Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano teismas atmeta kariuomenės vykdomus ekspremjero I. Khano šalininkų teismus

Pakistano Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nusprendė, kad pilietiniais neramumais kaltinami buvusio ministro pirmininko Imrano Khano (Imrano Chano) šalininkai neturėtų būti teisiami kariniuose teismuose, pranešė jo partija.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

„Pagal Aukščiausiojo Teismo nuosprendį visos bylos, kurios buvo nagrinėjamos kariniuose teismuose, negali būti tęsiamos. Jos gali būti nagrinėjamos tik civiliniuose teismuose, – prie teismo žurnalistams sakė Aitzazas Ahsanas (Aicazas Ahsanas), I. Khano partijos teisininkas. – Šiandienos nuosprendis yra labai svarbus ir padės sustiprinti šalies konstituciją, teisę ir civilines institucijas.“

Pakistano kariniuose teismuose turėjo būti teisiama daugiau kaip 100 žmonių dėl riaušių, kilusių po to, kai gegužę buvo trumpam suimtas I. Khanas. Kai kuriais atvejais riaušės buvo nukreiptos prieš kariuomenės objektus.

Pareigūnai naudojo mobiliųjų telefonų technologijas, kad surastų asmenis, kurie, policijos teigimu, apgadino karinius pastatus.

Buvusi kriketo superžvaigždė I. Khanas Pakistane turi didžiulį palaikymą, tačiau jo pasipriešinimo galingai kariuomenei kampanija sulaukė griežtos valdžios reakcijos.

Beveik visa jo partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) vadovybė buvo priversta pasitraukti į pogrindį, daugelis atsisakė narystės PTI.

Pakistano kariuomenė tiesiogiai valdė šalį maždaug pusę jos 76 metų istorijos ir tebeturi didžiulę valdžią.

Anksčiau pirmadienį įkalintam I. Khanui buvo pateikti kaltinimai dėl slaptų dokumentų nutekinimo, pranešė prokuroras.

I. Khanas buvo įkalintas trejiems metams dėl kyšininkavimo, tačiau vėliau nuosprendis buvo panaikintas ir jis buvo suimtas dėl daug rimtesnio kaltinimo dalijimusi valstybės dokumentais.

Kaip teigiama vyriausybės Federalinės tyrimų agentūros ataskaitoje, ši byla susijusi su telegrama, kurią I. Khanas pateikė kaip įrodymą, kad jis buvo nušalintas nuo pareigų dėl JAV sąmokslo, kurį rėmė įtakinga Pakistano karinė vadovybė.

Jungtinės Valstijos ir Pakistano kariuomenė tai neigia.

Dėl šios bylos taip pat buvo apkaltintas I. Khano partijos (PTI) vicepirmininkas, buvęs užsienio reikalų ministras Shahas Mahmoodas Qureshi (Šahas Mahmudas Kurešis).

Šalį šiuo metu valdo laikinoji vyriausybė, o rinkimai jau buvo atidėti keliems mėnesiams, iki 2024-ųjų sausio. Ši Pietų Azijos šalis susiduria su keliomis krizėmis vienu metu: saugumo, ekonomikos ir politikos.

I. Khano pagrindinis oponentas, tris kartus premjeru buvęs Nawazas Sharifas (Navazas Šarifas) šeštadienį grįžo į Pakistaną po ketverių metų savo sprendimu pasirinktos tremties, prieš rinkimus planuodamas sugrįžti ir į politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito