Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pamatykite patys: po brangaus naikintuvo numušimo rusai giriasi naujais orlaiviais

Po to, kai Ukrainos karinė žvalgyba paskelbė numušusi brangų rusų naikintuvą virš Juodosios jūros, Rusijos bendrovė „Rostec“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame esą matomi nauji kariuomenei perduoti kariniai lėktuvai Su-57 ir Su-35S.

Nurodoma, kad siekiant išplėsti serijinę Su-57 gamybą, bendrovėje pradėtas statyti papildomas pastatas, kuriame bus bandomos penktosios kartos naikintuvų sistemos. Taip pat teigiama, kad buvo baigti statybos ir montavimo darbai naujose skrydžio bandymų stoties patalpose.

VIDEO: Atkuria nuostolius: Rusijos pajėgos sulaukė naujų ir galingų naikintuvų

Anksčiau, 2019 m. gegužę, Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie 76 naikintuvų Su-57 pirkimą. Sutartis buvo pasirašyta kariniame-techniniame forume „Armija-2019“.

Birželio mėnesį Ukrainos gynybos žvalgyba patvirtino, kad Achtubinsko aerodrome buvo apgadinta pora naikintuvų Su-57.

Pasak naujienų agentūros „Unian“, rusai Su-57 vadina penktos kartos daugiafunkciniu naikintuvu. Tačiau ne visi sutinka su šiuo apibrėžimu.

Kai kurių ekspertų nuomone, orlaivio negalima priskirti naujai kartai, nes jis neatitinka „stealth“ technologijos reikalavimų (vienos iš pagrindinių šios klasės orlaivių savybių).

„Stealth“ technologija

Ši technologija yra metodų kompleksas, naudojamas karo aviacijoje ir karo laivyboje siekiant sumažinti objektų aptikimo radarais galimybę.

Naudojamos specialios medžiagos ir konstrukcijos sprendimai sumažina radarų siunčiamo signalo atspindžius, todėl objektai beveik neaptinkami.

Vienas pirmųjų lėktuvų su šia arba labai panašia technologija buvo Antrojo pasaulinio karo metu vokiečių kurtas „Horten Ho 229“ (1944 m.).

„Wikipedia“/Karinio lėktuvo Horten Ho 229 vizualizacija
„Wikipedia“/Karinio lėktuvo Horten Ho 229 vizualizacija

Dažniausiai ši technologija pritaikoma aviacijoje – karo lėktuvuose, tačiau naudojama ir karo laivuose.

Atkuria nuostolius

Anksčiau pranešta, kad Rusjos Jungtinė lėktuvų korporacija neseniai perdavė Rusijos oro ir kosmoso pajėgoms naują fronto bombonešių Su-34 partiją.

Ekspertų teigimu, rusai iš viso yra sukūrę apie 150-160 bombonešių Su-34. Šiuo metu jie gali naudoti apie 80 šių orlaivių.

Šiuos orlaivius Maskva aktyviai naudoja kaip valdomų aviacinių bombų su planavimo ir koregavimo moduliais nešėjus. Sklendžiančios bombos šiemet tapo vienu baisiausių rusų ginklų prieš civilius gyventojus, miestus ir Ukrainai gyvybiškai svarbią infrastruktūrą.

Ketvirtadienį Ukrainos karinė žvalgyba pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip priešlėktuvinės gynybos ginklas medžioja ypač brangų Rusijos karo lėktuvą Su-30SM.

VIDEO: Pamatykite patys: Ukrainos pajėgos sumedžiojo brangų rusų lėktuvą

Pažymima, kad į jūrą nukritęs naikintuvas priklausė Rusijos karinių oro ir kosmoso pajėgų 43-iajam atskirajam jūrų aviacijos pulkui, kuris bazuojasi Sumų aerodrome okupuotame Kryme.

„Užpuolikai prarado ryšį su savo koviniu lėktuvu 2024 m. rugsėjo 11 d. apie 5 val. ryto. Maždaug po trijų valandų rusai pradėjo paieškos ir gelbėjimo operaciją, kurioje dalyvavo orlaivis An-26, taip pat sraigtasparniai Mi-8 ir Ka-27. Po pietų užpuolikai pranešė vadovybei apie jūroje, už 70 km į šiaurės vakarus nuo Tarchankuto kyšulio, pastebėtą būdingą aviacinio kuro dėmę ir netrukus pamatė numušto Su-30SM nuolaužas“, – teigiama žvalgybos pareiškime.

Ukrainos karinė žvalgyba įvertino, kad tokio orlaivio kaina yra maždaug 50 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?