Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane per musonines liūtis evakuota 14 000 žmonių

Pietų Azijoje prasidėjus musoninėms liūtims, antradienį iš kaimų Pakistano rytuose buvo evakuota daugiau kaip 14 000 žmonių ir jų gyvulių, pranešė pareigūnai.
Potvynis Pakistane
Potvynis Pakistane / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Pakistanas Liūtis

Birželio–rugsėjo mėnesiais Pietų Azijoje iškrenta 70–80 proc. metinio kritulių kiekio, o tai padeda išgyventi milijonams ūkininkų šiame regione, kuriame gyvena apie du milijardai žmonių.

Tačiau vasaros musonas taip pat sukelia nuošliaužas ir potvynius, o mokslininkai teigia, kad dėl klimato kaitos sezoninės liūtys tampa intensyvesnės ir sunkiau nuspėjamos.

Pakilęs vandens lygis užliejo mažiausiai 15 kaimų prie upės ir apsėmė didelius žemės ūkio paskirties žemės plotus, sunaikindamas pasėlius, pavyzdžiui, kukurūzų, Kasūro rajone, netoli Lahoro Pakistano labiausiai apgyvendintoje Pandžabo provincijoje.

„Buvome įspėti, kad gali kilti potvynis. Tačiau viskas įvyko labai staiga“, – naujienų agentūrai AFP teigė kaimo gyventojas Ashfaqas Bhatti.

„Mano šeima laiku išsigelbėjo, bet mes praradome pragyvenimo šaltinį. Visi mūsų pasėliai dabar yra po vandeniu“, – pridūrė jis.

Provincijos nelaimių valdymo agentūra pranešė, kad gyventojai buvo evakuoti į 11 pagalbos punktų.

Agentūra nurodė, kad potvynių padėtį pablogino Indijos sprendimas išleisti daugiau vandens į Pakistano žemupio teritorijas po smarkių musoninių liūčių, per kurias žuvo daugiau kaip 90 žmonių.

„Norime grįžti namo ir pradėti šalinti padarytą žalą. Tačiau mums vis kartoja, kad artėja dar daugiau liūčių“, – AFP sakė kitas evakuotas kaimo gyventojas Muhammadas Farooqas.

Pakistane nuo birželio pabaigos per incidentus, susijusius su oro sąlygomis, žuvo mažiausiai 50 asmenų.

Pakistanui vis dar sunku atsigauti po niokojančių potvynių, kurie 2022 metais užliejo beveik trečdalį šalies teritorijos ir nuo kurių nukentėjo daugiau kaip 33 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas