Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano teismas panaikino ekspremjero I.Khano arešto orderį

Pakistano teisėjas šeštadienį panaikino buvusio ministro pirmininko Imrano Khano arešto orderį, pranešė jo advokatai po to, kai buvusi kriketo superžvaigždė, praleidusi kelis teismo posėdžius, pagaliau atvyko į teismą.
Imranas Khanas
Imranas Khanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Pakistanas

Nuo tada, kai praėjusiais metais buvo nušalintas nuo pareigų dėl nepasitikėjimo, 70-metis buvo įsivėlęs į daugybę teisminių bylų ir spaudė jį pakeitusią trapią koalicinę vyriausybę surengti pirmalaikius rinkimus.

Šios savaitės pradžioje I.Khano šalininkai kovojo su policija, pasiųsta jo suimti rytiniame Lahoro mieste, kai jis nepasirodė teisme dėl kaltinimų kyšininkavimu, motyvuodamas saugumo sumetimais.

„Teismas panaikino arešto orderį, pažymėjęs Imrano Khano dalyvavimą. Posėdis atidėtas iki kovo 30 dienos“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš Imrano Khano advokatų, Goharas Khanas.

Po kelias dienas trukusių teisinių ginčų I.Khanas iš Lahoro į Islamabado teismo kompleksą nuvažiavo daugiau nei 300 kilometrų, tačiau negalėjo išlipti iš automobilio.

Maždaug 4 000 šalininkų įsiveržė į kompleksą, mėtė akmenis ir plytas į policijos pareigūnus, kurie atsakė ašarinėmis dujomis.

Tačiau teismas pripažino I.Khano dalyvavimą, sakė jo advokatai.

Bylą iškėlė Pakistano rinkimų komisija, kuri apkaltino I.Khaną nedeklaravus dovanų, gautų dirbant premjero poste, ar naudos jas pardavus.

Pakistano teismai dažnai pasitelkiami tam, kad įstatymų leidėjus sulaikytų ilgose bylose, kurias teisių stebėtojai kritikuoja dėl politinės opozicijos slopinimo.

I.Khanas teigia, kad pareigūnai nori jį pasodinti į kalėjimą, kad jis negalėtų dalyvauti artėjančių rinkimų kampanijoje.

Aplink Islamabadą dislokuota apie 4 000 saugumo pareigūnų, įskaitant elitinius policijos komandosus, kovos su terorizmu būrius ir sukarintus reindžerius, o ligoninėse paskelbta padidinta parengtis.

Tuo tarpu policija, užblokavusi aplinkinius kelius ir sustabdžiusi mobiliojo ryšio paslaugų teikimą rajone, surengė reidą jo namuose prabangiame Lahoro rajone.

Kol vyksta ši politinė drama, Pakistanas išgyvena didžiulį ekonomikos nuosmukį ir rizikuoja nevykdyti įsipareigojimų, jei nepavyks gauti pagalbos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Saugumo padėtis blogėja ir dėl virtinės su Pakistano Talibanu siejamų išpuolių prieš policijos būstines.

Praėjusiais metais per vieną demonstraciją jis buvo pašautas į koją – dėl šio pasikėsinimo nužudyti jis apkaltino Shehbazą Sharifą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito