Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atpažintas Iziumo masinėje kapavietėje rastas karys su mėlynai geltonomis apyrankėmis ant rankos

Masinės kapavietės buvo aptiktos Iziume po to, kai šis Charkivo srities miestas buvo išvaduotas iš rusų okupantų. Nuotrauka, kurioje matyti ranka su mėlynai geltonomis apyrankėmis, apskriejo visą pasaulį. Dabar paaiškėjo, kad Iziume nužudytą ir masinėje kapavietėje užkastą karį iš apyrankių ir tatuiruočių ant kūno atpažino jo žmona.
Oksanos ir Serhijaus Sovų šeima prieš karą
Oksanos ir Serhijaus Sovų šeima prieš karą / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie tai interviu portalui „Fakty“ papasakojo žuvusio kareivio žmona Oksana Sova.

Pasak gedinčios moters, Serhijus Sova buvo kilęs iš Nikopolio ir domėjosi kinologija. 2014 m. jis buvo pašauktas į kariuomenę per pirmąją mobilizacijos bangą. Jis drąsiai gynė Piskus, gabeno šaudmenis į Donecko oro uostą. Po metų jis buvo demobilizuotas. Serhijus netrukus pasirašė kontraktą su 93-iąja brigada ir tęsė tarnybą kaip vyresnysis šaulys. Už pavyzdingą tarnybą jis gavo daugybę apdovanojimų.

„Invazijos išvakarėse Serhijus buvo išsiųstas mokytis į Desną, jis turėjo įgyti karo mediko kvalifikaciją. Tačiau atėjo vasario 24-oji ir jis su bendražygiais buvo išsiųstas ginti Charkivo srities ribų. Balandį jis buvo ties Iziumu. Mes visada palaikėme ryšį, o mano vyras buvo atviras su manimi ir dalijosi visais savo išgyvenimais. Serhijus paaiškino, kad privalo kovoti ir negali palikti savo bendražygių“, – prisiminė našlė.

Paskutinį kartą karys su žmona bendravo balandžio 19 d. ryte. Tuomet jis pasakė, kad po 3–4 dienų į juos smogs aviacija, o prieš tai juos daužė artilerija ir atakavo tankai. Paskutinio pokalbio metu jų kuopoje jau buvo šeši žuvusieji.

Penkis mėnesius Oksana ieškojo savo vyro, peržiūrinėjo nuotraukas iš morgų ir net pateikė jo DNR mėginį tyrimui. Ji iki pat galo tikėjosi, kad jis pateko į nelaisvę.

Moteris atpažino tatuiruotes ant vyro kūno. Taip paaiškėjo, kad ranka su mėlynomis ir geltonomis apyrankėmis yra jos 36 metų vyro Serhijaus. Našlaičiais liko du Serhijaus vaikai.

Vyresnysis 14 metų sūnus Prezidento kanceliarijos interneto svetainėje paliko laišką, kuriame paprašė padėti kuo greičiau pargabenti tėvą namo, kad čia jis būtų deramai palaidotas.

Serhijaus Sovos sūnaus laiškas prezidentui
Serhijaus Sovos sūnaus laiškas prezidentui

Rugsėjo 16 d. Ukrainos nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenko pareiškė, kad Charkivo srities deokupuotose teritorijose aptikta 10 kankinimo kamerų. Be to, netoli Iziumo miesto aptikti maždaug 445 civilių kapai.

Pasak dingusių be žinios ypatingomis aplinkybėmis asmenų reikalų komisaro Oleho Kotenkos, Iziumo rajone aptiktos penkios kapavietės, kuriose palaidoti per Rusijos agresiją žuvę civiliai ir kariškiai.

Šiuo metu tęsiama okupantų nužudytų žmonių palaikų ekshumacija. Darbai vyks dar apie dvi savaites. Žuvusiųjų kūnai išvežti ekspertizei į Charkivą.

Pasak Charkivo srities karinės administracijos pirmininko Oleho Synehubovo, Nacionalinės policijos ekspertai šiuo metu Iziume ekshumavo 59 kūnus. Tarp jų – 42 civilių ir 17 kariškių kūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?