Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgti iš Šiaurės Korėjos dabar kaip niekad sunku

Kinijai sugriežtinus sienų apsaugą, iš Šiaurės Korėjos į šią šalį pabėgančių žmonių skaičius stipriai sumažėjo, raši „Newsweek“. Statistika, kurią surinko Pietų Korėjos Susivienijimo ministerija, rodo, kad iš šiaurinės kaimynės bėgančiųjų skaičius per pirmąjį 2017-ųjų pusmetį sumažėjo penktadaliu, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2016 m.
Šiaurės Korėjos karys
Šiaurės Korėjos karys / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot Pietų Korėjoje įsikūrusio Korėjos vienybės instituto, Pchenjanas per pastaruosius dvejus metus gerokai sustiprino savo pasienio apsaugą – įrengė daugiau elektrinių tvorų palei Tumeno upę, kuri skiria ją nuo Kinijos ir Rusijos.

Beveik visi pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos prieš patekdami į Pietų Korėją bėga į Kiniją – kadangi abiejų Korėjų siena yra stipriai militarizuota, ir ją sunku perbėgti.

Iš viso nuo 1953 m., kai abi valstybės buvo padalintos po Korėjos karo, tik 30 805 šiaurės korėjiečiams yra pavykę pabėgti į pietinę kaimynę.

Didžiausias pabėgėlių srautas buvo dešimtajame dešimtmetyje, kai Šiaurės Korėjoje siautė badas, per kurį mirė nuo 600 tūkst. iki 3,5 mln. žmonių. Daugiausiai per metus pabėgusiųjų buvo 2009 m., tačiau per pastaruosius trejus metus jų skaičiai žymiai sumažėjo.

Lyčių balansas išlieka panašus – apie 85 proc. pabėgėlių yra moterys, kadangi apie vyrų neatvykimą į darbą yra informuoja greičiau.

Kai kurie ekspertai teigia, kad sumažėjimas yra efektyvesnės Kim Jong Uno propagandos mašinos rezultatas. Be to, nors daug žmonių Šiaurės Korėjoje trūksta maisto, bado rizika nėra tokia didelė, kaip prieš pora dešimtmečių.

VIDEO: Šiaurės Korėja: kaip susiformavo ši absurdiška diktatūra?

Galiausiai, dabar kaip niekad brangu kirsti sieną. Pasienio sargų kyšiams reikia gerokai daugiau pinigų. Skelbiama, kad, pavyzdžiui, 2008 m. užtekdavo vos 50 JAV dolerių, o dabar norintiems pabėgti tenka pakloti 3-6 tūkst. JAV dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Šiaurės Korėjos ir Kinijos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Siena tarp Šiaurės Korėjos ir Kinijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito