Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 12 /11:35

Padėtis Lenkijos pasienyje: migrantai prasiveržė per sieną, juos sulaikė pareigūnai

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad grupė migrantų pasienyje su Baltarusija kirto sieną. Tačiau čia pat jie buvo sulaikyti lenkų kariuomenės ir pasienio apsaugos tarnybų.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / Tass/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija penktadienį paviešino vaizdo įrašą, kuriame matoma, kad migrantams pavyko kirsti Kužnicos pasienio punktą Baltarusijos pusėje. Netrukus jie buvo sulaikyti.

Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba penktadienį pranešė, kad per praėjusią parą iš viso 223 asmenys bandė nelegaliai patekti į šalies teritoriją. Tuo metu Vidaus reikalų ministerija skelbė, kad pasienyje stiprinamos pajėgos. Sienos su Baltarusija link išvyko ir 100 antiteroristinių operacijų pareigūnų.

Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba palygino nelegalių bandymų patekti į šalį skaičių šiais metais ir pernai.

Pasak jų, pernai į Lenkiją nelegaliai patekti bandė vos 88 žmonės, o vien tik nuo migrantų krizės pradžios šių metų rugpjūtį užfiksuota daugiau nei 33 tūkst. bandymų kirsti sieną.

Tuo metu Lenkijos Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad į pasienį išvyko dar 800 pareigūnų, iš kurių 100 priklauso antiteroristinėms pajėgoms.

Vidaus reikalų ministras Blazejus Pobozy Lenkijos spaudai teigė, kad šiuo metu galimi du įvykių pasienyje su Baltarusija scenarijai. Pasak jo, migrantai arba bandys šturmuoti sieną didele grupe, kaip tai darė pirmadienį, arba jų stovykla pasienyje didės ir žmonės kirsti sieną bandys mažomis grupelėmis.

Pasmerkė Baltarusijos veiksmus

Vakarų šalys Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje penktadienio naktį pareiškė solidarumą su Lietuva ir Lenkija bei pasmerkė Baltarusiją dėl elgesio su migrantais.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Valstybių pareiškime Baltarusija smerkiama už migrantų naudojimą kaip įrankį. Anot jų, Minskas sukėlė pavojų žmonių gyvybėms ir gerovei siekdamas politinių tikslų – destabilizuoti kaimynines šalis ir Europos Sąjungos (ES) išorinę sieną bei taip nukreipti dėmesį nuo žmogaus teisių pažeidimų pačioje Baltarusijoje.

Kelis mėnesius su Baltarusija besiribojančias ES šalis kamuojanti įtampa dėl neteisėtos migracijos vėl išaugo šią savaitę, pasienyje su Lenkija susitelkus keliems tūkstančiams migrantų ir daliai jų pabandžius prasiveržti pro sieną.

Baimindamasi panašaus scenarijaus, Lietuva šią savaitę įvedė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija ir migrantų stovyklose.

Migrantų srautas iš Baltarusijos į Lietuvą smarkiai pradėjo augti vasarą. Šiemet į Lietuvą iš viso neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Dar didesniam skaičiui jų nebuvo leista atvykti į šalį, nuo rugpjūčio pasieniečiams ėmus taikyti apgręžimo taktiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas