Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistane surengto JAV bepiločio lėktuvo atakos taikinys buvo antrasis pagal rangą „al Qaeda“ lyderis

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ antrasis pagal rangą lyderis Abu Yahya al Libi buvo pirmadienį neramiame Pakistano genčių rajone surengto JAV bepiločio lėktuvo smūgio, nusinešusio 15 žmonių gyvybių, taikinys, pranešė Amerikos žiniasklaida.
Antrasis pagal rangą „al Qaeda“ lyderis Abu Yahya al Libi
Antrasis pagal rangą „al Qaeda“ lyderis Abu Yahya al Libi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamiesi su dienraščiu „The New York Times“, JAV pareigūnai patvirtino, kad A.Y.al Libi buvo Šiaurės Vaziristano regione įvykdyto raketų smūgio taikinys, tačiau negalėjo pasakyti, ar jis liko gyvas.

Šis Islamabado centrinės valdžios menkai kontroliuojamas regionas, besiribojantis su Afganistanu, laikomas Talibano ir „al Qaeda“ tvirtove.

„Žmonėms prireiks laiko, kad aiškiai įsitikintų, jog jis žuvo. Tačiau jis yra antrasis „al Qaeda“ lyderis, todėl tai būtų didelis smūgis“, – vienas JAV pareigūnas sakė „The New York Times“.

Kitas aukšto rango JAV pareigūnas taip pat sakė televizijai „ABC News“, kad A.Y.al Libi buvo šios atakos taikinys.

Pastaroji bepiločio lėktuvo ataka buvo jau trečioji per tiek pat dienų ir pagal aukų skaičių didžiausia šiais metais.

Tuo tarpu vienas aukštas Pakistano saugumo pareigūnas iš Pešavaro miesto sakė „The New York Times“, jog „panašu, kad jis buvo nukautas“.

„Tai būtų didelis smūgis „al Qaeda“ branduoliui – antrasis pagal rangą lyderis būtų pašalintas dukart per trumpesnį nei metų laikotarpį“, – vienas aukštas JAV pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, atsisakydamas patvirtinti, ar A.Y.al Libi yra gyvas, ar nukautas.

„Al Qaeda“ branduolio degradacija per kelerius pastaruosius metus išretino jų gretas iki tokio lygio, jog dabar nebėra aiškaus įpėdinio, galinčio prisiimti visas jo pareigas, sukeliant papildomą spaudimą teroristų tinklo aukščiausiojo lyderio Aymano al Zawahiri pastangas veiksmingai vadovauti šiai grupuotei“, – sakė jis.

Pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, pažymėjo, jog A.Y.al Libi buvo „al Qaeda“ pagrindinio padalinio „generalinis direktorius“, rūpindavęsis šios grupuotės kasdienėmis operacijomis Pakistano genčių regionuose ir vadovavęs ryšiams su kitomis grupuotėmis visame pasaulyje.

Libijos pilietybę turintis A.Y.al Libi, kuriam, kaip manoma, yra beveik 50 metų, buvo įtakingas „al Qaeda“ vadas. Šios grupuotės aukščiausiojo lyderio pavaduotoju jis tapo pernai rugpjūtį, kai per JAV raketų smūgį Šiaurės Vaziristane žuvo jo pirmtakas Atiyah abd al Rahmanas, kuris taip pat buvo Libijos pilietis.

Kovotojų lyderis, už kurio galvą Jungtinės Valstijos siūlo 1 mln. dolerių premiją, buvo klaidingai laikomas žuvusiu per 2009 metų gruodį surengtą bepiločio lėktuvo ataką Pietų Vaziristane.

Jeigu A.Y.al Libi žūtis būtų patvirtinta, jis būtų vienas iš aukščiausio rango „al Qaeda“ kovotojų, nukautų JAV pajėgų po šios šalies karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) reido pernai gegužę, per kurį buvo nukautas ankstesnis šio teroristų tinklo vadovas Osama bin Ladenas.

A.Y.al Libi buvo sučiuptas 2002 metais – po to, kai NATO vadovaujamos pajėgos nuvertė Afganistane Talibano režimą. Jis buvo laikomas itin griežtai saugomame JAV kalėjime Bagramo oro pajėgų bazėje, tačiau po trejų metų sugebėjo pabėgo, o šis žygdarbis padidino jo autoritetą tarp kovotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai