Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane po ekspremjero sulaikymo rengiamasi tolesniems neramumams

Pakistane kitą dieną po to, kai ekspremjeras Imranas Khanas teisme buvo sulaikytas, o visoje šalyje kilo jo šalininkų susirėmimai su policija, rengiamasi tolesniems neramumams.
Protestai Pakistane
Protestai Pakistane / „Zuma press“/„Scanpix“

71 metų opozicijos lyderis vėliau trečiadienį vėl turi pasirodyti teisme, spręsiančiame dėl jo suėmimo iki 14 dienų.

Praėjusiais metais iš penktos pagal gyventojų skaičių valstybės pasaulyje civilinio ministro pirmininko pareigų nušalintas I.Khanas buvo sulaikytas antradienį Islamabade per teismo posėdį dėl vienos iš daugybės jam iškeltų bylų. Dešimtys Nacionalinio atskaitomybės biuro agentų, kuriuos rėmė sukarintos pajėgos, įsiveržė į teismo salę išdaužę langus, nes I. Khano apsauga atsisakė atidaryti duris.

Įpykusios I.Khano šalininkų minios rytiniame Lahoro mieste padegė svarbaus kariuomenės generolo namus.

Per smurtines demonstracijas pietvakariniame Kvetos mieste žuvo mažiausiai vienas žmogus, dar dešimtys įvairiose šalies vietose buvo sužeisti.

I.Khano šalininkai puolė kariuomenės būstinę netoli sostinės esančiame Ravalpindžio mieste, bet nepasiekė pagrindinio pastato, kur įsikūrę kariuomenės vado generolo Asimo Muniro biurai. Kiti demonstrantai bandė pasiekti premjero rezidenciją Lahore, bet juos atstūmė lazdomis ginkluota policija. Dar kiti protestuotojai puolė karių transporto priemones ir ginkluotus karius.

Kol kas policija ir kariai į protestuotojus nešaudė.

I.Khano partija „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ paragino demonstrantus protestuoti taikiai. Įtakingas partijos pareigūnas Shahas Mahmoodas Qureshi trečiadienį ragino nedaryti žalos valstybės turtui, nepulti įstaigų ir sakė: „Mums patinka taika.“

Pasak Sh.M.Qureshi, partija galvoja apskųsti I.Khano sulaikymą Aukščiausiajame Teisme.

Trečiadienį ryte policija pranešė, kad mažiausiai 2 tūkst. protestuotojų vis dar yra apsupę gaisro apgadintą generolo leitenanto Salmano Fayyazo Ghani rezidenciją. Generolas ir jo šeimos nariai buvo greit perkelti į saugesnę vietą, kai minia antradienį puolė jo didžiulius namus.

Visoje šalyje budi didelės policijos pajėgos. Islamabado gatvė, vedanti į didelį policijos kompleksą, kur laikomas I. Khanas, blokuota laivybos konteineriais. Ekspremjeras vėliau trečiadienį tame pačiame komplekse, saugumo sumetimais įrengtame laikiname teisme, stos prieš teisėją, sakoma vyriausybės pranešime.

Prasidėjus smurtui Pakistano telekomunikacijų administracija antradienį blokavo socialinius tinklus, įskaitant „Twitter“. Vyriausybė taip pat sustabdė interneto paslaugas sostinėje ir kituose miestuose. Kai kuriose privačiose mokyklose atšauktos trečiadienio pamokos.

Teisių gynimo grupė „Amnesty International“ išreiškė nerimą dėl pranešimų, kad Pakistano baldžia blokuoja mobilųjį internetą ir socialinius tinklus. „Twitter“, „Facebook“ ir „YouTube“ šalyje blokuojami jau antrą dieną. „Amnesty International“ paragino valdžią elgtis santūriai ir sakė, kad teisėsaugos pareigūnų ir I. Khano šalininkų susirėmimai gali nulemti žmogaus teisių pažeidimus.

Smurtui plintant įvairių šalių diplomatai ir paprasti pakistaniečiai liko namuose. JAV ambasada Islamabade atšaukė visus trečiadieniui numatytus konsulinius susitikimus ir paskelbė įspėjimą visame Pakistane esantiems amerikiečiams persvarstyti savo planus dėl asmeninio saugumo ir vengti didelių susibūrimų.

Britų atstovybė įspėjo dėl tolesnių neramumų Pakistane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito