Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškėjo daugiau slaptų detalių, kaip „Hamas“ planavo ataką Izraelyje

Žvalgybinė informacija, kuria pasidalinta su Jungtinėmis Valstijomis, rodo, kad nedidelė „Hamas“ kovotojų grupė, planavusi mirtiną netikėtą išpuolį prieš Izraelį, dvejus metus bendravo per laidinių telefonų tinklą, įrengtą po Gazos Ruožu esančių tunelių tinkle, teigia du su tuo susipažinę šaltiniai.
„Hamas“ tunelis Gazos Ruože
„Hamas“ tunelis Gazos Ruože / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuneliais nutiestos telefono linijos leido operatyvininkams slaptai bendrauti tarpusavyje, todėl Izraelio žvalgybos pareigūnai negalėjo jų susekti, sakė CNN šaltiniai.

Per dvejus planavimo metus tuneliuose veikusi nedidelė grupė naudojosi laidinėmis telefono linijomis ryšiui palaikyti ir operacijai planuoti, tačiau liko nepastebimi iki tol, kol atėjo laikas pakviesti šimtus „Hamas“ kovotojų surengti spalio 7 d. ataką, sakė šaltiniai.

Šaltinių teigimu, jie dvejus metus vengė naudotis kompiuteriais ar mobiliaisiais telefonais, kad Izraelio ar JAV žvalgyba jų neaptiktų.

„Nebuvo daug diskusijų bei koordinuojančių veiksmų už šios grupės ribų“, – sakė vienas iš šaltinių.

Žvalgybos duomenys, kuriais Izraelis pasidalijo su JAV pareigūnais, atskleidžia, kaip „Hamas“ slėpė operacijos planavimą, naudodama senamadiškas kontržvalgybos priemones, pavyzdžiui, rengdama susitikimus akis į akį ir atsisakydama skaitmeninio ryšio, kurio signalus izraeliečiai gali sekti, bet naudodama tuneliuose esančius laidinius telefonus.

Tai suteikia naujų įžvalgų, kodėl Izraelis ir JAV taip netikėtai buvo užklupti „Hamas“, per kurios išpuolį mažiausiai 1 500 kovotojų peržengė sieną į Izraelį ir žuvo mažiausiai 1 400 izraeliečių.

CNN nematė konkrečios žvalgybinės informacijos, tačiau kalbėjosi su šaltiniais, susipažinusiais su ja. JAV nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras atsisakė komentuoti, o Izraelio ambasada Vašingtone neatsakė į žurnalistų paklausimus.

Naujausias žinias apie „Hamas“ ir Izraelio karą skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas