 mlrd. dolerių (1,52 mlrd. eurų) vertės sutartį su Lenkija dėl raketinės artilerijos.

Vienas Pietų Korėjos prezidento kanceliarijos pareigūnas antradienį žurnalistams sakė, kad Seulas „rems (Ukrainą) naudodamas gynybinę ginkluotę, o jei situacija taptų nevaldoma, galime apsvarstyti galimybę siųsti puolamąją ginkluotę“.

Pchenjanas ir Maskva suartėjo po 2022 metų Rusijos invazijos į Ukrainą, o Seulas ir Vašingtonas teigia, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) siunčia ginklus, kurie naudojami kare.

Šiaurės Korėja anksčiau neigė dislokavusi savo pajėgas Rusijoje, o Maskva to nepatvirtino, tačiau gynė savo karinį bendradarbiavimą su Pchenjanu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento