Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano įstatymų leidėjai išrinko prezidentu premjero I.Khano sąjungininką

Pakistano įstatymų leidėjai antradienį išrinko vieną artimą premjero Imrano Khano sąjungininką prezidentu, dar labiau sustiprindami valdančiosios partijos valdžią po kontroversiškos pergalės visuotiniuose rinkimuose.
Arifas Alvi
Arifas Alvi / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Įvykus balsavimui, kuriame dalyvavo per tūkstantį abiejų parlamento rūmų ir keturių provincijos asamblėjų deputatų, paaiškėjo, kad Mamnooną Hussainą pakeis buvęs stomatologas ir vienas iš I.Khano partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) steigėjų Arifas Alvi.

Buvusi kriketo žvaigždė I.Khanas, kurio partija triumfavo liepos viduryje vykusiuose rinkimuose, tapo premjeru praėjusį mėnesį.

Naujojo vyriausybės vadovo kritikai kaltina jį pasinaudojus jam palankiu slaptu kariuomenės įsikišimu bei sukčiavimu balsavimo dieną.

Valstybinė Pakistano televizija paskelbė neoficialius prezidento paskyrimo rezultatus praėjus mažiau nei valandai po procedūros pabaigos.

Televizijos reportažuose A.Alvi pareiškė apie savo pergalę, tačiau oficialius balsavimo rezultatus trečiadienį dar turi paskelbti rinkimų komisija.

A.Alvi sakė žurnalistams esantis „dėkingas Dievui“ ir pažadėjo būti visų pakistaniečių prezidentu. Vaizdo įrašuose matyti, kaip politikas po balsavimo spaudžia rankas parlamentarams, daugelis kurių jį sveikina ir dovanoja jam saldainius.

Nuversto ankstesnio premjero Nawazo Sharifo artimas šalininkas M.Hussainas per savo kadenciją aktyviai nedalyvavo politiniame gyvenime.

A.Alvi, keturių vaikų tėvas ir aktyvus socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas, buvo pašautas per protestą prieš karinį diktatorių Ayubą Khaną 1969-aisiais.

A.Alvi studijavo Mičigano universitete, San Fransiske esančiame Ramiojo vandenyno universiteto filiale ir Lahoro aukštojo mokslo įstaigose. Po studijų jis dirbo stomatologu ir vėliau įsitraukė į politikos pasaulį.

Nuo 2006-ųjų A.Alvi aštuonerius metus ėjo PTI generalinio sekretoriaus pareigas, o 2013-aisiais pietiniame didmiestyje Karačyje buvo išrinktas į parlamentą. Per šiemet liepą vykusius rinkimus buvęs odontologas buvo perrinktas.

Galios pusiausvyra

Pakistano prezidentai turėjo daugiau galios, kol valstybės vadovu tapo nužudytos premjerės Benazir Bhutto našlys Asifas Ali Zardari, perdavęs daugumą savo įgaliojimų premjerui Yousafui Razai Gilani.

Anot politikos analitiko Sohailo Warraichio, dabartinis prezidento vaidmuo yra tarpininkauti federalinės vyriausybės ir provincijų dialoge. Ekspertas įsitikinęs, jog vidurinės klasės pakistanietis A.Alvi palaikys gerus santykius su I.Khanu.

„Pakistane vidurinės klasės prezidentai nesipyksta su ministrais pirmininkais“, – pareiškė jis.

Per prezidento rinkimus antrą vietą užėmė A.Alvi oponentas Maulana Fazluras Rehmanas iš opozicinės partijos „Jamiat Ulema-i-Islam“, kurią palaiko valdžios netekęs politinis judėjimas „Pakistano musulmonų lyga-Nawazas“ (PML-N).

Branduolinių ginklų turinčiame Pakistane – didžiulėje islamo respublikoje, kur gyvena daugiau kaip 207 mln. žmonių – pastaraisiais metais gerokai pagerėjo saugumas po dešimtmečius trukusios kovos su islamistų ekstremizmu.

Vis dėlto I. Khano vyriausybei teks įveikti keletą didelių iššūkių: pavyzdžiui, Pakistane bręsta mokėjimų balanso krizė, kuri, analitikų teigimu, gali priversti siekti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės paramos.

Pakistanas taip pat yra viena iš pasaulio valstybių, labiausiai kenčiančių nuo pasaulinio atšilimo, ir jau dabar susiduria su vandens stygiumi, kurį sunkina sparčiai augantis gyventojų skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito