Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pamirštas karas: gerti pradeda net stipriausieji

Kontaktinio žmogaus fronte paklausiau, kokią dovanėlę vertėtų padovanoti vietinei gyventojai. Pas ją praleisime vieną parą. Name, stovinčiame keli šimtai metrų nuo separatistų apkasų. Negaliu sakyti, kad atsakymas „degtinės“ mane nustebino. Vėliau sėdint virtuvėje prie to paties degtinės butelio moteris man ištarė „čia gerti pradeda ir patys stipriausi“. Tie žodžiai įstrigo man atmintyje ir kaskart patekęs į frontą aš tuo įsitikinu.
Ukrainos fronte esančio miestelio kasdienybė
Ukrainos fronte esančio miestelio kasdienybė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Alkoholis – neatsiejama karo dalis

Bepigu Lietuvoje ar kitoje taikioje vietoje dirbantiems psichologams ar ekspertams pasakoti, kad alkoholį pakeisti galima ir kitais atsipalaidavimo būdais. Greičiausiai galima. Taikiame mieste. Įdomu tik, kuo jį gali pakeisti kasdien apšaudomi žmonės ir kariai? SPA vandens procedūromis? Kultūriniu gyvenimu? Koncertais, o gal piknikais?

Tai nėra pateisinimas ar skatinimas vartoti alkoholį. Tai greičiau bandymas suprasti šiuos žmones.

Gyvendamas tarp dviejų kariaujančių pusių neturi jokios pramogų pasirinkimo galimybės. Jų čia tiesiog nėra. Nėra pramogų ir nėra už ką jų prasimanyti. O norint, kad viduje niekas nesprogtų, tenka kažkaip tą garą nuleisti.

Geria beveik visi. Tiek civiliai, tiek kariai. Vieni daugiau, kiti mažiau. Kažkas kasdien po truputį, kiti – rečiau, bet voliojimosi ant žemės beveik niekada nėra. Tokį vaizdą esu matęs tik kartą.

Parduotuvėje alkoholio pasirinkimas didesnis nei maisto

Vietinėje parduotuvėje didžiausias – alkoholio skyrius. Didesnis už maisto. Apie tai paklausta pardavėja bando teisintis, kad niekas jo neperka. Tačiau vos po kelių akimirkų ateina ukrainiečių karys ir vietinis civilis gyventojas. Abu nusiperka po alaus butelį. Matydami kamerą su fotoaparatu akimirką padvejoja, tačiau netrukus lauke jau draugiškai gurkšnoja iš stiklinės taros.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholio skyrius Ukrainos priešakinėse linijose esančioje kaimo parduotuvėje
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Alkoholio skyrius Ukrainos priešakinėse linijose esančioje kaimo parduotuvėje

Pardavėja vis dar bando teisintis ir sakyti, kad vietiniai neturi pinigų alkoholiui. Perka kariai, kurių daliniai čia stovi. Galbūt dalis teisybės ir yra. Bet bendraujant su vietiniais atrodo, kad abstinentų vis dėlto čia beveik nėra.

Nedrįstu tvirtinti, kad alkoholis visur taip paplitęs, tačiau joks nors kiek ilgesnis susitikimas ar nakvynė fronte neapsieina be alkoholio. Nors geriama dažnai, tačiau saikingai – prisigėrusį žmogų teko matyti vos kartą.

Avatarai – kariai, geriantys iki sąmonės netekimo

Prieš porą metų Ukrainos karinėse pajėgose buvo atsiradusi nemaža problema. Tai kariai avatarai. Tokį vieno filmo personažų pavadinimą šie žmonės gavo dėl to, kad tarnaudami ATO zonoje gerdavo iki pamėlynavimo.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Avataro“ antsiuvas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./„Avataro“ antsiuvas

Problema atsirado, kai į tarnybą ATO zonoje buvo mobilizuojami jau seniai karinę tarnybą baigę šauktiniai. Jie buvo visiškai nemotyvuoti ir nenorėjo kariauti.

2015 m. teko praleisti šiek tiek laiko su porą avatarų priešakinėse pozicijose. Jie pasakojo, kad jų atlyginimas kariaujant apkasuose per mėnesį sudaro maždaug 30 eurų. Niekas jų neklausė, ar nori kariauti, o tiesiog atvežė ir liepė atlikti pareigą. Dalis jų pradėjo iš nepasitenkinimo ir pasipriešinimo gerti, o kiti tiesiog pratęsė mėgstamą savo užsiėmimą.

Jie turėjo savo filosofiją ir savo būdą pabėgti nuo realybės.

Geriančius vadai užkasdavo į žemę gyvus

Kovoti su šia problema būdavo sudėtinga. Kario išmesti iš tarnybos negalėdavo, o jeigu ir būtų galėję – šie būtų tik apsidžiaugę, kad neteks rizikuoti gyvybe. Kiekvienas vadas alkoholizmo problemą spręsdavo individualiai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./2015 m. Narvas, kuriame už bausmę kalinami vadinamieji avatarai – fronto girtuokliai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./2015 m. Narvas, kuriame už bausmę kalinami vadinamieji avatarai – fronto girtuokliai

Vieni auklėdavo fizinėmis priemonėmis, kiti uždarydavo į narvą kelioms paroms, tačiau bene įspūdingiausią auklėjimo priemonę teko išgirsti iš vado šį vasarį. Jis pasakojo, kad visus iki vieno avatarus užkasdavo į žemę ir palikdavo kyšoti tik galvą. Sako, kad po dienos ar dviejų praeidavo bet koks noras gerti ir netrukus jo padalinyje neliko nė vieno piktnaudžiaujančiu alkoholiu.

Nedrįstu spėti, kiek šiame pasakojime teisybės ar melo, tačiau žinant ukrainiečius – tai tikrai įmanoma.

Šiuo metu avatarizmo bėda beveik išnykusi. Šauktinius karius pakeitė kontraktininkai. Jų motyvacija yra aukščiausio lygio ir su savo silpnybėmis jie tvarkosi.

Viskas priklauso nuo vado

Tai, kad avatarai išnyko iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, nereiškia, kad alkoholio kariuomenėje visiškai neliko.

Kai kuriuose daliniuose, pvz., jūrų pėstininkų, yra griežtai draudžiama net alaus paragauti. Ir vyrai šventai laikosi šio priesako. Net ir norėdamas neįsiūlysi gurkšnio.

Buvo net nejaukių situacijų, kai įpratęs prie tokių dovanėlių nuvežiau vienam iš vadų butelį lietuviškos degtinės. Jis griežtai atsisakė net ir keletą kartų pasiūlius. Vežiotis tokį svorį po frontą nebuvo jokio noro, tad palikau butelį eiliniams kariams, kurie prižadėjo jį išsaugoti iki rotacijos pabaigos. Neabejoju, kad taip ir buvo.

Kituose daliniuose žiūrima kiek laisviau. Alkoholiu nepiktnaudžiaujama, tačiau kas porą mėnesių atsiranda proga ir tuomet vyrai išsilieja. Išeiginių čia nėra. Tad ir gėrimas turi būti toks, kad bet kada galėtum stoti į kovą. Tiesa, retkarčiais stabdžiai atsilaisvina ir tuomet kova prasideda su nematomu priešu – pvz., sėdama į šarvuotį ir važiuojama gąsdinti separų...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas