Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakistano užsienio reikalų ministras: Indija planuoja karinę agresiją

Pakistano vyriausybė turi patikimos žvalgybinės informacijos, jog Indija planuoja balandžio 16–20 dienų laikotarpiu įvykdyti karinę agresiją prieš Pakistaną, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Qureshi. 
Pakistano premjeras Imranas Khanas
Pakistano premjeras Imranas Khanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Santykiai tarp branduolinių ginklų turinčių kaimyninių valstijų smarkiai pašlijo po vasarį Kašmyre savižudžio įvykdyto sprogdinimo, per kurį žuvo 40 Indijos sukarintos organizacijos narių. Atsakomybę už šį išpuolį vėliau prisiėmė Pakistane savo stovyklą įrengusi kovotojų grupuotė.

Pakistanas paneigė kaip nors prisidėjęs prie šio išpuolio ir ministras pirmininkas Imranas Khanas pasiūlė padėti atlikti tyrimą, jeigu Indija pateiks patikimų įrodymų.

Tuo tarpu S.M.Qureshi žurnalistams sekmadienį pareiškė, kad Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinių narių ambasadoriams Islamabade apie „planą“ buvo pranešta prieš dvi dienas.

„Turime patikimos žvalgybinės informacijos, kad Indija yra parengusi naują schemą ir šiuo metu vyksta planavimas. Yra tikimybė, jog bus įvykdyta dar viena agresija prieš Pakistaną ir, mūsų turimais duomenimis, tai gali įvykti balandžio 16–20 dienų laikotarpiu“, – pareiškė ministras.

„Tai pareiškiu su visa atsakomybe ir užimu atsakingas pareigas, žinau, kad kiekvienas mano ištartas žodis atsidurs tarptautinės spaudos naujienų antraštėse“, – pareiškė jis ir pabrėžė, kad jo pareiškimas yra patikimas.

Pasak S.M.Qureshi, planuojama agresija siekiama „padidinti diplomatinį spaudimą Pakistanui“.

Praėjus kelioms dienoms po išpuolio Kašmyre, Indija, kuri kaimyninį Pakistaną jau ilgą laiką kaltina remiant Kašmyro sukilėlius, pareikalavo, kad Islamabadas imtųsi „patikimų ir matomų veiksmų“.

Netrukus po to Indijos kariniai lėktuvai atakavo atsakomybę už sprogdinimą Kašmyre prisiėmusios islamistų grupuotės „Jaish-e-Mohammad“ (JeM) kovotojų stovyklą Pakistano kontroliuojamoje teritorijoje.

Vėliau konfrontacija tarp dviejų valstybių dar padidėjo ir tai pakurstė nuogąstavimus dėl visapusiško konflikto tarp branduolinių ginklų turinčių šalių.

Kašmyras tarp Indijos ir Pakistano yra padalytas nuo pat britų valdymo pabaigos 1947 metais, bet abi šalys iki šiol reiškia teritorines pretenzijas į visą buvusią Himalajų karalystę ir dukart kariavo dėl šios teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento