Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano Talibanas: nuo teroro aktų Niujorke iki Nobelio taikos premijos laureatės medžioklės

Pakistano Talibanas prisiėmė atsakomybę už trečiadienį surengtą kruviną išpuolį prieš šalies šiaurės vakaruose esantį universitetą, per kurį žuvo mažiausiai 21 žmogus. Kas yra ši Pakistano Talibano grupuotė, kokie jos tikslai ir kokia karinė galia?
Pakistano talibai
Pakistano talibai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sukūrimo data: 2007 m.

Vadas: Mullahas Fazlullahas

Būstinė: Šiaurės Vaziristanas (Pakistanas)

Kovotojų skaičius: 25 000

Sąjungininkai: Talibanas, al Qaeda, Hakani kovotojų grupė

Pakistano Talibano grupuotė nederina savo veiksmų su Afganistano talibais. Tiesa, juos, kaip ir al Qaeda grupuotę, sieja bendras interesas – siekis sugrąžinti šariato teisę ir išguiti tuos, kurie bando paversti Pakistaną ir Afganistaną vakarietiško tipo valstybėmis.

Pakistano Talibano judėjimas pirmą kartą apie save pasauliui pranešė 2010 metais, kai Faisalas Shaizadas pabandė Niujorko centre susprogdinti automobilį ir įvykdyti pirmą tokio masto teroro aktą šiame mieste po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios.

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) vardu žinoma grupuotė organizavo šį išpuolį, tačiau vėliau ėmėsi veikimo aiškiai apibrėžtoje teritorijoje taktikos. Pakistano talibai pradėjo atakuoti karines mokyklas, mokyklas, kuriose pažeidinėjami griežti šariato įstatymai, kuriose gali mokytis ir mergaitės.

Vienu žymiausių TTP taikinių tapo Malala Yousafzai. 2012 metais būtent Pakistano talibų atakos mokykloje metu sunkiai šūviu į veidą sužeista mergaitė už savo kovą dėl mergaičių galimybės mokytis Pakistane ir moterų teisių regione gavo Nobelio taikos premiją.

Po viešo pareiškimo, kad meta iššūkį Pakistano talibams ir toliau ketina eiti į mokyklą, buvo paskelbta netgi M.Yousafzai medžioklė, tačiau galiausiai talibai paliko ramybėje daug Vakarų pasaulio dėmesio sulaukusią Malalą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malala Yousafzai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malala Yousafzai

Pasak pakistaniečio politikos eksperto Raza Rumi, po nepavykusio išpuolio JAV Pakistano talibai ieško lengvesnių taikinių, kurie padėtų kelti chaosą šalyje.

„Jų pagrindinis taikinys – Pakistano valdžia ir karinės pajėgos“, – sakė Raza Rumi. Pasak R.Rumi, judėjimui susiformuoti padėjo Afganistano karo su sovietais metu per sieną su Pakistanu keliavę mudžahedai.

Jų pagrindinis taikinys – Pakistano valdžia ir karinės pajėgos, – sakė Raza Rumi.

„Jie iškilo šalia Afganistano Talibano judėjimo kaip tam tikras pagalbos tinklas“, – pažymėjo amerikietis terorizmo ekspertas Matthew Henmanas.

Esminiu lūžio tašku Pakistano Talibano formavimosi procese buvo 2007 metai, kai Baitullahas Mehsudas suvienijo paskiras grupeles į vientisą karinę grupuotę. Pats B.Mehsudas buvo nukautas JAV bepiločio orlaivio 2009 metais.

Grupuotės kaitą stebinčių ekspertų teigimu, B.Mehsudo genties vyrai iki šiol dominuoja TTP veikloje ir dažnai lemia sprendimų priėmimo eigą. Iš B.Mehsudo lyderio postą perėmęs Hakimullahas Mehsudas taip pat buvo nukautas JAV bepiločio orlaivio 2013-ųjų lapkričio mėnesį.

Į jo vietą stojo Mullahas Fazlullahas, kuris suaktyvino grupuotės veiklą. Viena iš jo strategijos ašių – išpuoliai prieš švietimo įstaigas. R.Rumi pažymi, kad Pakistano talibai nėra paprasti vyrukai iš kalnų. Jie veikia kryptingai ir naudojasi nemenkais ginkluotės ištekliais.

Prie jų prisijungia ir vietinės nusikalstamos gaujos, – teigė R.Rumi, spėdamas, kad viso Pakistano talibams priklauso apie 25000 kovotojų.

„Prie jų prisijungia ir vietinės nusikalstamos gaujos“, – teigė R.Rumi, spėdamas, kad iš viso Pakistano talibams priklauso apie 25000 kovotojų. Grupuotės veiksmų koordinacinis centras yra Šiaurės Vaziristano provincijoje.

Kraupiausiu grupuotės išpuoliu pastaruoju metu tapo 2014 metų gruodžio mėnesio išpuolis mokykloje Pešavare, kurio metu buvo nužudyti 150 vaikų ir mokytojų. Manoma, kad dalis Pakistano talibų yra įsitraukę ir į karinius veiksmus Sirijoje.

„Jie atmeta Pakistano konstituciją ir šalyje vykstančius demokratinius procesus“, – apie grupuotės tikslus kalbėjo R.Rumi, pridurdamas, kad Pakistano talibai siekia griežtos ir šariato teise valdomos valstybės įkūrimo, kurioje vakarietiškam gyvenimo būdui ir vertybėms neliktų jokios vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas