Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palestiniečių ašaromis netiki: aiškina, esą artimieji verkė ne žuvusio kūdikio, o lėlės

Melagienos, esą Izraelio atakų Gazos Ruože aukos suvaidintos, nesiliauja. Vienas naujausių atvejų – esą artimieji rauda ne žuvusio vaiko, o lėlės. Internautai įsitikinę, kad veidas didelėmis atmerktomis akimis negalėjo būti realaus žmogaus. Jie klysta – socialiniuose tinkluose platinamuose įrašuose tikrai matyti mama ir kiti šeimos nariai, gedintys vos 5 mėnesių mažylio.
Izraelis smūgiavo Gazos Ruožui
Izraelis smūgiavo Gazos Ruožui / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nepatikėjo net Izraelio žurnalistai

Dviem kadrais, kuriuose matyti vyresnio amžiaus vyras ir moteris, apkabinę į baltą maršką susuktą kūdikį, o ši dar ir verkia, pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja lietuvė.

„Lėlių teatras Gazoje. Vyras teigia, kad „kūdikis mirė (o gal pavirto lėle?) per Izraelio ataką“. Klounai“, – pakomentavo ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašuose ir nuotraukose matomas žuvęs palestinietis kūdikis ir jo mama bei senelis
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vaizdo įrašuose ir nuotraukose matomas žuvęs palestinietis kūdikis ir jo mama bei senelis

Po to dar sarkastiškai pridėjo: „Lėlių teatras tęsiasi. Tiesa, net su tokia – o gal ir ta pačia lėle... Matyt, ką užvežė.“

Šiais ar panašiais vaizdais, kuriuose matyti tas pats mažylis ir jo raudantys žmonės, dalijosi daugybė interneto vartotojų įvairiose šalyse ir ne viename socialiniame tinkle (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia).

Apsigavo net žinomas Izraelio tinklalapis „The Jerusalem Post“, taip pat paskelbęs, esą žmonės laiko ne žuvusį kūdikį, o lėlę.

Žuvo per paliaubas?

Mažylis išties gali atrodyti kaip netikras. Jo kūnas – sustingęs, veido oda – tolygios rusvos spalvos, didelės negyvos akys su baltais paakiais ir juodais ratilais aplink nemirkčiodamos žvelgia į pasaulį.

Taip pat skaitykite: Izraelio ir „Hamas“ karo „vaidyba“ tęsiasi: šįkart žuvęs 4-metis išvadintas lėle

Taip pat skaitykite: Kitas karas – kita „suvaidintų žudynių“ banga: rodomas kadras iš seno filmo

Tačiau internete randama informacija tokią interpretaciją paneigia. Ant nuotraukos su moterimi matyti vandens ženklas Omar_Aldirawi.

Tai yra Palestinos fotožurnalisto Omaro Aldirawi paskyrų keliuose socialiniuose tinkluose adresas.

Taip pat skaitykite: Nužudytų kūdikių vaizdai – nepakeliami: internautai aiškina, kad jie sufabrikuoti

Taip pat skaitykite: Seną melą pritaikė naujam karui: ne, ši mergaitė nevaidino nei Gazoje, nei Sirijoje

O.Aldirawi paskyroje „Instagram“ galima rasti vaizdo įrašą, kadru iš kurio pasidalijo cituota „Facebook“ vartotoja. Jį žurnalistas paskelbė gruodžio 1-ąją.

Tą pačią dieną vyras paviešino ir įrašą, kuriame matyti tas pats pagyvenęs vyras, kaip ir lietuvės pasidalintame įraše. Čia šis, priešingai nei aname įraše, tiesiog ramiai laiko mažylį, po kelių sekundžių priėjęs kitas vyras, pabučiuoja ir paglosto kūdikio veidą.

Dar vėliau paskelbtame įraše vaikas rodomas stambiu planu. Iš matomų drabužių galima suprasti, kad jį tebelaiko tas pats vyras.

Pirmajame įraše arabiškai ir angliškai paaiškinta, kas jame užfiksuota: „Motina atsisveikina su vaiku kankiniu, kuriam buvo ne daugiau nei 5 mėnesiai ir kuris buvo vienas iš okupantų taikinių. Šį rytą, kai jie pažeidė paliaubas.“ Iš grotažymių – „Gaza“, „Gaza atakuojama“ – aišku, kad filmuota Gazos Ruože per dabartinį karą.

Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Vaizdo įrašuose ir nuotraukose matomas žuvęs palestinietis kūdikis ir jo mama
Ekrano nuotr. iš „Instagram“/Vaizdo įrašuose ir nuotraukose matomas žuvęs palestinietis kūdikis ir jo mama

O.Aldirawi savo paskyroje „Instagram“ nuolat publikuoja žuvusių ir sužeistų žmonių, dažnai – ir mažamečių vaikų vaizdus. Lapkričio pabaigoje jis užfiksavo net žuvusį naujagimį. „Gazoje mirties sertifikatai vaikams išduodami anksčiau nei gimimo“, – prie įrašo pakomentavo jis.

Mama buvo atvežusi į ligoninę

„Google“ paieškojus informacijos pagal raktažodžius anglų kalba „miręs 5 mėnesių palestinietis kūdikis“ galima rasti nuotraukų, kuriose matyti tas pats mažylis ir jo artimieji.

Kai kurie kadrai publikuojami nuotraukų bazėje „Getty Images“. Jų autorystė priskirta Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“ žurnalistui Ali Jadallah. Vieną mažylio nuotrauką galima rasti jo paskyroje „Instagram“.

Prie fotografijų nurodyta, kad jose matyti miręs 5 mėnesių amžiaus palestinietis berniukas Muhammadas Hani Al-Zaharas. Mama Asmahan Attia Al-Zahar ir senelis Attia Abu Amra jį atvežė į Al-Aqsos ligoninę.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai nuotraukose užfiksuotas palestinietis vaidino sužalojimus?

Taip pat skaitykite: Ką iš tiesų darė merginos ant griuvėsių – vaidino aukas ar skelbė žinią Vakarams?

Mažylis žuvo Deir Al-Balah mieste centrinėje Gazos Ruožo dalyje per Izraelio ataką gruodžio 1 d., baigiantis humanitarinei pertraukai. Per paskutines tris šio laikotarpio valandas žuvo 32 žmonės.

15min verdiktas: melas. Nuotraukoje ir vaizdo įraše matomas per Izraelio ataką žuvęs 5 mėnesių palestinietis berniukas, ne lėlė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas