Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palestinos savivalda: dėl reidų Džanine Izraelis nutraukė saugumo ryšius

Palestinos savivaldos administracija ketvirtadienį pareiškė, kad po mirtinų kariuomenės reidų okupuotame Vakarų Krante nutraukia saugumo koordinavimą su Izraeliu. Šis žingsnis gali smarkiai paveikti palestiniečių civilius gyventojus.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Saugumo koordinavimas su Izraelio okupacine vyriausybe nuo šiol nebevyksta“, – sakoma prezidento Mahmudo Abbaso biuro pareiškime po reido Džanine, per kurį žuvo devyni palestiniečiai.

Paskutinį kartą M. Abbasas tokį pareiškimą paskelbė 2020 metų gegužę, reaguodamas į Izraelio planus aneksuoti dalį Vakarų kranto – šį žingsnį buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas paminėjo prieštaringai vertinamame pasiūlyme užbaigti dešimtmečius trunkantį konfliktą.

M.Abasas šiuos ryšius atkūrė 2020 metų lapkritį, po JAV rinkimų, kuriuose prezidentas Joe Bidenas nugalėjo D.Trumpą.

Saugumo koordinavimo su Izraeliu sustabdymas gali ypač paveikti palestiniečių pacientų perkėlimą į Izraelio ligonines iš Vakarų Kranto ir Gazos ruožo.

Kitą savaitę regione lankysis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jungtinės Valstijos greitai pasmerkė naujausią palestiniečių sprendimą nutraukti Izraelio saugumo ryšius, sakydamos, kad tai nėra „teisingas žingsnis“.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė apgailestaujančios dėl Palestinos savivaldos pareiškimo, kad ji nutrauks saugumo koordinavimą su Izraeliu po mirtinų kariuomenės reidų okupuotame Vakarų Krante.

„Akivaizdu, kad šiuo metu nemanome, jog tai tinkamas žingsnis“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Artimųjų Rytų reikalams Barbara Leaf prieš valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą regione.

„Toli gražu neatsisakome saugumo koordinavimo bet manome, labai svarbu, kad šalys išlaikytų ir, jei reikia, sustiprintų saugumo koordinavimą“, – sakė ji žurnalistams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas