Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagaliau pasirodęs N.Nazarbayevas: aš esu tik pensininkas

Buvęs ilgametis Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbayevas pirmą kartą po šalį sukrėtusių neramumų kreipėsi į tautą videopranešimu. Iki šiol jis nesirodė viešumoje, o iš postų buvo šalinami jam artimi asmenys.
Nursultanas Nazarbayevas
Nursultanas Nazarbayevas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

81 metų N.Nazarbayevas nesirodė viešumoje nuo pat masinių protestų ir neramumų, sukrėtusių šalį sausio pradžioje.

Savo videopranešime N.Nazarbayevas pareiškė, kad nėra jokio konflikto ar susipriešinimo šalies elito gretose. Gandus apie tokį konfliktą jis pavadino neturinčiais pagrindo.

VIDEO: Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті – Елбасы Н.Ә.Назарбаевтың Қазақстан халқына үндеуі

N.Nazarbayevas pareiškė, kad po 2019 metų, kai jis perdavė prezidento įgaliojimus dabartiniam šalies vadovui Kassymui-Jomartui Tokayevui, jis esą nedalyvauja šalies valdyme, yra pensininkas ir dabar mėgaujasi „užtarnautu poilsiu“ Kazachstano sostinėje.

N.Nazarbayevo teigimu, K.-J.Tokayevas turi visą valdžią, yra ne tik prezidentas, bet ir Saugumo tarybos vadovas, netrukus pradės vadovauti valdančiajai partijai.

N.Nazarbayevas šalį sukrėtusius neramumus pavadino „ataka prieš Kazachstaną“, kurios tikslas buvo „sugriauti šalies vientisumą“. Jis nenurodė, kokios jėgos surengė neramumus, esą tai reikia išsiaiškinti.

Kazachstano, kur daugelį dienų neveikė internetas, prokurorai šeštadienį pranešė, kad per neramumus, prasidėjusius šių metų pradžioje taikiais protestais dėl degalų kainų šuolio, žuvo 225 žmonės, tarp jų 19 teisėsaugininkų ir karių.

N.Nazarbayevo įpėdinis Kassymas-Jomartas Tokayevas praėjusią savaitę pirmą kartą viešai pažėrė kritikos buvusiam prezidentui ir savo mentoriui, pareiškęs, kad jo valdymas sukūrė turtingo elito kastą.

Be to, praėjusią savaitę dėl įtariamo dalyvavimo sąmoksle įvykdyti valstybės perversmą buvo suimtas ilgametis N.Nazarbayevo sąjungininkas, buvęs Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Karimas Masimovas. Kartu buvo sulaikyti du jo pavaduotojai.

Taip pat iš politinių pareigų bei vadovaujančių postų verslo įmonėse buvo pašalinti N.Nazarbayevo šeimos nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas