Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 16 /15:40

Krizė Lenkijos pasienyje: migrantai mėtė akmenis į pareigūnus, vienas jų rimtai sužeistas

Lenkijos pasienyje su Baltarusija antrą savaitę tęsiasi migrantų krizė. Keli tūkstančiai žmonių siekia patekti į Lenkijos teritoriją. Antradienį migrantai vėl puolė Lenkijos pareigūnus akmenimis.
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija antradienį paviešino vaizdo įrašą, kuriame matoma, kad migrantai vėl bando šturmuoti Kuznicos pasienio punktą.

Migrantai į Lenkijos pareigūnus mėto akmenis. Pranešama, kad pareigūnams teko panaudoti ašarines dujas ir vandens patranką.

„Telegram“ kanalas SHOT praneša, kad migrantai prie sienos pasidalijo į dvi grupes. Vieni iš apylinkių link lenkų tvoros tempia akmenis, o kiti mėto juos į pareigūnus ir laužo įtvirtinimus.

VIDEO: Столкновения на границе Беларуси с Польшей

Migrantų nufilmuotą videoįrašą galite pažiūrėti čia ir čia

Lenkijos pareigūnai migrantus bando tramdyti naudodami garsines granatas, vandens patranką ir ašarines dujas.

Lenkijos pasienio tarnybos duomenimis, per praėjusią parą nelegaliai kirsti sieną bandė 224 asmenys, 100 iš jų tai bandė padaryti Dubičės-Cerkevnės posto teritorijoje.

Pirmadienį Baltarusijos televizija parodė šimtus migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų, susirinkusių prie pat uždarytos sienos perėjos prie Lenkijos Kuznicos kaimo. Migrantai, tarp kurių yra dešimtys vaikų, naktį praleido prie laužų, įsirengtoje laikinoje stovykloje.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Europos Taryba ragina „nutraukti kančias“ prie Baltarusijos sienos

18:55

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič antradienį paragino deeskaluoti padėtį prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos ir sudaryti visas galimybes lankytis ten pagalbos organizacijoms bei žiniasklaidai.

„Mums reikia rasti būdą deeskaluoti [padėtį], užtikrinti, kad dėmesys būtų sutelktas į... kančių nutraukimą“, – reporteriams sakė D.Mijatovič, lankydamasi Lenkijos Michalovo miestelyje netoli Baltarusijos sienos.

„Mums reikia atsitraukti ir pagalvoti, kas vyksta prie Europos sienos, kodėl šie žmonės palikti nežinioje ir ką galima padaryti, kad ši itin pavojinga situacija baigtųsi“, – pridūrė ji.

Pagalbos organizacijų ir žiniasklaidos atstovams šiuo metu draudžiama lankytis pasienio rajone, kur Lenkija rugsėjį įvedė nepaprastąją padėtį, reaguodama į beprecedentį migrantų srautą.

„Situacija turi tuojau pat pasikeisti, kad visi galėtume dirbti savo darbą“, – sakė D.Mijatovič.

Ji pridūrė, jog „visiškai nepriimtina tai, ką daro Baltarusija, ir kaip manipuliuojama žmonėmis“.

Lenkų gynybos ministerija: migrantai prie sienos kariškius puolė prižiūrimi Baltarusijos

15:40

Lenkijos gynybos ministerija antradienį pareiškė, kad Baltarusijos pasieniečiai vadovavo nelegaliems migrantams, pasienyje puolusiems lenkų kariškius ir pasieniečius.

„Šiandienos ataka vyko griežtai prižiūrint baltarusių tarnyboms“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame ministerijos pranešime.

Ministerija mano, kad Baltarusijos jėgos struktūrų žmonės aprūpino migrantus garsinėmis granatomis.

Anksčiau lenkų Gynybos ministerija pranešė, kad migrantai svaido akmenis į pasieniečius ir karius, bando prasiveržti pro sieną. Lenkijos saugumo pajėgos, norėdamos sustabdyti puolimą, panaudojo ašarines dujas.

Derasi dėl NATO 4-ojo straipsnio

14:23

Antradienį Lenkijos Nacionalinio saugumo biure surengta dar vienas pasitarimas dėl situacijos pasienyje. Jame dalyvavo prezidentas Andrzejus Duda, ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, ministerijų, tarnybų ir ginkluotųjų pajėgų vadovai. Po posėdžio pranešta, kad šiuo metu vyksta derybos su NATO sąjungininkėmis dėl galimo Šiaurės Atlanto sutarties 4 straipsnio inicijavimo.

Kaip pažymėjo Lenkijos prezidento Tarptautinės politikos biuro vadovas Jakubas Kumochas, „tai tam tikras pasirinkimas, kuris visada yra ant stalo“.

Paklaustas apie galimą NATO 4-ojo straipsnio inicijavimą, susijusį su situacija pasienyje su Baltarusija, J.Kumochas atsakė, kad „kalbos su mūsų sąjungininkais vis dar tebevyksta“.

„Svarbiausios yra tiesioginės derybos su mūsų sąjungininkais, kurios vyksta“, – tikino jis.

Padėtis rimsta

14:05

Lenkijos vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai Stanislawas Zarynas praneša, kad padėtis Lenkijos pasienyje su Baltarusija rimsta. Pasak jo, šalies pareigūnai atrėmė migrantų bandymą pereiti sieną. 

 

Sužeidė pareigūną

13:10

Migrantai Lenkijos pasienyje mėto į pareigūnus akmenis ir kitus daiktus. Žmonėms bandant prasiveržti per sieną buvo rimtai sužeistas Lenkijos pareigūnas. Šalies policija praneša, kad jis patyrė galvos traumą. Į įvykio vietą atvyko greitoji ir pareigūnas buvo išvežtas. Teigiama, kad jam skilo kaukolė.

 

Migrantai turi garsines granatas

12:22

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija praneša, kad migrantai naudoja garsines granatas, yra agresyviai nusiteikę ir bando šturmuoti sieną. 

 

Bando kirsti sieną

11:54

Baltarusių valstybinė naujienų agentūra BelTA taip pat praneša apie migrantų bandymus patekti į Lenkijos teritoriją. 

„Nevilties apimti pabėgėliai laužo tvorą, į lenkų jėgos struktūrų pareigūnus lekia akmenys. Lenkai savo ruožtu naudoja ašarines dujas ir kurtinamąsias granatas“, – sakoma pranešime.

Migrantai „kalba, kad pavargo laukti ir yra pasiruošę veržtis jėga. Lenkai savo ruožtu atvarė vandens patranką ir spaudžiant šalčiui laisto žmones vandeniu“, – teigiama BelTA pranešime.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė nelegaliai patekti į Europos Sąjungos nares Lenkiją, Lietuvą ir Latviją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną. 

Lenkijos valstybės sienos apsaugos tarnyba antradienį patvirtino, kad ties Bruzgių sienos perėja vyksta susirėmimai su prasiveržti mėginančiais migrantais.

„Klajojantys imigrantai prie sienos perėjos Bruzgiuose elgiasi agresyviau. Į Lenkijos tarnybos mėtomi akmenys, įvairūs daiktai. Siekiant neleisti neteisėtai pereiti sienos prieš agresyvius užsieniečius buvo panaudotos vandens patrankos“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtame pranešime.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

ES šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį peržiūrėjo sankcijų Baltarusijai režimą, atverdami kelią imtis naujų suvaržymų reaguojant į migrantų krizę prie Bendrijos sienos su Baltarusija.

Paskutinis atnaujinimas 2021-11-16 11:54

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas