Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palestiniečiai sveikina Australijos sprendimą dėl Izraelio sostinės

Palestiniečiai antradienį sveikino Australijos sprendimą atšaukti Vakarų Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine, kurį smarkiai sukritikavo Izraelis.
Jeruzalė
Jeruzalė / 123RF.com nuotr.

„Sveikiname Australijos sprendimą dėl Jeruzalės ir raginimą dėl dviejų valstybių sprendinio laikantis tarptautinio teisėtumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Palestinos autonomijos civilinio administravimo ministras Husseinas al Sheikhas.

Jis gyrė Australijos „patvirtinimą, kad Jeruzalės statuso ateitis priklauso nuo ilgalaikio sprendimo, pagrįsto tarptautiniu teisėtumu“.

Skelbdama apie Australijos pozicijos pokytį, užsienio reikalų ministrė Penny Wong sakė, kad dėl miesto statuso turėtų būti sprendžiama per izraeliečių ir palestiniečių taikos derybas, o ne priimant vienašališkus sprendimus.

„Nepritarsime požiūriui, kuris kenkia [dviejų valstybių sprendiniui]“, – sakė ji ir pridūrė: „Australijos ambasada visada buvo ir tebėra Tel Avive.“

Izraelio ministras pirmininkas Yairas Lapidas griežtai sukritikavo šį sprendimą, pavadindamas jį „skubotu atsaku“ ir pridurdamas: „Galime tik tikėtis, kad Australijos vyriausybė kitus klausimus spręs rimčiau ir profesionaliau.“

„Jeruzalė yra amžina ir vieninga Izraelio sostinė, ir niekas niekada to nepakeis“, – teigė premjeras savo biuro išplatintame pareiškime.

Scotto Morrisono vadovauta konservatyvioji vyriausybė sulaukė plataus atgarsio šalies viduje dėl 2018 metų sprendimo sekti JAV prezidento Donaldo Trumpo pavyzdžiu ir pavadinti Vakarų Jeruzalę Izraelio sostine.

2018 metų sprendimas taip pat sukėlė sąmyšį kaimyninėje, daugiausiai gyventojų turinčioje musulmoniškoje pasaulio šalyje Indonezijoje, laikinai pristabdydamas laisvosios prekybos susitarimą.

Į Jeruzalę pretenzijas reiškia ir izraeliečiai, ir palestiniečiai.

Dauguma užsienio valstybių vengia steigti ambasadas šiame mieste, nes baiminasi, kad tai gali pakenkti taikos deryboms dėl galutinio miesto statuso.

1967 metais per Šešių dienų karą Izraelis okupavo arabiškąją Rytų Jeruzalę, o vėliau ją aneksavo ir paskelbė visą miestą savo „amžina ir nedaloma sostine“.

Palestiniečiai nori, kad rytinė Jeruzalės dalis būtų jų būsimos valstybės sostinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas