Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09:36 /12:39

P. Korėjos teismas skyrė 3 metus kalėjimo policijos eksviršininkui dėl Helovino spūsties

Pietų Korėjos teismas pirmadienį skyrė trejų metų įkalinimo bausmę buvusiam Seulo Itevono rajono policijos viršininkui, už tai, kad nesugebėjo užkirsti kelio spūsčiai Helovino renginyje, kai žuvo daugiau kaip 150 žmonių.
Pietų Korėja minėjo mirtiną spūstį per Helovyną. / SOO-HYEON KIM / REUTERS
Pietų Korėja minėjo mirtiną spūstį per Helovyną. / SOO-HYEON KIM / REUTERS

2022 metų spalio 29-osios vakarą populiariame tarp naktinio gyvenimo mėgėjų centriniame Seulo Itevono rajone švęsti Helovino susirinko dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia 20–40 metų asmenų. Tai buvo pirmas renginys, kuris nuo pandemijos pradžios vyko be COVID-19 apribojimų.

Tačiau naktis tapo pražūtinga, kai minia plūstelėjo į siaurą nuožulnią gatvelę tarp barų ir klubų. Per didžiulę spūstį dėl prastos minios kontrolės daug žmonių buvo mirtinai sutrypti.

Buvęs Jongsano rajono policijos viršininkas Lee Im-jae (Li Imdžė) buvo pripažintas kaltu dėl to, kad nesugebėjo užkirsti kelio katastrofai – tai pirmasis policijos pareigūnas, nuteistas už tiesioginį vaidmenį dėl nelaimės.

„Buvo galima numatyti, kad 2022 metais per Helovino savaitgalį nuožulnioje Itevono alėjoje susirinks didelė minia, dėl ko kils rimtas pavojus žmonių gyvybei ir fiziniam saugumui“, – apkaltinamajame nuosprendyje teigė Seulo Vakarų apygardos teismas.

Kitas buvęs pareigūnas, atsakingas už Jongsano policijos skubios pagalbos centrą, pirmadienį dėl tų pačių kaltinimų buvo nuteistas kalėti dvejus metus.

„Šis sprendimas, kuriuo pripažįstama policijos pareigūnų atsakomybė dėl tragedijos, yra teisingas rezultatas, siekiant patraukti atsakomybėn už nelaimę atsakingus asmenis“, – sakoma aukų šeimų grupės pareiškime.

Tačiau Seulo teismas vietos pareigūną Parką Hee-youngą (Paką Hijangą), Jongsano nuovados viršininką, pripažino nekaltu dėl panašių kaltinimų.

„Tiesioginė nelaimingo atsitikimo priežastis šiuo atveju buvo didžiulis žmonių antplūdis“, – nurodė teismas, anot korėjiečių naujienų agentūros „Newsis“.

„Nėra jokių galiojančių taisyklių, suteikiančių administracinėms institucijoms įgaliojimus kontroliuoti žmonių antplūdį ar išsklaidyti minią“, – teigė teismas, išteisindamas Parką Hee-youngą ir tris buvusius nuovados pareigūnus.

Nuosprendis policijos viršininkui

Anksčiau šiemet du buvę aukšto rango policijos pareigūnai buvo nuteisti kalėti už įrodymų, susijusių su pražūtinga spūstimi, sunaikinimą. Tai buvo pirmieji policijos pareigūnai nuteisti dėl šio incidento.

Teismas nustatė, kad po nelaimės jie nurodė ištrinti keturias policijos vidaus ataskaitas, kuriose iš anksto buvo nurodytos saugumo problemos, susijusios su galimu teritorijos perpildymu.

Buvęs Seulo policijos agentūros vadovas Kim Kwang-ho (Kim Kvangho) taip pat teisiamas ir laukia nuosprendžio dėl kaltinimų profesinio aplaidumu, sukėlusiu sužalojimą ar mirtį.

Prokurorai prašo buvusiam viršininkui skirti penkerių metų laisvės atėmimo bausmę. Nuosprendis turėtų būti paskelbtas kitą mėnesį.

Transliuotojas JTBC pranešė, kad Kim Kwang-ho neigė padaręs pažeidimą ir balandį teismui sakė: „Užuot ieškojus atpirkimo ožio, reikėtų imtis realių prevencinių priemonių.“

Apygardos pareigūnai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl šios nelaimės, tačiau nė vienas aukšto rango vyriausybės narys neatsistatydino ir nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, nepaisant aukų šeimų kritikos dėl nepakankamos atskaitomybės.

Pietų Korėja sparčiai transformavosi iš karo nuniokotos šalies į ketvirtą pagal dydį Azijos ekonomiką. Pietų Korėja ypač didžiuojasi savo kultūra, kuria domisi viso pasaulio gyventojai. 

Tačiau virtinė nelaimių, kurių buvo galima išvengti, pavyzdžiui, 2022-ųjų katastrofa ir 2014-ųjų įvykiai, kai nuskendus keltui „Sewol“ žuvo 304 žmonės, pakirto visuomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas